Ζημιές και στο ραδιόφωνο!

Η επιτυχία των Λάμψη, Sfera, Σπορ FM και εσχάτως του RED, δείχνει πως το ραδιόφωνο εισέρχεται σε μια εποχή πιο σκληρή, όπου πρέπει να συνδυάζεται η φαντασία με τον υψηλό επαγγελματισμό. Το σχήμα, «οι μουσικοί ανεβαίνουν και σε κέρδη, οι ενημερωτικοί πέφτουν γενικώς», είναι ικανή συνθήκη, όχι όμως και αναγκαία. Ο Λάμψη είναι στην κορυφή των κερδών προ φόρων με 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο Sfera στη δεύτερη θέση με 1,6 εκατ. ευρώ και τρίτος ο Super Σπορ FM με 1 εκατ. ευρώ. Ο Sfera πάλι είναι πρώτος σε κύκλο εργασιών το 2004 με 5,9 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο Σκάι με 5,6 εκατ. ευρώ, ο Λάμψη με 5,5 εκατ. ευρώ, ο Super Σπορ FM με 4,73 και πέμπτος ο ΑΝΤΕΝΝΑ με 4,72 εκατ. ευρώ.

Οι ενημερωτικοί σταθμοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στους ισολογισμούς, ο ΑΝΤΕΝΝΑ, που εκπέμπει ένα πρόγραμμα γενικής στόχευσης, με άξονα την ενημέρωση παρουσιάζει κέρδη, αλλά κουβαλάει και ζημίες 613.174 ευρώ, ενώ ο Σκάι έχει ζημίες χρήσης 863.073 ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες 876.835 ευρώ. Ο Alpha Radio και ο Flash είναι ακόμη σε πιο δυσχερή κατάσταση, καθώς ο πρώτος έχει ζημίες χρήσης 1,9 εκατ. ευρώ και συνολικές 3,2 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος 1,6 εκατ. ευρώ στη χρονιά, και 3,5 εκατ. ευρώ συνολικές ζημίες. Οι περισσότεροι από τους σταθμούς αυτούς μεταδίδουν ένα υψηλού κόστους πρόγραμμα, το οποίο όμως είναι ξεπερασμένο, καθώς το κοινό έχει άλλες απαιτήσεις.

Δεν είναι βέβαια και όλοι οι μουσικοί σταθμοί κερδοφόροι. Ο Ρυθμός αν και έχει κέρδη 199 χιλ. ευρώ στο 2004 κουβαλάει ζημίες 2,2 εκατ. ευρώ, ο Galaxy με κέρδη χρήσης 666 χιλ. ευρώ έχει 222 χιλ. ευρώ συνολικές ζημίες. Τέλος, οι ζημίες που παρουσιάζουν οι Sportime FM (πρώην Champion) και John Greek FM (πρώην Polis) είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης ιδιοκτησίας.

Αποκλείονται οι υγιείς επιχειρηματίες

Μπορεί να αλλάξει η εικόνα του ραδιοφώνου; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Η απόφαση του υπουργείου Επικρατείας να παρατείνει τη λειτουργία των 39 ιδιωτικών σταθμών ως τις 30 Ιουνίου 2006 ευνοεί απροκάλυπτα εκείνους που επιβιώνουν στην αγορά χωρίς να πληρώνουν εργαζόμενους και εισφορές, αποκλείοντας τις υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις που θέλουν να μπουν. Γιατί θα πρέπει μια εισηγμένη επιχείρηση, όπως, π.χ. η «Ναυτεμπορική», να πληρώσει για μια άδεια 2,5 εκατ. ευρώ και να αποκτήσει απλώς μια ζημιογόνο επιχείρηση, χωρίς καν επαγγελματικό εξοπλισμό;


Σχολιάστε εδώ