Αιρετικά

Ο Μπλάτερ περιμένει στη Ζυρίχη Ορφανό και Γκαγκάτση για να κλείσουν τα θέματα του νόμου σε σχέση με το καταστατικό, αλλά και γενικότερα τις όποιες διαφωνίες πολιτείας – ομοσπονδίας, παρ’ ότι με την παρέμβαση του γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη απεφεύχθησαν παρενέργειες και έκλεισε το πρώτο μέρος της υπόθεσης υποψηφιότητας για το EURO 2012, φαίνεται ότι οι σχέσεις πολιτείας – ΕΠΟ ή Ορφανού – Γκαγκάτση βρίσκονται εκ νέου σε δρόμο αντιπαράθεσης με προβλήματα συνεννόησης και συνεργασίας. Από την πλευρά της ΕΠΟ εκτιμάται ότι η παγερή έως αδιάφορη στάση του Ορφανού, έχει να κάνει με την πρόθεσή του να κερδίσει χρόνο χωρίς να μπει στη διαδικασία να εκτεθεί πηγαίνοντας στη FIFA και επιστρέφοντας από τη Ζυρίχη αναγκαζόμενος να πάρει πίσω αυτά που επιχείρησε να εφαρμόσει και προκάλεσαν όχι μόνο ποδοσφαιρικούς τριγμούς, αλλά απασχόλησαν μέχρι και τον πρωθυπουργό. Το βέβαιo είναι ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα είναι επικίνδυνο να παραμένουν σε εκκρεμότητα διαδικασίες που σε έναν βαθμό μπορεί να ερμηνεύονται ή να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης από την πλευρά της ΕΠΟ, που μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιες και στην υπόθεση του EURO και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και επιτέλους αυτή η ιστορία πολιτείας – ΕΠΟ πρέπει να τελειώσει.

Ηδονή

Και τι θα κάνει τώρα ο Ορφανός που βρίσκεται ανάμεσα σε Γκαγκάτση και Βίκτορα Μητρόπουλο; Θα συνεργαστεί με τον Κούγια που του έχει υποχρέωση και θα τους συμφιλιώσει; Θα προσπαθήσει να τους έχει και τους δύο ικανοποιημένους για να μη δημιουργούνται προβλήματα; Θα τους έχει στις υποσχέσεις; Θα ροκανίζει τον χρόνο μέχρι να δει τι θα γίνει; Γιατί μέχρι πρότινος, που ο Ορφανός ζήτησε να κάνει πίσω ο Μητρόπουλος με τον ΟΠΑΠ και την κόντρα που είχε ανοίξει, ο Βίκτωρ θεωρούσε ότι τον είχε αδειάσει στο θέμα της ΕΠΟ. Ο νταλκάς του «Βίτο» είναι να δει τον Γκαγκάτση να αδειάζει το γραφείο του προέδρου στη Συγγρού 137. Η απόλυτη ηδονή του Μητρόπουλου θα ήταν αυτή.

Ρουσφέτι

Η ιστορία έχει δείξει μέχρι τώρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπάρξουν Γκαγκάτσης – Μητρόπουλος. Και ο ένας αισθάνεται παραμυθιασμένος από τον Ορφανό και ο άλλος. Για διαφορετικούς αλλά και για κοινούς λόγους. Και γιατί έκανε πίσω ο «Βίτο»;

Γιατί του το ζήτησε έτσι απλά ο Ορφανός; Ρουσφέτι για να αρχίσει το πρωτάθλημα; Για το καλό του ποδοσφαίρου; Γιατί είναι ο υπουργός; Γιατί δεν τον έπαιρνε να κάνει διαφορετικά; Γιατί του έδωσε φρέσκες και πιο πειστικές υποσχέσεις; Γιατί και τα 75 εκατ. ευρώ και η πρόταση της ΕΠΑΕ στον ΟΠΑΠ πήγαν στα σκουπίδια. Και λεφτά για τους ελέγχους ντόπινγκ δεν είχε δώσει ο Ορφανός. Ούτε για τα παραρτήματα αθλητικών δικαστών και ΕΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη είχε γίνει κάτι. Τι διαφοροποίησε όλα αυτά μέσα σε 24 ή 48 ώρες;

Ομαλότης

Ξεκινάει λοιπόν το πρωτάθλημα στις 27 Αυγούστου. Ασχέτως με ό,τι θα γίνεται στα γήπεδα. Ως διά μαγείας έπαψε να αμφισβητείται ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ κ. Λυκουρέζος που αφεντικά – ΠΑΕ ευθέως είχαν εκφραστεί με δυσαρέσκεια για τη λειτουργία του ως προέδρου της Λίγκας; Θα εκλείψουν τα υπονοούμενα και οι βολές για την ΕΠΑΕ; Θα σταματήσει η αντίδραση παραγόντων απέναντι στον Βίκτορα; Θα σταματήσει ο πόλεμος ΕΠΟ – ΕΠΑΕ και αντίστροφα που αναθερμάνθηκε με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης; Θα εκλείψουν τα φαινόμενα των αντιφατικών και αμφισβητούμενων αποφάσεων των δικαιοδοτικών οργάνων; Δηλαδή μικροί και μεγάλοι θα βολευτούν με ό,τι συμφώνησαν να πάρουν από τον ΟΠΑΠ και αποκαταστάθηκε πλήρως η ομαλότης στον χώρο του ποδοσφαίρου; Και η ΕΠΑΕ θα βολευτεί με τη χορηγία του πρωταθλήματος; Πολύ παραμυθένιο μου δείχνει για να είναι αληθινό. Λέτε;

Χ. Πανόπουλος: Η Σούπερ Λίγκα θα γίνει…

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Σκόντα Ξάνθης δεν θυσίασε τα μπάνια του στη Θάσο και από την ακριτική περιοχή σχολίασε τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της ΕΠΑE: «Όλος ο κόσμος έκανε τουμπεκί. Και το πρωτάθλημα ξεκινάει στις 28 του μήνα και οι ομάδες θα γίνουν 18 και όχι κόντρα στον ΟΠΑΠ, και τη Σούπερ Λίγκα να τη δούμε. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ήταν η ιστορία». Για την απουσία του είπε: «Τόσα χρόνια, δεν έχω πάει ποτέ σε γενική συνέλευση ή ΔΣ της ΕΠΑΕ». Γιατί δεν πάει στο όργανο που αποφασίζει και για την ΠΑΕ Σκόντα Ξάνθη της οποίας είναι αφεντικό; «Δεν μπορείς να πας κάπου όταν ξέρεις ότι είναι σημαδεμένα τα χαρτιά και οι αποφάσεις. Για εντυπώσεις να πάω, δεν έχει νόημα. Ούτε για να κάνω φασαρίες. Δεν θέλω να δώσω δικαίωμα σε κανέναν που θα τον εξυπηρετούσε να συντηρεί τον θόρυβο. Να ήταν κάτι αξιοκρατικό θα συμμετείχα σε όλες τις διαδικασίες». Η Σούπερ Λίγκα πάγωσε; «Δεν πάγωσε καθόλου. Η Σούπερ Λίγκα θα γίνει. Η κίνηση θα οργανωθεί καλύτερα και θα προχωρήσει. Στο τέλος του μήνα θα γίνει συνάντηση των δέκα ΠΑΕ. Θα αποφασίσουμε να νοικιάσουμε γραφεία να αξιολογήσουμε τα στελέχη που θα χρειαστούν για τη λειτουργία της και θα προχωρήσουμε στην απόλυτη τεκμηρίωση του σχεδίου μας ώστε να ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα υλοποίησης. Ίσως είναι καλύτερα που δεν έγινε στο παραπέντε». Για τη στήριξη του Παναθηναϊκού στη διοίκηση Λυκουρέζου, ο κ. Πανόπουλος είπε: «Θα πάρω τηλέφωνο τον Βαρδινογιάννη ”Τζίγγερ” να μου εξηγήσει το γύρισμα. Αν και πιστεύω ότι έχει να κάνει περισσότερο με ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπο Λυκουρέζος και όχι με την ουσία λειτουργίας της ΕΠΑΕ».

Θείος

«Δουλεύουν όλοι για Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό…», μου είπε ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης και ποδοσφαιροπαράγοντας Διονύσης Ψωμιάδης. Και όταν τον ρώτησα γιατί είναι αρνητικός με πήγε αλλού: «Ο Γκαγκάτσης τελικά τι είναι; Πού είναι τα στοιχεία εις βάρος του; Ο Ορφανός γιατί σιωπά; Στη θέση του Γκαγκάτση εγώ θα έκανα μηνύσεις και αγωγές. Εκτός αν κάνει και τώρα κουμάντο ο ʽʽθείοςʼʼ και δεν κουνιέται κανείς. Γιατί ο Γκαγκάτσης ζει και βασιλεύει στο ποδόσφαιρο. Γενικώς δε στο ποδόσφαιρό μας; Επιστροφή στην πραγματικότητα. Καθρέφτης η Εθνική. Η καλύτερη καταστροφική ομάδα και η πιο αδύναμη για δημιουργικό ποδόσφαιρο. Όλα τ’ άλλα είναι λόγια».

Αποκέντρωση

Το αφεντικό της Σκόντα Ξάνθης δεν είναι αντίθετο με την αύξηση των ομάδων Αʼ΄ Εθνικής σε 18, αλλά: «Αρκεί να υπάρξει μεγαλύτερη γεωγραφική εκπροσώπηση. Από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα συνδέεται, ταυτίζεται με την κοινωνία και δεν αντιμετωπίζεται ψυχρά ως επιχείρηση, τουλάχιστον να γίνει αποκέντρωση. Γιατί αν θέλαμε δυνατό πρωτάθλημα οι ομάδες δεν θα έπρεπε να ήταν πάνω από 14». Όσο για τα ανταποδοτικά οφέλη από την είσοδο των ελληνικών ομάδων στο Στοίχημα, ο Πανόπουλος είπε: «Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να γίνει συμφωνία ΟΠΑΠ με κάθε ομάδα ξεχωριστά, ο άλλος να γνωστοποιήσει ο ΟΠΑΠ το πακέτο που θέλει να δώσει και τι ζητάει και να γίνει ΓΣ Αʼ΄ Εθνικής για να κατανεμηθούν τα χρήματα. Αντιστοίχως και στις άλλες κατηγορίες».

Κ. Μακρής: «Πήρα εγγυήσεις για λευκό ταμείο»

Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις αλλά ούτε καν και δεκατρείς ήταν οι επιταγές που εμφανίστηκαν ξαφνικά ως οφειλή της Παναχαϊκής. Πακέτο ενενήντα επιταγών έσκασαν σαν ρουκέτα ενώπιον του ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Κώστα Μακρή, που έχει αναλάβει τις τύχες της ιστορικής πελοποννησιακής ομάδας. Και ξαφνικά πάλι στην πρώτη γραμμή ο Στάθης Μουτζουρούλιας. Τι είχε γίνει; Ο Κώστας Μακρής έδειχνε να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα: «Ενενήντα επιταγές στον αέρα στο όνομα της Παναχαϊκής δεν ήταν ούτε αστείο ούτε περίπτωση της στιγμής. Ο κ. Μουτζουρούλιας είχε πάρει τις επιταγές από άλλη τράπεζα και τις είχε μοιράσει. Το θέμα έκλεισε. Πήραμε εγγυήσεις από τον πρώην δήμαρχο κ. Φλωράτο, πρόεδρο της Αχαϊκής Τράπεζας, και για όποια άλλη εκκρεμότητα… εμφανιστεί μέχρι το τέλος του 2006 να μην εμπίπτει σε δική μας υποχρέωση. Από κει και πέρα συνεχίζω να λειτουργώ ως η Παναχαϊκή να έχει λευκό ταμείο». Τώρα όσον αφορά τις μετεγγραφές, γίνεται συζήτηση με τον Αλέκο Αλεξανδρή ενώ οι Πατρινοί περιμένουν και την τελική απόφαση του Νινιάδη. Από κει και πέρα ο Μακρής κάνει λόγο για την απόκτηση νιγηριανού και βούλγαρου διεθνή, δύο Ρουμάνων και ενός πρώην παίκτη της Πορτό. Ίδωμεν… πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στην Παναχαϊκή. Γιατί πώς έκλεισε τώρα το πακέτο των ενενήντα επιταγών που είχε μοιράσει ο Μουτζουρούλιας με αδιευκρίνιστο το συνολικό ποσόν; Με ποιον τρόπο εγγυήθηκε ο πρώην και προσεχώς υποψήφιος δήμαρχος Φλωράτος και καλύφθηκε η εκκρεμότητα; Και πώς ενώ γίνεται μεγάλο παζάρι και πολλή κουβέντα για μεγάλα ονόματα και επιμένουν οι Πατρινοί σε Νινιάδη και Αλεξανδρή, κάτι δεν κολλάει ή αν μη τι άλλο δημιουργεί σκέψεις και ερωτηματικά;».

Λαχείο ο Τουρέ

Τότης Φυλακούρης. Ο «αιώνιος» αντίπαλος σχολιάζει τα νέα αποκτήματα του Ολυμπιακού Τουρέ και Μπαμπαγκίτα. Για τον Τουρέ ο Φυλακούρης είπε: «Είναι ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Μου θύμισε ποιοτικά στοιχεία Ζάετς και Τζόρτζεβιτς στις πολύ καλές του ημέρες. Έχει πολύ καλές κάθετες μπαλιές. Παρ’ ότι είναι ψηλός και γεροδεμένος, έχει άριστα αντανακλαστικά, κινείται με άνεση και καλύπτει άψογα την μπάλα, ενώ έχει σωστές και έξυπνες τοποθετήσεις μέσα στο γήπεδο. Η ικανότητά του να μοιράζει μπάλα με άνεση ακόμη και σε μακρινές αποστάσεις, δίνει το στίγμα της δυνατότητας που φαίνεται να έχει ώστε να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία. Εκπέμπει εμπιστοσύνη και σίγουρα θα αποτελέσει μεγάλη κάλυψη για τον Τζόρτζεβιτς, ενώ θα απελευθερώσει τον Ριβάλντο, ώστε να μην αναγκάζεται ο Βραζιλιάνος να γυρίζει πίσω. Πραγματικό λαχείο είναι ο Τουρέ για τον Ολυμπιακό». Για τον Μπαμπαγκίτα ο Φυλακούρης σχολίασε: «Σφαίρα. Έχει απίστευτο πέταγμα και ικανότητα στην εκτέλεση. Ξέρει μπάλα και κινείται με σωστή αντίληψη, με και χωρίς την μπάλα. Σαφώς ο νεαρός θα είναι χαρτί του Σολίντ να δίνει ανάσες από τον πλούσιο πάγκο του. Ο Ολυμπιακός φέτος θα είναι πολύ δυνατός. Αν δεν έχει άλλου είδους παρατράγουδα και ο Σολίντ μοντάρει το υλικό που έχει, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους. Στο κέντρο δεν θα μπορούν εύκολα να περάσουν τους… ”βρικόλακες” για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην άμυνα. Έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις ο Νορβηγός».

Ενόχληση

Από τον πάγκο μόλις για να… ζεσταθεί χρησιμοποιεί ο Σολίντ τον Γιαννάκη Οκκά και άρχισαν τα… σενάρια για να αλλάξει φανέλα. Ο μάνατζερ του κύπριου παίκτη Κώστας Μπότος είπε για το θέμα: «Δεν του συμπεριφέρεται καλά ο Σολίντ με τη μη χρησιμοποίησή του σε ολόκληρο αγώνα. Έχει ενοχληθεί ο Οκκάς όπως και κάθε παίκτης στη θέση του. Ο παίκτης έχει δύο χρόνια συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Δεν έχει συμβόλαιο, ούτε με τον Σόλιντ ούτε με κανέναν άλλο. Αν υπάρξει πρόβλημα θα το δούμε. Δεν βρισκόμαστε πάντως σε πανικό. Ο Οκκάς είναι επαγγελματίας και κάνει τη δουλειά του. Ξέρω τον Σόλιντ πολύ καλά, έξι χρόνια τώρα. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται θέμα. Ο Οκκάς θα παίξει μπάλα στον Ολυμπιακό γιατί το θέλει και το μπορεί. Τίποτε άλλο». Αρκεί η… ενόχληση να μη μετατραπεί σε δυσφορία, και ο Κύπριος ξεχαστεί από τον Νορβηγό στον πάγκο. Και τότε έχει και ο Μπότος πρόβλημα με τον Σόλιντ, και παράλληλα θʼ αρχίσουν οι σκέψεις για αλλαγή φανέλας.

Ζουμί

Εν αναμονή της γενικής συνέλευσης της ΕΠΑΕ στο καφέ του «Κάραβελ» Στράτος, Καπερνάρος, Σπανός, και εμφανίζεται ο Πέτρος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του Πανσερραϊκού. Ρωτάει τον Σπανό «τι κάνεις με τα έργα για το γήπεδο;». Ο Σπανός του απαντά «ό,τι είπε ο δήμαρχος Παχατουρίδης το έκανε…». Ο πόντιος πρόεδρος του Πανσερραϊκού έβραζε στο… ζουμί του. Έχει μείνει ακόμη στις υποσχέσεις και στις εξαγγελίες του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού που από το Ελσίνκι πήγε στη Μύκονο και έχει αφήσει να τραβάει τη λάτζα του Κουκοδήμου στην Κηφισίας 7.

Διάλυση κατηγορίας

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δ΄ Εθνικής της ΕΠΟ Γιάννης Σιγάλας (πρόεδρος ΕΠΣ Κυκλάδων) ήταν αποδέκτης της δυσφορίας των ομάδων της κατηγορίας για την απόφαση δημιουργίας ενός ομίλου στη Γ΄ʼ Εθνική από την ΕΠΑΕ: «Ανησύχησαν. Τους είπα ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα για την ΕΠΟ. Εισήγηση θα έρθει από την ΕΠΑΕ και εισήγηση θα μείνει. Μια τέτοια απόφαση θα ήταν διάλυση της κατηγορίας. Πιστεύω ότι υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτήν την απόφαση. Για να γίνει κόντρα με την ΕΠΟ. Στο ΔΣ της ομοσπονδίας έχει γίνει εισήγηση από μέρους μας να γίνει σε τρεις ομίλους η Γʼ΄ Εθνική για να μειωθούν τα έξοδα και οι μετακινήσεις. Με γεωγραφικά κριτήρια. Η Γʼ΄ Εθνική πρέπει να υπαχθεί στην ΕΠΟ. Να γίνει όμιλος Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας. Στο δεύτερο Πελοπόννησος, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα και στον τρίτο Κρήτη, Νησιά και Αττική».

Ήττα από Βέλγιο

Για την ήττα 2-0 από τους Βέλγους ο Γιαννακόπουλος είπε: «Δεν είμαστε έτοιμοι σαν ομάδα. Δεν είχαμε παιχνίδια στα πόδια μας και βεβαίως οι απουσίες ήταν καθοριστικές. Έγιναν και λάθη που βεβαίως δεν επιτρέπονται. Το παιχνίδι με το Καζακστάν μπορεί να έχει εκτιμηθεί ως εύκολο αλλά θα παίξουμε εκτός έδρας.

Η εμπιστοσύνη

Τα αρνητικά αποτελέσματα έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των φίλων της Εθνικής; «Δεν νομίζω. Στεναχώρια σαφώς υπάρχει. Αξίζει η εθνική κάτι παραπάνω. Δεν πήγαμε καλά στο cofederation και ο κόσμος. Όμως παρ’ ότι στεναχωρήθηκε είναι κοντά στην εθνική. Το εισπράττουμε παντού. Ο κόσμος αυτός είναι το ουσιαστικότερο κέρδος της επιτυχίας του Euro 2004. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθούμε να τον ικανοποιούμε με επιτυχίες».

Βαριά πόδια

Μόλις είχε τελειώσει την εκπομπή του σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. Ο εκ Πύργου Ηλείας καταγόμενος Θανάσης Δημόπουλος ρίζωσε στη Θεσσαλονίκη. Και μαζί με τους Αρχοντή και Σάββα έστησαν το φαγάδικο. «Ο γιατρός της πείνας», Ερμού 26, στα Μουδανιά. Ψητά στη λαδόκολλα. Πελοποννησιακές συνήθειες μετέφερε ο Δημόπουλος στη συμπρωτεύουσα. Τον ρώτησα για τη ρεβάνς του Παναθηναϊκού με τη Βίσλα στο ΟΑΚΑ στις 23 Αυγούστου «Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει. Δεν ξέρω αν θα προκριθεί. Αύγουστο μήνα τα πόδια είναι βαριά. Αυτό με φοβίζει μόνο, πλην των Κονσεϊσάο και Μπίσκαν ο Παναθηναϊκός δεν έκανε καλές μεταγραφές. Επιτρέπεται να έχει κρεμαστεί ένας Παναθηναϊκός στον Γκούμα που πέρυσι ήταν για να φύγει; Όφειλε να είχε εναλλακτικές λύσεις. Ελπίδα του η επίθεση. Με τους Γκέκα, Παπαδόπουλο, Ολιζαντέμπε και τον Γκονζάλες από πίσω μπορεί να κάνει δουλειά». Για την επιλογή συστήματος του Μαλεζάνι στο πρώτο ματς ο Δημόπουλος είπε: «Δεν παίζεις εκτός έδρας χωρίς λίμπερο. Αυτοκτονείς έτσι. Για τον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό είπε: «Θα είναι πολύ δυνατός. Τουρέ, Ντάνι, Μπαμπαγκίτα έδωσαν φρεσκάδα στον Ολυμπιακό. Είναι παικταράδες. Πολύ καλές επιλογές. Βαρύ πυροβολικό. Στην άμυνα θα έχει πρόβλημα». Για την ΑΕΚ: «Ο Βελίνσκι είναι πάρα πολύ καλός παίκτης. Η ΑΕΚ έκανε μεταγραφές για το μέλλον. Ο ΠΑΟΚ θα είναι δυνατός, ο Ηρακλής κράτησε τον κορμό, ενώ η Καλαμαριά αν δεν ενισχυθεί θα έχει περιπέτειες».

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ Τάκης Παντελούδης έχει γίνει στόχος των ΠΑΟΚτζήδων. Αφορμή η μεταγραφή του διεθνή με την Νέων μπασκετμπολίστα Βασιλόπουλου και το… σφυρί γενικώς που έχει έτοιμο για τον Βασιλειάδη. Τον κατηγορούν ότι ξεπουλάει τους παίκτες αντί να τους κρατήσει και να βάλει λεφτά.


Έκπτωτοι Αρειανοί

Βράζει η Θεσσαλονίκη από τους υγιείς Αρειανούς που δεν έχουν τσιμπήσει στο παραμύθι της ελπίδας από το CAS (Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης). Ξεκινάει το πρωτάθλημα και ο Άρης βεβαίως θα κάνει αργότερα πρεμιέρα στη Βʼ΄ Εθνική. Τα επικοινωνιακά τρικ, όπως λένε, με το CAS δεν τους κοίμισαν όλους και ο Σκόδρας και η παρέα του που είναι χρεωμένοι τον υποβιβασμό του Άρη δεν έχουν πάψει να είναι στο στόχαστρο. Η εκκαθάριση περιμένουν να γίνει με το να κηρυχθούν έκπτωτοι οι Αρειανοί παράγοντες από το ΔΣ του Ερασιτέχνη. Αναμένουν από τον ΓΓΑ Κώστα Κουκοδήμο να εκδώσει διαπιστωτική πράξη βάσει του Ν. 2725/99. Υποστηρίζουν ότι η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κράτους κ. Ηλιάκη που εδρεύει στη ΓΓΑ δεν είναι υπεράνω του νόμου. Και ότι ο νόμος είναι σαφής και δεν ερμηνεύεται είτε έτσι είτε αλλιώς. Επιπλέον υπάρχουν και οι αποφάσεις 2837 και 2838 του 2001 από το Συμβούλιο Επικρατείας που σαφέστατα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας για τους συμμετέχοντες σε εταιρεία εμπορίας αθλητικών προϊόντων Σκόδρας, Ματθαίου, Μπεκιάρης και Γρανούζης ήδη έπρεπε να ήταν έκπτωτοι των αξιωμάτων τους.

Λογική συντήρησης

Ρώτησα τον Βασίλη Γκούμα για την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ και την εξέλιξη που στην ουσία την αποδυναμώνει «Ο Φιλίππου κινείται στη λογική της συντήρησης της ομάδας με το μικρότερο κόστος. Δεν υπάρχουν πόροι πλέον από το μπάσκετ. Δεν έχει λεφτά από TV, διαφημίσεις, εισιτήρια. Χωρίς γήπεδο μετά το έγκλημα της Φιλαδέλφειας η κατάσταση είναι χειρότερη πριν 30 χρόνια. Χάνει την εμπορική της αξία η ΑΕΚ. Επιχειρηματίας είναι ο Φιλίππου. Έπαθε και τη ζημιά πρόσφατα. Δεν μπορεί να πληρώνει για να συντηρεί μια κατάσταση που δεν φαίνεται να έχει προοπτική».

Τελειωμένος

Τελειωμένος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού Κωνσταντίνος Παπαλάκης. Εδώ και καιρό διαρρέει ως πρόθεση του υφυπουργού για τον αθλητισμό Γιώργου Ορφανού, ο αποκεφαλισμός του Παπαλάκη που είχε διορισθεί από τον προηγούμενο Θεσσαλονικάρχη Ευάγγελο Βενιζέλο. Δηλαδή ο Ορφανός έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον Παπαλάκη για τη μέχρι τώρα δουλειά της επιτροπής του με το νόημα και τη σημασία της ευχαριστίας, περάστε από το ταμείο και χαίρετε; Βεβαίως ο Παπαλάκης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως. Εξάλλου για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ο Ορφανός απαιτείται χρόνος που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί απροσδιόριστος. Και πού να μπει στη διαδικασία τώρα ο Ορφανός να αναζητά ταλέντο της ικανότητας Παπαλάκη να εμφανίζεται προς τα έξω ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου;

Τιμή

Ο αμυντικός Γιώργος Σίμος από τη Χαλκηδόνα πήγε στη Λάρισα. Ο νεαρός παίκτης περιγράφει τις εντυπώσεις του από την άφιξη του διεθνούς Νίκου Νταμπίζα στην ΑΕΛ: «Ό,τι καλύτερο για την ομάδα και για εμάς. Για όλα τα παιδιά. Τέτοιοι παίκτες σου αυξάνουν τη διάθεση για δουλειά και μάθηση. Μεγάλη τιμή να σε συμβουλεύει ο Νταμπίζας. Τεράστιο κίνητρο. Είναι προσιτός και πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Κέρδος για όλους μας. Είναι πολυτέλεια η παρουσία ενός τέτοιου παίκτη στη Λάρισα. Προσδίδει ποιότητα και μεγαλύτερο περιεχόμενο». Για τον Σίμο η Λάρισα είναι: «Μια νοικοκυρεμένη ομάδα που θα παλέψω να συνεχίσω με επιτυχία κάτι παραπάνω απ’ αυτό που δημιούργησα μέχρι τώρα στην καριέρα μου. Αν δώσουμε όλοι αυτό που μπορούμε η Λάρισα με τον κ. Δώνη στον πάγκο θα αποδείξει σύντομα ότι η θέση της είναι στη μεγάλη κατηγορία. Αυτό εξάλλου επιβάλλει και η ιστορία της».

Β. Γκούμας: «Γυρολόγοι τα παιδιά του μπάσκετ»

Mε αφορμή την επιτυχία της Εθνικής Νέων του μπάσκετ ζήτησα την άποψη του Βασίλη Γκούμα. Του μπασκετμπολίστα που σαφώς ταύτισε τη ζωή του με το άθλημα «Μπορεί να ακούγεται άσχημα αλλά θα χαθούν αυτά τα παιδιά. Όπως χάθηκαν και οι προηγούμενοι. Γυρολόγοι θα γίνουν τα παιδιά του μπάσκετ. Πού να παίξουν; Τελείωσε η εποχή των συμβολαίων. Η Λιθουανία έχει μπάσκετ γιατί 350 παιδιά παίζουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Είναι παράλογο στην Ελλάδα 17χρονα παιδιά να θέλουν συμβόλαιο στη λογική να λύσει το πρόβλημα η οικογένεια. Εκτιμώ ότι τελείωσε η αποστολή τους μετά την επιτυχία. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν αναπτύσσεται ο αθλητισμός στις επαρχιακές πόλεις. Ξένοι παίκτες, κοινοτικοί μια κατάσταση άρρωστη και τελειωμένη. Δεν έχουν ευκαιρίες τα παιδιά. Στην εποχή μου πριν από εμάς έπαιζε η δεύτερη ομάδα. Στην Αττική υπήρχε ο Αμύντας, η ΧΑΑΝ Νίκαιας, ο Έσπερος, ο Πρωτέας, ο Εθνικός Πειραιώς. Πού είναι αυτές οι ομάδες; Ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας πήγε στην Ηλεία. Όταν δεν υπάρχει παιδικό, εφηβικό πρωτάθλημα πώς να ανακάμψει το άθλημα; Όλα γίνονται για την ευκαιρία των προνομίων. Είναι λάθος η δομή που καταστρέφει και τις επαγγελματικές ομάδες. Στο έλεος των «γκουρού» του μπάσκετ είναι αυτά τα παιδιά και ο χώρος γενικότερα».


Σχολιάστε εδώ