Χρήσιμα συμπεράσματα από την επίσκεψη σε Βενεζουέλα…

Η ανταλλαγή εμπειριών γύρω από τα ζητήματα του κινήματος σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο και η ανάδειξη της αναγκαιότητας έμπρακτης αλληλεγγύης στους λαούς των δύο χωρών, στις κρατικές και επαναστατικές τους δυνάμεις, ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης επίσκεψης της Α. Παπαρήγα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα Στην Κούβα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συναντήσεις με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κούβας, ενώ στη Βενεζουέλα με την ηγεσία του ΚΚ Βενεζουέλας με επικεφαλής τον γ.γ. του κόμματος Όσκαρ Φιγκέρα, με στελέχη και τοπικές κομματικές οργανώσεις του ΚΚ, καθώς και με στελέχη του κόμματος Κόμμα της 5ης Δημοκρατίας του προέδρου Τσάβες. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το Ινστιτούτο Γυναικών Βενεζουέλας, με επικεφαλής την πρόεδρό του Μαρία Λεόν, με το Λαϊκό Συντονιστικό του Καράκας και με επιτροπές της Λαϊκής Εξουσίας σε συνοικίες της πόλης, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε μπολιβαριανό σχολείο, παιδικούς σταθμούς και γειτονιές της πρωτεύουσας της χώρας, όπου προωθούνται τα κοινωνικά προγράμματα της προεδρίας Τσάβες για τη σίτιση, την υγεία, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, της εγκληματικότητας, το σχέδιο Μερκάλ.

Τέλος η κ. Παπαρήγα συμμετείχε και μίλησε σε ημερίδα του ΚΚ Βενεζουέλας, που έγινε στο Καράκας, με θέμα τις τοπικές εκλογές, με τη συμμετοχή όλων των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων και δημάρχων με την υποστήριξη του ΚΚ Βενεζουέλας. Απ’ όλο αυτό το ταξίδι, η ίδια η Α. Παπαρήγα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στην ΕΣΗΕΑ, αναφέρθηκε σε δύο πράγματα. Πρώτον στο γεγονός ότι κάθε φορά που πηγαίνει στην Κούβα (είναι η έκτη φορά) η κατάσταση, οι συνθήκες στις οποίες ζει ο λαός της Κούβας γίνονται καλύτερες και αυτό «παρά την πίεση», όπως είπε, «που δέχεται αυτή η σοσιαλιστική χώρα και που βέβαια έχει στόχο να παρεμποδίσει την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει ο σοσιαλισμός για τη συνεχή και σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού».

Δεύτερον, στις εμπειρίες που απεκόμισε η αντιπροσωπεία του κόμματος από το ταξίδι στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, στη Βενεζουέλα σήμερα «συντελείται μια δυναμική διαδικασία για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας κάτω από το σύνθημα της επανάστασης. Μια διαδικασία που σηματοδοτείται από βαθιές αντιθέσεις και αντιφάσεις».

Το πιο θετικό απ’ όλα, σύμφωνα με τα στελέχη του ΚΚΕ είναι ότι αυτό που συντελείται σήμερα στη Βενεζουέλα «προσφέρει πολύτιμη πείρα στα λαϊκά κινήματα όλων των χωρών».

Πρόκειται, λένε τα στελέχη του ΚΚΕ, «για μια διαδικασία σε εξέλιξη, την οποία δεν πρέπει κανείς να την παρακολουθεί με ουδετερότητα αλλά με ενεργητική υποστήριξη των λαϊκών κινημάτων και των επαναστατικών δυνάμεων». Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η «μπολιβαριανή διαδικασία πρέπει να βαθύνει». Πρέπει να γίνει πιο ριζοσπαστική και να ξεκινήσει η συζήτηση για το σοσιαλισμό. Τέλος η κ. Παπαρήγα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση ενός αμερικανού ευαγγελιστή για τη δολοφονία του Τσάβες, σημείωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ούτε είναι κάποιου ιδιόμορφου τρελού Αμερικάνου». Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι στόχος», αφού ήδη στη Βενεζουέλα έχουν δολοφονηθεί 132 αγροτικά στελέχη, στη διαδικασία κατάργησης των λατιφουντίων. Για αυτό η γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε ότι πρέπει και εδώ στην Ελλάδα να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας και αναφέρθηκε στην πρώτη ομάδα ελλήνων εθελοντών, από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, η οποία βρίσκεται στη Βενεζουέλα και βοήθησε στο να αναπαλαιωθεί ένα σχολείο.

«Τέτοιες ομάδες αλληλεγγύης», κατέληξε η γγ του ΚΚΕ, «μπορούν να γίνουν από συνδικάτα, από νεολαιίστικες οργανώσεις, από όλους εκείνους οι οποίοι ενδιαφέρονται να μη σταματήσει η μπολιβαριανή διαδικασία αλλά να οργανωθεί, να προχωρήσει και να βαθύνει».


Σχολιάστε εδώ