«Απροσδιόριστο» χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ oι ξένες πρεσβείες

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, σε πρόσφατες εκθέσεις των πρεσβειών των ΗΠΑ και μεγάλων χωρών-μελών της ΕΕ, που αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και σε σενάρια για το μέλλον, αυτό που κυριαρχεί στις εκτιμήσεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του είναι το στίγμα του «απροσδιόριστου» και της αβεβαιότητας έως και απαισιοδοξίας για την πορεία τους.

Απροσδιόριστη φυσιογνωμία, απροσδιόριστη ταυτότητα, απροσδιόριστο πολιτικό στίγμα, απροσδιόριστες θέσεις για καίρια ζητήματα είναι οι χαρακτηρισμοί που κυριαρχούν σε αυτές τις εκθέσεις. Και φυσικά η ευθύνη γι’ αυτή τη θολή εικόνα αποδίδεται αποκλειστικά στον Γ. Παπανδρέου, στον οποίο καταλογίζεται επίσης η ατολμία να προχωρήσει σε σαφή προσδιορισμό των πολιτικών χαρακτηριστικών τού υπ’ αυτόν «νέου ΠΑΣΟΚ».

Το μόνο σαφές, που αναγνωρίζεται απ’ όλες σχεδόν τις εκθέσεις, είναι πως το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου δεν έχει καμία σχέση με το προηγούμενο ΠΑΣΟΚ. Αλλά από κει και πέρα… θολούρα.

Επισημαίνεται, μάλιστα, πως σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αναπτύσσει τη στρατηγική της, η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται ακριβώς της καθαρής φυσιογνωμίας, που θα της επέτρεπε να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη απ’ την κυβερνητική φθορά.

Ως εκ τούτου εκφράζεται επιφυλακτικότητα και απαισιοδοξία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, εφόσον συνεχίσει να χαρακτηρίζεται η πολιτική του έκφραση από αυτή τη «θολούρα». Υπάρχει μάλιστα και η ακόμα χειρότερη εκτίμηση-πρόβλεψη ότι «δεν έχει τύχη», αν δεν ξεκαθαρίσει σύντομα τη στρατηγική του.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα θέμα το οποίο είναι ύψιστης προτεραιότητας για την Ουάσινγκτον αλλά και για ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, αυτό της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισής της, επίσης οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζονται στις ίδιες εκθέσεις από απροσδιόριστες έως και… επικίνδυνες. Και μάλιστα γίνεται η σύγκριση και αντιδιαστολή με τα χρόνια των κυβερνήσεων Σημίτη, οπότε, κατά τις εκτιμήσεις των ίδιων πρεσβειών, υπήρχαν ξεκάθαρες θέσεις…

Κοιμούνται, όσοι νομίζουν…

Εκτός όμως από τις εκτιμήσεις των ξένων πρεσβειών, κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας κυριαρχεί και μεταξύ των βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και βουλευτές, οι οποίοι έχουν στηρίξει τον Γιώργο και έχουν επενδύσει σ’ αυτόν, είναι, κατά μετριοπαθή μάλιστα και… επιεική έκφραση ενός εξ αυτών, «δαγκωμένοι» και απαισιόδοξοι για το μέλλον και την πορεία του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ.

Οι θερινές εξετάσεις απέτυχαν, ομολογούν σχεδόν όλοι. Κάτι οι… παρατεταμένες διακοπές του αρχηγού, κάτι το έλλειμμα θέσεων, κάτι η πολυφωνία και αδυναμία συντονισμού, έχουν οδηγήσει σε τέλμα και μάλιστα σε μια περίοδο που αξιοποίησε η κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα η ζητούμενη ανάκαμψη παραμένει μακρινό όνειρο. Όμως, το χειρότερο για τον Γιώργο είναι οι εκτιμήσεις ότι ο ίδιος δεν πείθει ως ηγέτης. Αυτό ακριβώς το ηγετικό έλλειμμα είναι που προβληματίζει έντονα το στενό επιτελείο του Γιώργου. Δεν υπάρχει όμως καμιά ένδειξη ότι προβληματίζει και τον ίδιο. Έτσι αρκείται στη μονότονη επανάληψη της απάντησης ότι «αυτός είμαι εγώ, δεν αλλάζω»…

Φαίνεται έτσι πως ο Γ. Παπανδρέου επαναπαύεται στην εκτίμηση ότι είναι… αναπόφευκτο να γίνει πρωθυπουργός κάποια μέρα και δεν χρειάζεται να «σπάσει αβγά».

Πάντως, δεν είναι διατεθειμένος σε καμιά περίπτωση να κάνει πίσω, να υποχωρήσει ή να φοβηθεί ότι ίσως χρειαστεί να απειληθεί η ηγεσία του, αν αυτή η στασιμότητα και αδυναμία ανάκαμψης προσλάβουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Και ίσως σε αυτό έχει δίκιο. Χαρακτηριστικά, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει, όπως τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ», πως «όποιοι νομίζουν ότι ο Γιώργος έπειτα από μια ήττα θα παραιτηθεί, κοιμούνται, κούνια που τους κούναγε»…

Το θέμα βέβαια είναι ως πότε αυτή η αδυναμία αντίδρασης των υπόλοιπων «ενδιαφερόμενων» θα αποτελεί για τον Γιώργο σανίδα σωτηρίας…


Σχολιάστε εδώ