Οι κοτεροθαμώνες, οι μιζαδόροι και οι… εκβιαζόμενοι

Αυτό πάντως που θα καθορίσει τα νέα ονόματα που θα στελεχώσουν την κυβερνητική μηχανή είναι το ξεφύλλισμα του φακέλου που τηρούν οι στενοί συνεργάτες του ημιυπογείου στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορά τη συμπεριφορά, όχι μόνο την πολιτική, όλων των στελεχών που σχημάτισαν την πρώτη στρατιά για την «επανίδρυση του κράτους».

Πέραν των ημερησίων και περιοδικών δημοσιευμάτων που αφορούν σκάνδαλα και «περίεργες» ειδήσεις, ο μεγαλύτερος τροφοδότης του φακέλου είναι οι αλληλοκαταγγελίες, με ανώνυμο φυσικά χαρακτήρα, που αποστέλλονται από «αγνώστους» στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι περιπτώσεις, που αξίζουν ενδεχόμενη αναφορά είναι δεκάδες. Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ονόματα με διευθύνσεις και τηλέφωνα. Δεν θα το πράξουμε. Επειδή ο τόπος μας είναι μικρός, και μόνο η αναφορά των γεγονότων είμαστε σίγουροι ότι θα ονοματίσει από μόνη τούς πρωταγωνιστές.

Το τελευταίο κατσάδιασμα από τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, προς νομάρχη, γειτονικού νομού με την Αττική, επειδή πλέον η συμπεριφορά του, περί τη μίζα, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, κατάφερε να δει, με τη μορφή παραπολιτικού δημοσιεύματος, το φως της δημοσιότητας σε ημερήσια παραδοσιακή εφημερίδα, έστω και σε μονόστηλο, και αυτό επειδή ο αδελφός του εσωκομματικού αντιπάλου του νομάρχη εργάζεται στη συγκεκριμένη εφημερίδα ως διοικητικός υπάλληλος.

Η περίπτωση του συγκεκριμένου μάλιστα νομάρχη, πρωτοεκλεγμένου, έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού από πρώην βουλευτή της περιοχής, στον οποίο ο εργολάβος παρέδωσε μαγνητοφωνημένη συνομιλία, στην οποία ακούγεται πως είναι απαραίτητο να καταβάλει χρήματα προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει έργα στον νομό. Ο εργολάβος υπήρξε χρηματοδότης του βουλευτή, όταν αυτός πολιτευόταν.

Την ίδια περίπου μοίρα είχαν και δύο δήμαρχοι της Αττικής, πριν από περίπου πέντε μήνες, όταν κλήθηκαν στη Ρηγίλλης και ήρθαν κατ’ αντιπαράσταση, στο γραφείο στενότατου συνεργάτη πρωτοκλασάτου στελέχους του κόμματος, με «προμηθευτή» που χειριζόταν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και είχε πάει συστημένος από κάποιον υπουργό, για να τους συναντήσει και να πουλήσει την πραμάτεια του. Το τι ακούστηκε σ’ αυτήν τη συνάντηση δεν περιγράφεται. Οι δήμαρχοι αρνήθηκαν φυσικά τα πάντα και απείλησαν με μηνύσεις τον συγκεκριμένο προμηθευτή. Και εδώ, όμως, η τεχνολογία διά της ηχογραφήσεως στο κινητό τηλέφωνο έκανε τους εκλεκτούς του λαού, δημάρχους, να σκύψουν το κεφάλι και να ζητήσουν συγγνώμη, λέγοντας πως οι αντίπαλοί τους ξοδεύουν… πολλά χρήματα στις εκλογές!

Άξια αναφοράς είναι και η περίπτωση γνωστού υφυπουργού, ο οποίος βιάστηκε να γίνει θαμώνας κότερων και δεν έχασε την ευκαιρία να περάσει τα πρώτα Σαββατοκύριακα της υπουργοποίησής του παρέα με όμορφες συνοδούς ανοιχτά του Σαρωνικού. Ο ιδιοκτήτης του σκάφους, γνωστός με ψευδώνυμο που προέρχεται από ζώο στη ζούγκλας, είχε φυσικά φροντίσει για να μη χαθούν οι «ωραίες στιγμές» και τις απαθανάτισε σε… DVD!

Όταν ο υφυπουργός το έμαθε, ήταν ήδη αργά. Οι φήμες λένε, και μάλλον έχουν δίκιο, ότι ο ίδιος πλοιοκτήτης κατά το παρελθόν είχε φροντίσει να έχει στον «σύλλογο» του αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, διά παν ενδεχόμενο… υπουργοποίησής τους. Στην ίδια παρέα πάντα συμμετέχει και μια τραγουδίστρια τρίτης κατηγορίας, αλλά αρκετά γνωστή για να κάνει την ατμόσφαιρα πιο ζεστή!

Την προηγούμενη εβδομάδα, υπουργός, όχι ιδιαίτερα της πρώτης γραμμής, έστειλε την οικογένεια του για κρουαζιέρα στο Ιόνιο με το κότερο γνωστού εμπλεκόμενου σε χρηματιστηριακές απάτες. Το παράδοξο αυτής της ιστορίας είναι ότι στο πρώτο λιμάνι επιβιβάστηκε πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μαζί με την οικογένεια του, για να περάσουν όλοι καλά και φυσικά τζάμπα.

Πρόσφατα, με τη μορφή διαρροής, δόθηκε στη δημοσιότητα από εβδομαδιαία εφημερίδα, με την οποία διατηρεί στενές επαφές υφυπουργός, απόρρητη λίστα με τα ονόματα των μεγαλύτερων οφειλετών του Δημοσίου. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, που αναγράφονται σ’ αυτήν την περιβόητη λίστα, λένε ότι διά της πλάγιας οδού αρκετοί καλοθελητές προσφέρθηκαν για να τους κλείσουν ραντεβού με τον συγκεκριμένο υφυπουργό, προκειμένου να «τακτοποιηθούν» οι οφειλές τους…

Γνωστή, πάντως, έχει γίνει και η δράση διευθυντή ιδιαιτέρου γραφείου υφυπουργού, που έχει σχέση με τη δυνατότητα επιχορήγησης διάφορων εκδηλώσεων ο οποίος απαιτεί το 20% από το ποσό που θα εγκριθεί ως επιχορήγηση. Βέβαια η δράση του ιδιαιτέρου γραφείου δεν σταματά εδώ, ούτε φυσικά στις ήδη γνωστές δραστηριότητες του πρώην ιδιαιτέρου του υφυπουργού Τουρισμού Λιάσκου. Η περιοχή του Πειραιά βοά για τον γνωστό «κύριο ιδιαίτερο» που μεσολαβεί για την έκδοση συντάξεων αλλά και άλλες «εξυπηρετήσεις», φυσικά με το αζημίωτο. Ο ομηρικός καβγάς που έγινε με ψηφοφόρο στο γραφείο του παραπάνω κυρίου, επειδή τα λεφτά δόθηκαν αλλά η δουλειά δεν έγινε, ήταν άνευ προηγουμένου.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης αυτής ήταν ότι, ενώ όλοι οι όροφοι του υπουργείου άκουγαν τις φωνές του αγανακτισμένου πολίτη, μόνον ο υπουργός δεν άκουσε τίποτα και, φυσικά, δεν ξέρει τίποτα.

Η περίπτωση ενός πρόεδρου οργανισμού, ο οποίος απαίτησε από τον μειοδότη να συνεργαστεί με τον πλειοδότη για μια δουλειά είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, παραλίγο να πάρει… διπλωματικές διαστάσεις, αφού η πρεσβεία της χώρας απ’ όπου προέρχεται η εταιρεία που μειοδότησε στον διαγωνισμό απείλησε με έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας εν όψει καλοκαιριού εις βάρος της χώρας μας, εάν ο υπεύθυνος για τον περιβόητο οργανισμό υπουργός άφηνε να εξελιχθεί ένα τέτοιο σκάνδαλο. Τελικά ο πρόεδρος του οργανισμού, πριν λίγους μήνες «παραιτήθηκε». Αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα λένε ότι ο υπουργός ήταν ενημερωμένος από την αρχή για τα πάντα και ότι ο πρόεδρος εκτελούσε εντολή του.

Πρόσφατα, σε φιλική παρέα σ’ εστιατόριο του Χαλανδρίου, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και γνωστό στέλεχος του κομματικού μηχανισμού με αυτοδιοικητική δράση, γινόταν συζήτηση για τον γενικό γραμματέα κάποιου υπουργείου. Εκεί ειπώθηκε και το εξής: «Αυτός έχει ‘κονομήσει πολλά λεφτά. Εμείς υπολογίζουμε ότι έχει φάει πάνω από 2 δισ.».

Τότε, αφελέστατα, κάποιος από την παρέα, ρώτησε: «Γιατί δεν τον αλλάζετε;». Η απάντηση ήταν άμεση και αφοπλιστική: «Δυστυχώς, ξέρει να τα μοιράζει σωστά. Έχει δημιουργήσει πολλούς συμμάχους. Πρώτον απ’ όλους, τον υπουργό»!

Βεβαίως, οι γνωρίζοντες από «πρώτο χέρι» όλες αυτές τις μελανές σελίδες του βίου στελεχών της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού, κουνούν με νόημα το κεφάλι, υπονοώντας ότι κάποιους συμφέρει η δημιουργία τέτοιων καταστάσεων, γιατί λειτουργεί ως μια διαρκής υποβοσκούσα απειλή για τον ίδιο τον πρωταγωνιστή αλλά και για το πολιτικό περιβάλλον του, σε κάθε ευκαιρία.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις τουλάχιστον τριών κομματικών στελεχών, που έχουν άμεση εμπλοκή με τα χρίσματα των δημοτικών εκλογών. Ένας εκ των τριών, στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών επιτροπών, έκανε το λάθος να έχει τη θεμιτή φιλοδοξία να θέλει να διεκδικήσει την… προεδρία. Επειδή, όμως, η παρουσία του σ’ αυτήν τη θέση θ’ αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα στις κομματικές εκλογές την περίοδο των δημοτικών εκλογών, εκλήθη ένα απόγευμα στη Ρηγίλλης, δύο ημέρες πριν από την Κυριακή των κομματικών αρχαιρεσιών, και ούτε λίγο ούτε πολύ εκβιάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, με το πρόσχημα ότι: «Το κόμμα είναι αναγκασμένο να εφαρμόσει το άρθρο του καταστατικού, που δεν επιτρέπει να γίνονται μέλη όσοι έχουν καταδικαστικές αμετάκλητες αποφάσεις». Η δικαστική περιπέτεια του φιλόδοξου παρ’ ολίγον προέδρου ήταν πριν από 15 χρόνια, όταν υπηρετούσε ως δημόσιος υπάλληλος και κατηγορήθηκε για οικονομικές ατασθαλίες. Φυσικά όλοι γνώριζαν, αλλά τότε χρειάστηκε να το θυμηθούν!

«Βουνό» και οι καταγγελίες για κομματικό στέλεχος που δραστηριοποιείται σε νομαρχιακή επιτροπή και αφορούν τους ωμούς εκβιασμούς του σε υποψηφίους δημάρχους που ανήκουν στην κομματική του επιρροή, προκειμένου να δώσουν την εκτύπωση των προεκλογικών τους φυλλαδίων σε στενό συγγενή του, ο οποίος διαθέτει τυπογραφείο με τον ίδιο συνέταιρο. Ξεχωριστή είναι και η ιστορία ενός ακόμη κομματικού πρωτοκλασάτου στελέχους πρώτης γραμμής, ο οποίος είναι υπόδικος για αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Δικηγόρο στην υπόθεση αυτή είχε βουλευτή της ΝΔ που σήμερα είναι υφυπουργός.

Οι ιστορίες κατορθωμάτων συνεχίζονται χωρίς τελειωμό. Οι πάντες γνωρίζουν. Θυμούνται μόνο όταν τους βολεύει.

Όλοι αυτοί διοικούν τη σημερινή Ελλάδα, από θέσεις ευθύνης και εξουσίας. Φυσικά υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Δυστυχώς, είναι ελάχιστες. Σ’ όλα τα επίπεδα διάρθρωσης του κρατικού μηχανισμού. Αυτή είναι η αλήθεια.

Α.Σ.


Σχολιάστε εδώ