«Όχι» στον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ λένε ΚΚΕ και ΣΥΝ

Μάλιστα ακόμη και στο υποθετικό ενδεχόμενο που η πρόταση Παπανδρέου υπερβαίνει και αυτό ακόμη το χρονικό όριο των δημοτικών εκλογών, η στάση τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της Αριστεράς εν όψει των δημοτικών εκλογών και των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

Παπαρήγα: «Την έκαψαν την πρωτοβουλία»

Άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στον Περισσό έλεγε προ ημερών ότι το ΚΚΕ «αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι» κάθε συζήτηση για συνεργασία και πολύ περισσότερο για διάλογο. «Η λέξη αυτή είναι απαγορευμένη στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος», έλεγε το ίδιο πρόσωπο. Κανείς όμως στον Περισσό δεν θα έλεγε «όχι» στη στήριξη, είτε στον πρώτο είτε και στον δεύτερο γύρο, υποψηφίου του από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Πρόθεση του Περισσού είναι και σε αυτές τις εκλογές να εκμεταλλευθεί προς όφελος των δικών του υποψηφίων την «κόντρα» κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό ακριβώς εννοούσε η Α. Παπαρήγα όταν στη συνάντησή της με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και ερωτώμενη αν θα «ανοίξει αλληλογραφία με τον κ. Παπανδρέου», απάντησε με το χαρακτηριστικό: «Πολύ φοβάμαι ότι κάηκε αυτή η πρωτοβουλία».

Η δήλωση αυτή της Α. Παπαρήγα προκάλεσε την έκπληξη ορισμένων, αλλά όχι των μυημένων στον τρόπο με τον οποίο ο Περισσός πολιτεύεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με τον τρόπο αυτόν στον Περισσό πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον τους 19 δήμους που πήραν το 2002. Από εκεί και μετά, λένε στον Περισσό, αν δεχθούμε επιστολή από το ΠΑΣΟΚ «θα υπάρχει παραλήπτης, θα υπάρχει και υπεύθυνη δημόσια απάντηση». Ποια θα είναι αυτή; Ότι η πολιτική συνεργασιών «καθορίζεται από το αν υπάρχουν κοινές θέσεις ή, εν πάση περιπτώσει, να μην υπάρχουν διαφορές σε ζητήματα στρατηγικής και σε ουσιαστικά ζητήματα».

Αντίστοιχο μήνυμα στέλνουν τα στελέχη του ΚΚΕ και στην κυβέρνηση, σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα του 42%». Είναι κάτι που το έχουμε αποδείξει, λένε, και στις προηγούμενες εκλογές και στους δύο γύρους.

Αρνητικά απαντά και η Κουμουνδούρου

Αρνητική, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι και η απάντηση της Κουμουνδούρου. Συνεργάτες του προέδρου, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση την Παρασκευή, σημείωναν μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι δεν έχουν λάβει ακόμη καμία επιστολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ούτε και καίγονται να λάβουν. Οι ίδιοι όμως δεν απάντησαν τι θα πράξουν στην περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου καλέσει τον ΣΥΝ σε διάλογο και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και του Αριστερού Ρεύματος έλεγε την Παρασκευή πως οι διαφορές του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ είναι «πολιτικές και γι’ αυτό, αν μας καλέσει το ΠΑΣΟΚ σε διάλογο, θα είμαστε αρνητικοί».

Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος σημειώνει με νόημα ότι «τα ζητήματα κοινών δράσεων ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό δεν είναι θέματα δημοσίων σχέσεων και αλληλογραφίας, είναι θέματα πολιτικών».

Ωστόσο άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ότι οι αναφορές του δεν έχουν να κάνουν με το παρελθόν αλλά με τις πολιτικές του σήμερα.

Κωνσταντόπουλος: Με το βλέμμα στον Λαφοντέν

Ενδιαφέρον όμως εμφανίζουν οι απόψεις του Ν. Κωνσταντόπουλου. Συνεργάτες του τέως πρόεδρου του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για επιστολή Παπανδρέου προς τα κόμματα της Αριστεράς, τόνιζαν με νόημα ότι «όσοι θέλουν να ξεπεράσουν τα σφάλματα του παρελθόντος και να σχεδιάσουν το μέλλον πρέπει να το πράξουν με σοβαρότητα». Την ίδια ώρα ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ στις 16 του μηνός θα μεταβεί στη Γερμανία, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση του νεοσύστατου Κόμματος της Αριστεράς.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του δεν κρύβουν ότι θα παρακολουθήσουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την πορεία του κόμματος αυτού, του οποίου ηγείται ο Όσκαρ Λαφοντέν μετά την αποχώρησή του από το SPD του Σρέντερ.


Σχολιάστε εδώ