ΚΑΤΩ στον Πειραιά

Εκείνο όμως που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι και η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά. Δεν φτάνει μόνο το στέγαστρο. Απαιτείται και η διευθέτηση του χώρου των μαγαζιών, τα οποία σήμερα παρουσιάζουν -δυστυχώς- τριτοκοσμική εικόνα. Κυρίως θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα τήρησης των κανόνων υγιεινής όσον αφορά τα πωλούμενα τρόφιμα, για τα οποία αυτήν τη στιγμή δεν θα πρέπει να είναι κανένας υπερήφανος. Αυτό που βλέπουμε στην αγορά του Πειραιά καθημερινά, μάλλον θα πρέπει να μας απογοητεύει, αν όχι να μας τρομάξει. Τα κρέατα σχεδόν δίπλα στα ψάρια, τα λουκάνικα ανακατεμένα με τα εντόσθια, τα αλλαντικά δίπλα στα χταπόδια και στα καλαμάρια χωρίς τάξη, χωρίς κάποια βιτρίνα, με εκατοντάδες μύγες να πετούν τριγύρω τους και κάποιες να… τα δοκιμάζουν κιόλας! Στο δάπεδο βέβαια τρέχουν νερά ανακατεμένα με αίματα από τα σφάγια και οι οσμές που αναδίνονται κάθε άλλο παρά προδιαθέτουν τους καταναλωτές να ψωνίσουν!

Αυτά όλα πρέπει να αλλάξουν. Και αν δεν μπορούν οι αρμόδιοι να σκεφτούν τι πρέπει να γίνει, ας πάρουν παράδειγμα από τις αντίστοιχες αγορές της Αθήνας, τη Βαρβάκειο, όπου όλα τα τρόφιμα είναι τακτοποιημένα σε βιτρίνες, με απόλυτη τάξη και καθαριότητα. Είναι άραγε δύσκολο να γίνει κάτι ανάλογο και στον Πειραιά; Να μην είναι εκτεθειμένα τα τρόφιμα, να υπάρχει τάξη και καθαριότητα, να φαίνεται ότι εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής; Επειδή σίγουρα δεν είναι δύσκολο κάτι τέτοιο, είναι ευκαιρία, όταν θα «πέσει» η νέα σκεπή, να αλλάξουν κάποια πράγματα και στα καταστήματα της αγοράς. Γιατί η αγορά είναι ένας από τους «καθρέπτες» της πόλης. Αν λοιπόν δεν είναι όπως πρέπει, τότε πολύ δύσκολα θα σχηματίσει ο επισκέπτης καλή γνώμη για τον Πειραιά. Ας είναι λοιπόν η τοποθέτηση της νέας στέγης η ευκαιρία που… ψάχνει η αγορά για να βελτιώσει την εικόνα της…

• Τελειώνουν σήμερα οι διακοπές για τα πρωτοκλασάτα στελέχη της δημοτικής παράταξης του Χρήστου Αγραπίδη, ο οποίος έχει δώσει σαφείς εντολές για «νέο ξεκίνημα» από τον Σεπτέμβριο, καθώς αρχίζει ο… τελευταίος γύρος για τις δημοτικές εκλογές. Ο δήμαρχος επιστρέφει από τη Μύκονο, όπου ξεκουράστηκε μαζί με την οικογένειά του διαμένοντας σε γνωστό ξενοδοχείο. Δηλαδή όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις πολλές προσκλήσεις… φιλοξενίας που του είχαν κάνει πολλοί, αλλά δεν πήγε σε ξένο σπίτι ούτε… για καφέ! Και καλά, έκανε μια και όπως λέει η λαϊκή παροιμία: Όποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι!
Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος είχε σχεδιάσει την ημέρα της Παναγίας να μεταβεί στη Μεγαλόχαρη της Τήνου, όπου θα είχε την ευκαιρία ολιγόλεπτης συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά η αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό του χάλασε τα σχέδια, μια και ο πρωθυπουργός αναχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα.

Ο Χ. Αγραπίδης έχει ζητήσει απ’ όλους τους συμβούλους του εγρήγορση και αποτελεσματικότητα, ώστε στο χρονικό διάστημα που απομένει να γίνει έργο και να πάει στις εκλογές χωρίς… βαρίδια. Όπως δηλώνει μάλιστα ο ίδιος, θέλει να μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τους δημότες των συνοικιών, γιατί θα έχει κάνει όλα εκείνα που τους είχε υποσχεθεί προεκλογικά και περιέχονταν στο πρόγραμμά του.

• Πάντως, ακόμη και αυτήν την εβδομάδα που τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά και έβρισκε κανείς να… παρκάρει με χαρακτηριστική άνεση στο κέντρο της πόλης, ο κόσμος που κυκλοφορούσε ήταν ασυνήθιστα αρκετός. Δείγμα του ότι πολλοί Πειραιώτες δεν πήγαν διακοπές. Η οικονομική κρίση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής… Ιδιαίτερα σε πόλεις όπως ο Πειραιάς, που κατοικούνται κυρίως από υπαλλήλους και εργάτες. Στους γύρω από τον Πειραιά δήμους, μάλιστα, η εικόνα ακόμη και τη βδομάδα μετά της Παναγίας δεν ήταν και πολύ διαφορετική από τις καθημερινές που είχαν προηγηθεί… Δεν είναι άσχετο με τα προηγούμενα και το γεγονός ότι από τα νησιά του Σαρωνικού τη μεγαλύτερη κίνηση αυτές τις ημέρες την είχε η… Σαλαμίνα, που κατά κανόνα συγκεντρώνει εκδρομείς χαμηλών εισοδημάτων. Το νησί κόντεψε να… βουλιάξει από τον κόσμο. Ενδεικτικό, κι αυτό της οικονομικής κατάστασης του μέσου Πειραιώτη…


Σχολιάστε εδώ