O Δαίμονας των δημαρχείων

Τόσο καλά. Ο κόσμος χρησιμοποιεί κάποια κοντέινερ για να περιμένει τα τρένα. Χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων ούτε για δείγμα. Ψάχνουν μέσα στα στενά της πόλης και πάνω στα πεζοδρόμια να παρκάρουν όπου μπορούν. Απίθανες εικόνες. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, οι επικεφαλής της μειοψηφίας Κώστας Μούρτης και Στίγκας ήταν πυρ και μανία κατά της δημοτικής αρχής. Επειδή όμως η Ιστορία γράφεται και δεν ξεγράφεται, ένα πουλάκι μου θύμισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή εξελέγη τη δεύτερη Κυριακή με τις ψήφους των… σήμερα διαμαρτυρομένων. Μαζί πανηγύριζαν στο μπαλκόνι.

Καλή η προσπάθεια του δημάρχου Ύδρας, αλλά δεν απέδωσε. Έμαθε ο τοπαρχάρας ότι αυτές τις ημέρες θα επισκεφτεί το όμορφο νησί ο Αρχιεπίσκοπός μας και κατέθεσε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο να τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη. Τι ήθελε και το είπε; Έγινε ο χαμός στο δημοτικό συμβούλιο. Ακόμη και από τους δικούς του συμβούλους. Γιατί, ρε παιδιά, τέτοια επανάσταση; Ο αυτοκράτορας Δημήτριος, που ήταν κάποτε στην ένδοξη Αθήνα, κάθε μεσημέρι έδινε και από ένα κλειδί της πόλης σε όποιον του άρεσε η γραβάτα του. Και να οι δεξιώσεις και να οι μπουφέδες. Πάντως, για να σοβαρολογούμε, είναι ντροπή, για τον θεσμό τουλάχιστον, να απορρίπτεται ύστερα από ψηφοφορία μια τέτοια πρόταση. Εάν δημαρχάρα μου δεν έχεις εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας, δεν το λες καθόλου.

Στο έλεος του Θεού έχουν αφήσει οι υπεύθυνοι του δήμου Βύρωνα το μοναδικό γήπεδο μπάσκετ που υπάρχει στην περιοχή του Καρέα. Είναι κρίμα για δύο λόγους. Στην πόλη, σε γενικές γραμμές, έχει γίνει έργο. Οι σπασμένες μπασκέτες αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα και βεβαίως, δεν πρέπει. Δεύτερον, οι πληροφορίες μου λένε ότι οι συνεργάτες του δημάρχου είναι όλη μέρα στο πόδι προκειμένου να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες. Προφανώς όμως, ο αρμόδιος για τα συγκεκριμένα χάλια του γηπέδου θα πηγαίνει στο καφενείο για ουζάκι. Είναι άδικο λοιπόν μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Φίλτατε Νίκο, πάρε μέτρα.

Ανάμεσα στους δήμους Ηλιούπολης και Υμηττού υπάρχει ένα αλσύλλιο. Τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε χωματερή πρώτης τάξεως. Μπάζα από οικοδομικά υλικά έχουν βρει καταφύγιο ηρεμίας. Επειδή το έργο αυτό το έχω ξαναδεί, ο ένας δήμος θα λέει ότι είναι δουλειά του άλλου. Παιδιά, θα έρθω εγώ. Μη σκοτώνεστε.

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι τοπαρχοπατέρες με την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές. Πικρό καφέ πίνουν στις παραλίες που ρίχνουν τις βουτιές τους. Βέβαια οι απώλειες θα είναι εκατέρωθεν των κομματικών στρατοπέδων. Κερδισμένη, με σωστές κινήσεις τακτικής, θα είναι η Αριστερά. Μαθαίνω ότι κάποιοι γαλαζοαίματοι τοπάρχες από τώρα αρχίζουν και μαζεύουν τα πράγματά τους. Πάντως, για να ευλογήσουμε τα γένια μας, μήπως και πάρουμε καμιά αύξηση, το «ΠΑΡΟΝ» πάντα έγραφε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί οριστική απόφαση η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση του 42%. Πολύ πριν αρχίσουν τα ολοσέλιδα αφιερώματα από τους άλλους καλούς συναδέλφους.

Αυτές οι περίεργες ληστείες που γίνονται στις νομαρχίες, μερικές φορές μου προκαλούν γέλιο. Μπήκαν κάποια ποντικάκια στη νομαρχία Τρικάλων, στον όροφο όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Μεταφορών, και πήραν μερικές σακούλες με άδειες οδήγησης. Ακόμη μετράνε πόσες λείπουν. Αφού πήραν αυτά, πήγαν και στο γραφείο του προϊστάμενου και βούτηξαν και 3.000 ευρωπουλάκια που είχε στο συρτάρι. Θα πω την απορία μου φωναχτά. Γιατί είχε τα χρήματα στο συρτάρι ο προϊστάμενος; Πολλά έχουν ακουστεί για τη νομαρχία Τρικάλων. Κάθε εξήγηση δεκτή από τον συμπαθέστατο και φίλτατο αρχιτοπάρχη Βλαχογιάννη.

Ακόμη και εν μέσω θέρους κάποιοι βιάστηκαν να αρχίσουν τις δημοσκοπήσεις. Πολλές βέβαια είναι για να ρίχνεις αλεύρι και να φτιάχνεις κεφτεδάκια, αφού γίνονται από ευκαιριακούς μικροπωλητές που τελείωσαν νωρίς από τη λαϊκή της περιοχής. Εγώ μιλάω για τις άλλες: τις σοβαρές. Ξεφυλλίζοντας μερικές από αυτές που έχω στα χέρια μου, διαπιστώνω σαφέστατο προβάδισμα και πιθανολόγηση μιας άνετης νίκης στη Ν. Ιωνία από τον Χαραλάμπους. Το ίδιο διαπιστώνω στη Μεταμόρφωση με τον Τζίτζιρα, στον Κορυδαλλό με τον Χρήστου και στο Αιγάλεω με τον Καλογερόπουλο. Σε πολύ καλή μοίρα βρίσκεται και ο Γιωργάκης στην Ηλιούπολη, όπως και ο Παχατουρίδης στο Περιστέρι. Συντρόφια, αυτές έχω στα χέρια μου, γι’ αυτούς λέω. Μην παραπονιέστε. Στείλτε μου και τις δικές σας. Διακρίσεις δεν κάνουμε. Φτάνει να είναι σοβαρές.

Το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ετέθη για μία ακόμη φορά από το δημοτικό συμβούλιο Βούλας. Ο δήμαρχος πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Λες και η δημοτική αρχή αυτού του παραλιακού δήμου έπεσε από άλλον πλανήτη. Το ΣτΕ έχει βγάλει αποφάσεις επί αποφάσεων και αυτοί βρίσκονται ακόμη στη σύσταση επιτροπών για να εξετάσουν το θέμα. Καληνύχτα, σύντροφοι.

Σιγά μην είχαν απαρτία για να γίνει συνεδρίαση. Η απόπειρα πάντως έγινε στον δήμο Βουλιαγμένης, ώστε να γίνει το τελευταίο συμβούλιο πριν φύγουν για τις παραλίες οι τοπικοσωτήρες. Ένα πουλάκι μού είπε ότι η «φυγή των μυρίων» έγινε επειδή στην ημερήσια διάταξη υπήρχε θέμα για τις περιβόητες καντίνες που λειτουργούν στην παραλία του Καβουρίου χωρίς άδεια, όπως επίσης το τσιμεντοτερατούργημα που χτίστηκε αυθαίρετα. Οι ίδιες πληροφορίες μου λένε πως η αυτοκρατορία Κασιδόκωστα μάλλον τελειώνει, αφού ήδη έχει βρεθεί νέος υποψήφιος, αποδεκτός από όλες τις παρατάξεις. Ονόματα τον Σεπτέμβρη.

Τελικά οι ταλαίπωροι οι Τσιγγάνοι έχουν κάνει πλούσιους πολλούς δήμους. Τι εννοώ; Με αφορμή το πρόβλημα κοινωνικής ένταξης αυτής της ειδικής ομάδας συμπολιτών μας, πολλοί, μα πάρα πολλοί, έχουν κατά καιρούς εισπράξει ατσαλάκωτα πακετάκια με τα άλλοτε ένδοξα δεκαχίλιαρα, προκειμένου να δημιουργήσουν «δομές επανένταξης». Σιγά μη γνωρίζει η αρμόδια επίτροπος μέσα στο γυάλινο γραφείο της στις Βρυξέλλες, τι γίνεται στο Ζεφύρι ή στα Άνω Λιόσια. Νούμερα και κουκίδες στον χάρτη έχει μπροστά της. Τα άκουσε λοιπόν αυτά και ο δήμος Κρωπίας και ζήτησε 2 εκατομμύρια ευρώ από τα ανάλογα κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών για να αγοράσει, λέει, έναν χώρο ώστε να δημιουργήσει οργανωμένο καταυλισμό σε μορφή κατασκήνωσης, ώστε να μείνουν μόνιμα οι Τσιγγάνοι που περιφέρονται στα Μεσόγεια. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν την πρόταση αυτή, κατηγορώντας τον δήμαρχο για ενέργειες εν αγνοία των κατοίκων των δήμων.

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του δήμου Βάρης εξαιτίας του υπό έγκριση νέου γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού που μεθοδεύει η δημοτική αρχή. Στέλνουν υπομνήματα σε βουλευτές, κάνουν συγκεντρώσεις και με όποιο μέσο μπορούν εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Ισχυρίζονται πως η δημοτική αρχή προσπαθεί να μετατρέψει την πόλη σε μια απέραντη έκταση πολυκατοικιών, προς όφελος μερίδας εργολάβων, επειδή είναι πανάκριβη η αγορά διαμερισμάτων. Σωπάστε, βρε παιδιά. Δεν γίνονται στην Ελλάδα τέτοια πράγματα. Εγώ δεν τα πιστεύω.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σπάτων πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η υπολειτουργία του κέντρου υγείας του δήμου, το οποίο εξυπηρετεί όλη την ευρύτερη περιοχή, αλλά από το οποίο δυστυχώς κοντεύουν να μείνουν μόνο τα ντουβάρια. Για όσους δεν το ξέρετε, η έκταση που κτίστηκε το κέντρο υγείας ανήκε στον δήμο και φυσικά παραχωρήθηκε δωρεάν στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να γίνει η ανέγερση. Πάντως, η δημοτική αρχή σκέφτεται ακόμη και τη νομική οδό για την άρση παραχώρησης του χώρου, αφού δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Τοίχοι χωρίς γιατρούς δεν είναι κέντρο υγείας. Πάντως, πριν από κάθε ενέργεια θα επισκεφτούν, όπως μαθαίνω, τον υπουργό Υγείας για μια τελική κουβέντα. Κάτι μου λέει ότι δεν θα χρειαστούν οι κινητοποιήσεις.

Σιγά μην άφηνε το ωραίο φεγγαράκι, που έλουζε τις βραδιές των προηγούμενων εβδομάδων, να πάει χαμένο ο ενεργητικότατος δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου. Οργάνωσε μια ωραία συναυλία υπό τους ήχους του γνωστού Βασίλαρου που λέει «χαιρετίσματα στην εξουσία» και διαμαρτυρήθηκε για μια ακόμη φορά για το περιβόητο ξενοδοχείο των επιχειρήσεων Αττικός Ήλιος ΑΕ στην παραλία. Καλά ήταν. Τραγουδήσαμε, χορέψαμε, εκτονωθήκαμε και μετά φύγαμε. Λοιπόν, να μου το θυμηθείτε. Άμα ο Πέτρος γίνει διαφημιστής, θα κάνει μεγάλη καριέρα. Όλη η Ελλάδα έχει μάθει το ξενοδοχείο από τις διαμαρτυρίες του. Για να βρεις δωμάτιο πρέπει να βάλεις μέσον. Ανδριάντα θα στήσει ο ξενοδόχος του Φιλίππου.

Τώρα που τελείωσε την απεργία πείνας ο φίλτατος νομάρχης Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ας πούμε δύο κουβέντες. Έχω αναφερθεί κι άλλη φορά, γράφοντας καλές κουβέντες, γιατί το άξιζε η προσπάθεια του Γιώργη, στο όμορφο νησί. Τώρα όμως με στεναχώρησε. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος τραγέλαφου. Αυτός είναι ο τίτλος που θα έβαζα στην ταινία εάν γινόμουν σεναριογράφος, με αφορμή την περιβόητη διαμαρτυρία του για την εγκατάλειψη του νησιού. Όλοι έλεγαν ότι δεν θα κλείσει δύο εβδομάδες άνεργος ο νομάρχης. Επιβεβαιώθηκαν. Έντεκα μέρες. Δεν διεκδικούνται έτσι τα αιτήματα, Γιώργη μου. Σε κάθε γωνιά πεζοδρομίου θα έπρεπε να είναι και ένας αδικημένος κατασκηνωτής. Μήπως ξεκίνησες νωρίς τη διαφημιστική προεκλογική σου καμπάνια ως βουλευτής;

Να μου το θυμηθείτε. Μεθοδεύεται ο τρόπος που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές και οι μετανάστες αλλοδαποί που βρίσκονται στη χώρα μας με μερικές προϋποθέσεις. Μη γελάτε. Σημειώστε την ημέρα που σας το λέω. Ήδη με τροποποίηση που ψηφίστηκε στα μουλωχτά στις αρχές Αυγούστου, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας από το 2001 και μετά, θα μπορούν, κλείνοντας τρία χρόνια, να παίρνουν μόνιμη άδεια παραμονής με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν και οι Έλληνες.

Μαύρες σακούλες έβαλε ο τοπάρχης Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου στις περισσότερες κάμερες που είχαν τοποθετηθεί στην πόλη του την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Και άλλοι είπαν ότι θα κάνουν το ίδιο, αλλά έμειναν στα λόγια. Θέλει κότσια η αυτοδιοίκηση.

Έγινε πριν από λίγο καιρό, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΚΕ, ένα συνέδριο στην Αθήνα με θέμα τον αθλητισμό στους δήμους. Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Ομολογώ πως μια πρόταση του περιφερειάρχη Μπάμπη Μανιάτη μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Εξήγησε λοιπόν πως επειδή είναι αδύνατον ο κάθε δήμος να έχει και από ένα δικό του κολυμβητήριο ή κλειστό γυμναστήριο ολυμπιακών προδιαγραφών, θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει διαδημοτική συνεργασία ώστε να εξετάζονται οι δυνατότητες για έναν ευρύτερο σχεδιασμό πολιτικής. Όσον αφορά τον τοπικό αθλητισμό, που πρέπει να αναπτύσσεται, θα πρέπει οι αυλές των μεγάλων σχολείων, σε κάθε δήμο, να διαμορφωθούν έτσι ώστε να φιλοξενούν τις αθλητικές ανάγκες της πόλης. Ομολογώ πως την πρόταση τη βρίσκω και εφικτή και ρεαλιστική.

Καμία από τις υποσχέσεις που είχαν πάρει οι κάτοικοι του κάμπου Μεγάρων, σχετικά με τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, δεν βλέπουν να εκπληρώνεται. Οι εταιρείες ΔΕΤΑ και ΑΣΠΡΟΦΟΣ, που είχαν κάνει τις αρχικές ενημερώσεις στους κατοίκους, επικαλούνται τώρα τεχνικές δυσκολίες και αδυνατούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του έργου. Συντρόφια, βγείτε στους δρόμους. Δεν πρόκειται να δείτε ούτε λακκούβα. Είναι τελεσίδικη η απόφαση για αλλαγή σχεδίων. Έχουμε πει όμως. Φωνή λαού, οργή Θεού. Όλα αλλάζουν. Κρατώντας το πανό και όχι το CD της Καλομοίρας.

Πέντε δημοτικοί σύμβουλοι έχουν αποχωρήσει συνολικά από την παράταξη της αντιπολίτευσης του τ. δημάρχου Αλούκου, στον Άλιμο. Δεν του έφτανε η τελευταία δικαστική του περιπέτεια, καθώς καταδικάστηκε πρωτόδικα σε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, βιώνει και την απέραντη πολιτική μοναξιά. Αμ, και εσύ κύριε τέως δεν έκανες καλό κουμάντο όταν είχες την εξουσία. Χειρότερη αυλή και από τον τσάρο της Ρωσίας είχες.

Να τη πάλι η ελεγχόμενη στάθμευση. Αποφάσισε ο Χιωτάκης στην Κηφισιά να προλάβει την Ντόρα στην Αθήνα. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ κονδύλι εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο για την αγορά των κερματοδεκτών και την ανάλογη μελέτη (καλωδιώσεις, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, διαφημίσεις κ.λπ.). Πολλά μου φαίνονται τα λεφτά, βρε Νικόλα. Μήπως είναι κι αυτά σαν την αποζημίωση στα σχολεία που είχε χρεωθεί εκατό ευρώ η εξόντωση κάθε κατσαρίδας; Μαθαίνω πάντως ότι η Κίνηση Πολιτών Αττικής ετοιμάζει κινητοποιήσεις στο βόρειο προάστιο που θα περιέχουν αρκετές… επαναστατικές πρωτοτυπίες.

Αυτό είναι για το βιβλίο Γκίνες. Ο Συνήγορος του Πολίτη έβγαλε απόφαση που λέει ότι οι εκκλησίες οι οποίες σε απόσταση 100 μέτρων γύρω τους έχουν σπίτια, δεν θα πρέπει να λειτουργούν το αυτόματο σύστημα κρούσης των καμπάνων, γιατί δημιουργούν ηχορύπανση, όπως επίσης και τα εξωτερικά μεγάφωνα. Οι κάτοικοι θα μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εις βάρος του ιερέα του ναού. Σημειώνεται στην απόφαση, μάλιστα, ότι το αδίκημα της ηχορύπανσης είναι αυτόφωρο. Η απόφαση αυτή βγήκε ύστερα από αίτημα που υπέβαλε κάτοικος του δήμου Πεύκης. Γκρεμίστε τα όλα νομοθέτες μου. Στο τέλος θα μας πάρει και θα μας σηκώσει.

Όλοι εναντίον ενός. Σε μέτωπο εις βάρος του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Αντώνη Σιδέρη, έχει εξελιχθεί η προσπάθεια όλων των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, προκειμένου να έχουν ελπίδα ότι ο νυν δήμαρχος σε 15 μήνες θα έχει τελειώσει τη θητεία του. Ακόμη και οι παρατάξεις του τέως δημάρχου Β. Γιαννακόπουλου και του Γ. Σταθόπουλου, που μέχρι χθες δεν μιλούσαν μεταξύ τους, έχουν επιλέξει κοινή γραμμή απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Πάντως, ο Αντώνης Σιδέρης δεν θεωρείται εύκολος αντίπαλος. Στην Αγία Παρασκευή η ΝΔ έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Αττική.

Θεωρείται πέρα από σίγουρο πως το ψηφοδέλτιο του επί τρεις τετραετίες δημάρχου Αγίου Δημητρίου Παντελή Ειρηνάκη, σε αυτές τις εκλογές θα είναι διασπασμένο. Ο δημοτικός του σύμβουλος Μανώλης Παπαδακάκης, γιατρός του ΙΚΑ, ετοιμάζει ήδη τον συνδυασμό του. Ο γιατρός έχει στην περιοχή καλό όνομα και σίγουρα θα αποτελέσει σοβαρό αγκάθι στην ενδεχόμενη επικράτηση του Ειρηνάκη. Φυσικά διεκδικεί και το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το πάρει.

Μάλλον θα πρέπει να έχει κάνει λάθος, διαφορετικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι γίνεται εν γνώσει του φίλτατου τοπάρχη Ν. Φιλαδέλφειας Νίκου Αδαμόπουλου. Ως γνωστόν, το έχουμε ξαναγράψει, εισπράττει δύο μισθούς. Και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης. Συνολικά 6.889 ευρωπουλάκια. Εδώ όμως τα πράγματα μπερδεύονται. Ο νόμος που καθορίζει την αμοιβή του προέδρου δημοτικής επιχείρησης, όπου είναι και δήμαρχος, είναι σαφέστατος: «Η αμοιβή του προέδρου ορίζεται στο 50% της αμοιβής του δημάρχου». Νίκο μου, είσαι έντιμος άνθρωπος. Για κοίταξέ το.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Μια βδομαδούλα έλειψα μόνο. Άντε τώρα να ψάχνω τους «ανθρώπους» μου στις αμμουδιές κάτω από τα πεύκα, να μαθαίνω ειδήσεις. Άντε, γυρίστε συντρόφια, αρχίζει προεκλογική περίοδος.


Σχολιάστε εδώ