Υπέρ μιας «μεγάλης Αριστεράς» ο Αλαβάνος

Ήδη ο Α. Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στα «Νέα» τη Δευτέρα, αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΣΥΝ με το KKE στο πλαίσιο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, συνεργασία που όπως είπε επιδιώκει να συμβάλει στον «επαναπατρισμό» της. «Πιστεύω βαθιά στη μεγάλη Αριστερά που δεν θα εξαντλείται με το παρελθόν και το ποινικό μητρώο του καθένα και θα απογειωθεί στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Α. Αλαβάνος.

Παράλληλα, συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΝ τονίζουν με νόημα ότι η υπόθεση θα κριθεί σε δύο πεδία και μάλιστα μέχρι τον Δεκέμβρη.

Το ένα είναι στο πεδίο του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος και γενικότερα εντός της κοινωνίας, όπου συντελούνται σημαντικές διεργασίες, κυρίως λόγω της «γενικευμένης επίθεσης σε κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών», και το δεύτερο είναι στο πεδίο των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Για το πρώτο στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι αντικειμενικά η πολιτική των δυο κομμάτων (εννοούν ΚΚΕ και ΣΥΝ) συγκλίνουν και «θα μπορούσε να υπάρξει μια από τα κάτω σύγκλιση».

Για το δεύτερο λένε χαρακτηριστικά ότι το 42% ευνοεί τον δικομματισμό την ίδια ώρα που η πρότασή τους για συνεργασία όλης της Αριστεράς θα βρίσκεται στο τραπέζι και ο Περισσός «αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί». Τα ίδια στελέχη δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι το 42% μπορεί να ήταν ακόμη και θετικό στην περίπτωση της συνεργασίας των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς, ενώ, όπως λένε, λόγω των κυβερνητικών προθέσεων αναμένουν «επίθεση φιλίας» από το ΠΑΣΟΚ. Όμως, όπως είπε ο Α. Αλαβάνος, «ακούσαμε την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συνέλευση του ΣΕΒ, ακούσαμε τους επίσημους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ να συμφωνούν με την κυβερνητική διοίκηση του ΟΤΕ, ακούσαμε το αντικρατικό ”πιστεύω” της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ακούμε τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο που, φοβάμαι, δεν είναι απλώς συνεργαζόμενοι, αλλά ένα γνήσιο κομμάτι της ψυχής του σημερινού ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πάντως εμφανίστηκε θετικός σε επιμέρους συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα για την αποτροπή της εκποίησης της Ολυμπιακής ή για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.


Σχολιάστε εδώ