Λαμογιές σε προμήθειες

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γ.γ. Εξοπλισμών Γ. Ζορμπάς μετέβη στη Γερμανία για να υπογράψει αντισταθμιστικά 200 εκατ. ευρώ (των αρμάτων). Ποιος θα τα διαχειριστεί κι αυτά; Ασφαλώς ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος και, όπως λέγεται, από αυτά βγαίνει το χοντρό παραδάκι. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας. Πριν από εβδομάδες (12-06-05) είχαμε δημοσιεύσει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με την απόφαση του Γιάννου το 2003, να αναθέσει την προμήθεια ξεπερασμένου και απαγορευμένου υλικού (βομβιδοφόρα πυρομαχικά 155 mm τύπου GRM 49) στα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ). Το υλικό αυτό είναι επίσης ενδιαφέροντος του κ. Θωμά Λιακουνάκου.

Επισημάναμε ότι το ΓΕΣ καθυστέρησε αυτήν την ανάθεση, γιατί τα πυρομαχικά ήταν ακατάλληλα και ξεπερασμένης τεχνολογίας. Δεν τα ήθελε! Προ μηνών, όμως, κάποιος «καλός φίλος», απ’ αυτούς που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τους κουνήσει, επιχείρησε να ενεργοποιήσει τη σύμβαση.

Γιατί τα πυρομαχικά αυτά ήσαν και είναι ακατάλληλα; Διότι:
– Ήταν τεχνολογίας 1960-70.
– Δεν είναι συμβατά με τα υπερσύγχρονα πυροβόλα μας ΡΖΗ 2000 και εκσυγχρονισμένα Μ109.
– Είναι απαγορευμένα από τον ΟΗΕ (Διεθνής Συνθήκη Οτάβας 1993, την οποία προσυπέγραψαν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).

Γιατί απαγορεύθηκαν; Διότι δεν είναι αυτοκαταστρεφόμενα, δηλαδή αν μερικά δεν εκραγούν, πράγμα σύνηθες σε μεγάλο ποσοστό, μετατρέπονται σε παγίδες-νάρκες κατά προσωπικού και αποδεκατίζουν φίλια προελαύνοντα τμήματα και, κυρίως, άμαχο πληθυσμό! Καθαρά πράγματα.

Αυτά γράψαμε, τεκμηριωμένα και με στοιχεία, τα οποία ουδείς αμφισβήτησε και τα ΕΑΣ – ΓΕΣ – υπουργός αποφάσισαν να γίνει διεθνής διαγωνισμός για σύγχρονο πυρομαχικό σε συμπαραγωγή με τα ΕΑΣ.

Η λύση, λοιπόν, που είχε δρομολογήσει από συνήθεια ο Γιάννος, της απευθείας ανάθεσης χωρίς διαγωνισμό στον μεγαλοπρομηθευτή, φαίνεται ότι ναυάγησε σε ξέρα. Οι λόγοι προαναφέρθηκαν, γράφτηκαν στην εφημερίδα μας προ τριμήνου, χωρίς κανείς μα κανείς να προβάλει αντίρρηση.

Ο διαγωνισμός προχώρησε και βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των φακέλων των εταιρειών για ανάδειξη διαδόχου. Η εξέλιξη όμως αυτή τάραξε σφόδρα τον Μεγάλο!

Δεν το κατάπιε ότι δεν μπόρεσε να πουλήσει τα GRM 49, παρ’ όλη την ακαταλληλότητά τους. Ξεκίνησε, λοιπόν, τώρα, εντελώς όψιμα, μια εκστρατεία προσπαθώντας να πείσει ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, δηλαδή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), υφίστανται πλήγμα, χάνουν κέρδη που δεν προτιμούν το GRM 49, παρ’ όλο, επαναλαμβάνουμε, που είναι ακατάλληλο για το Πυροβολικό. Σου λέει: «Εδώ πήραν τα TPQ-37. Γιατί να μην πάρουν και τα GRM49;». Μιλάει για σκάνδαλο!

Το ότι βρέθηκαν γραφίδες, μη καλώς ενημερωμένες, να στηρίξουν τις διαμαρτυρίες του κ. Θ.Λ. δεν λέει τίποτα. Όπως τίποτα, επίσης, δεν λέει ότι μερικοί ΠΑΣΟΚοι, στην πρεμούρα τους να «χτυπήσουν» τον Σπήλιο, «ακομπανιάρουν» τον Μεγάλο Προμηθευτή.

Διαγωνισμός προμήθειας οχημάτων ΓΕΣ

Εδώ και χρόνια το ΓΕΣ συνέταξε αυστηρές και σύγχρονες προδιαγραφές τροχαίου υλικού προσαρμοσμένες απόλυτα στις επιχειρησιακές απαιτήσεις εδάφους. Τις κοινοποίησε στους πάντες χωρίς να υποβληθεί καμία σύσταση ή να προβληθεί κάποια αντίρρηση.

Με βάση αυτές προκήρυξε, πρόσφατα, διαγωνισμό (μέσω Γενικής Γραμματείας Εξοπλισμών, δηλαδή Ζορμπά) για προμήθεια 260 οχημάτων διαφόρων τύπων. Ο διαγωνισμός προχώρησε, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και υποβλήθηκε από την επιτροπή πρακτικό αξιολόγησης. Από εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Φαίνεται ότι οι προτάσεις της επιτροπής, που διέρρευσαν ή διοχετεύθηκαν καταλλήλως, προκάλεσαν τις αντιδράσεις μερικών, οι οποίοι στην πρεμούρα τους έδρασαν εντελώς ερασιτεχνικά, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Η ΕΛΒΟ, του Μυτιληναίου (με σύμβουλο πτέραρχο ε.α. που τον πήρε με μετεγγραφή από το επιτελείο του κ. Θ.Λ.), στέλνει επιστολή όχι στον Ζορμπά, όπως θα έπρεπε, αλλά στον υφιστάμενό του και συνάδελφο του «συμβούλου», πτέραρχο ε.α. Ι. Ευθυμίου, προϊστάμενο της ΓΔΑΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων), με την οποία ζητάει, ούτε λίγο ούτε πολύ, στην τούρλα του Σαββάτου που λένε, αλλαγή προδιαγραφών δίνοντας παράλληλα μαθήματα επιχειρησιακών απαιτήσεων στο ΓΕΣ! Η ωραία αυτή επιστολή (ΑΠ 193Ν 05) έχει ημερομηνία 5 Αυγούστου 2005.

Ο Ευθυμίου, χωρίς να χάσει δευτερόλεπτο και αγνοώντας τον Ζορμπά, στέλνει επείγον έγγραφο στο ΓΕΣ, χωρίς να το συσχετίζει με αυτό της ΕΛΒΟ (το παρουσιάζει δηλαδή ως έμπνευση δική του!), και ζητάει τα ίδια με την εταιρεία! Αλλαγή συγκεκριμένου τμήματος των προδιαγραφών! Εδώ όμως έγινε η γκάφα. Το έγγραφο του Ευθυμίου (Φ 630.21/325.884/ΓΔΑΕ/Διεύθυνση Κυρίων Εξοπλισμών) φέρει ημερομηνία 4 Αυγούστου του 2005, δηλαδή πρωτοκολλήθηκε μία μέρα πριν από αυτό της ΕΛΒΟ. Μιράκολο, μιράκολο θ’ αναφωνούσε καθολικός ιερέας! Δεν προσέχουν καθόλου αυτά τα παιδιά!

Εδώ σαφώς επιχειρείται ωμή παρέμβαση επιχειρηματία που, επικουρούμενος κατά τον πλέον αστείο τρόπο από επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, προσπαθεί να αλλάξει απαράβατους όρους διαγωνισμού, τουλάχιστον από όσα προκύπτουν από τα έγγραφα.

Ο στρατός, ο Ζορμπάς και ο Α/ΓΕΣ, όπως μάθαμε, πνέουν μένεα για την απαράδεκτη παρέμβαση. Ο Σπηλιωτόπουλος έχει ενημερωθεί; Ρωτάμε, γιατί οι πληροφορίες μας λένε όχι! Οπότε θα πρέπει κάποιους να ξηλώσει…


Σχολιάστε εδώ