Η πολιορκία της Αριστεράς

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν από την κ. Μ. Δαμανάκη στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στο Λαύριο πέρασε λίγο ως πολύ στα γενικά, αλλά η Μαρία το έβαλε αμέτι μουχαμέτι να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι της μήπως και το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να συνεργαστεί με την Αριστερά σε μακροχρόνιο επίπεδο και όχι μόνο στις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, διάθεση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φυσικά το ΚΚΕ, όμως ο Συνασπισμός είναι λιγότερο «σκληρός», όπως θέλει να πιστεύει η κ. Δαμανάκη. Στο ΠΑΣΟΚ, συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου θεωρούν το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. «Δεν το βλέπω να προχωράει κάτι τέτοιο σε κεντρικό επίπεδο», έλεγε στέλεχος και βασικός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου. «Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό σε τοπικό επίπεδο».

Ο κ. Παπανδρέου θέλει ο τρόπος προσέγγισης με τα κόμματα της Αριστεράς να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο και γι’ αυτό εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο ο ίδιος να στείλει επιστολή στους δύο πολιτικούς αρχηγούς. «Είναι, όμως, πολύ νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο», λένε αρμόδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως ορισμένοι εκ των συνεργατών τού κ. Παπανδρέου εκφράζουν αντιρρήσεις για το πρόσωπο που επελέγη από τον Γιώργο να χειριστεί την τόσο ευαίσθητη υπόθεση των συνεργασιών: Η Μαρία, λένε, δεν είναι πρόσωπο που μπορεί να φέρει εις πέρας μια τέτοια κατάσταση. Προέρχεται μεν από τον χώρο του Συνασπισμού, αλλά έχει συγκεκριμένη εμβέλεια και όχι τεράστια επιρροή.

Η κ. Δαμανάκη ασφαλώς και δεν επιζητεί δάφνες, αλλά, όπως και να το κάνουμε, έχει και διατηρεί επαφές με διάφορα στελέχη του πρώην κόμματός της και μπορεί προς την κατεύθυνση των συνεργασιών να επιτύχει ό,τι άλλοι δεν μπορούν.

Εκτός όμως από την κ. Δαμανάκη, φαίνεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πως το θέμα των συνεργασιών θα το χειριστεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ορισμένα στελέχη που διαθέτουν τεράστια εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια, τότε που το ΠΑΣΟΚ έκανε ξανά επιθέσεις φιλίας στα κόμματα της Αριστεράς, αλλά δίχως κανένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Όταν αυτό εκφραστεί από τον κ. Παπανδρέου επίσημα, τότε, πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ, πως σε δύσκολη θέση θα έρθουν αυτοί που θα αρνηθούν και όχι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τότε θα είναι αναγκασμένοι να απολογούνται στον κόσμο τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν θέλει να ξαναφάει «πόρτα», όπως είναι φυσικό. Υπάρχει μεγάλη καχυποψία από τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά αυτό είναι και θέμα ισορροπιών. Τι θα κάνει άραγε το ΚΚΕ, για παράδειγμα, αν ο Συνασπισμός συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή και το αντίθετο; Είναι λεπτομέρειες που δεν μπορεί να ξεπεραστούν, αναφέρουν συγκεκριμένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις επόμενες κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου προσωπικά.

Μέχρι τότε, όμως, ο κ. Παπανδρέου θα βομβαρδίσει την κυβέρνηση στο θέμα της παιδείας. Ήδη, σήμερα Κυριακή, μετά το τέλος της ομιλίας του προς τα νεοεκλεγέντα στελέχη του Λεκανοπεδίου, θα μοιραστούν ειδικά ερωτηματολόγια, ώστε να ληφθούν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κάθε περιοχή ανάλογες πρωτοβουλίες, με αιχμή του δόρατος τα σχολεία και την παιδεία γενικότερα.


Σχολιάστε εδώ