O Δαίμονας των δημαρχείων

Οι κάδοι έχουν ξεχειλίσει και τα κονσερβοκούτια σχηματίζουν βουνό γύρω τους. Η αλήθεια είναι ότι οι κάδοι είναι πολύ μικροί σε χωρητικότητα. Λάθος η τοποθέτηση από την αρχή. Πάντως, δημαρχάρα μου, εάν επικρατεί τώρα αυτή η απαράδεκτη εικόνα, φαντάζομαι τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες που θα κατακλυστεί το πανέμορφο κατά τα άλλα νησί από τουρίστες. Επειδή είμαι σίγουρος ότι και εσύ έχεις αντιληφθεί το πρόβλημα, πράξε γρήγορα αυτό που πρέπει.

• Το δημαρχείο Ν. Ιωνίας στη Μαγνησία σταμάτησε να εξυπηρετεί τους δημότες για λίγες ώρες αυτήν την εβδομάδα, αφού οι υπάλληλοι έκαναν κατάληψη, επειδή παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις μήνες. Η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι τραγική. Χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά. Ο δημαρχάρας Στέφανος Φούσκης τρέχει και δεν φτάνει προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιο δάνειο για τη βιωσιμότητα του δήμου. Έρχονται ιδιαίτερα δύσκολες μέρες για τον φίλτατο Στέφανο.

• Έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα για την προσπάθεια της νομαρχίας Τρικάλων να κατασκευάσει, μαζί με ιδιωτική ελληνογερμανική εταιρεία, ένα αεροδρόμιο στην περιοχή Φαλώρεια. Η παρατήρησή μου αφορούσε τους ενδοιασμούς που πρέπει να έχει ο αρχιτοπάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης σχετικά με αυτήν την επένδυση. Από την εταιρεία, λοιπόν, μου είπαν ότι το ύψος της επένδυσης είναι 140 εκατομμύρια ευρώ. Και ότι η νομαρχία θα συμμετέχει μόλις με 1%. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν 1.500 θέσεις εργασίας. Μου είπαν και άλλα πολλά που ομολογώ ότι μοιάζουν με εξαγγελίες αγγέλων από τον παράδεισο. Έχω μάθει όπου ακούω μεγάλα λόγια να κρατώ μικρό καλάθι. Ο χρόνος θα δείξει. Γιατί, πάντως, εγώ συνεχίζω να έχω την εντύπωση πως όλη η ιστορία είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας;

• Σε μεγάλη λαϊκή συνέλευση μετατράπηκε η συγκέντρωση των κατοίκων στο Κορωπί. Εκεί οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει έναν εκπολιτιστικό σύλλογο προκειμένου να καταφέρουν, μεταξύ των άλλων, να νομιμοποιήσουν και τα σπίτια που έχουν φτιάξει. Μη φανταστείτε τίποτα βίλες με πισίνες. Δύο δωμάτια και μία αυλή για το αρνί το Πάσχα. Ο δήμος έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία να συντάξει ένα πολεοδομικό σχέδιο για να το καταθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη συγκέντρωση, λοιπόν, ήταν και ο δήμαρχος, συμπαθέστατος Αθανασόπουλος, που, από ό,τι άκουσα στη βιντεοκασέτα που μου έστειλαν οι κάτοικοι, είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Μιλάμε για σοβαρό άνθρωπο. Μετρημένες κουβέντες χωρίς φανφάρες και κούφια λόγια. Μπράβο, δήμαρχε. Ελπίζω να μη μας διαψεύσεις.

• Θυμάστε που σας έλεγα πως η ΕΤΑ στέλνει έγγραφα στους δήμους και ζητά πίσω τις παραχωρήσεις που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση. Ιδού, λοιπόν, το πρώτο έγγραφο που εστάλη στο Π. Φάληρο. Στις 30/5/2005 με αριθμό πρωτοκόλλου 2367 η ΕΤΑ επισημαίνει ότι η παραχώρηση της παραλίας Μπάτη-Εδέμ έχει λήξει από το 2001! Τώρα λογικά, θα πρέπει ο δήμαρχος να μπει μπροστά σε αγώνες με τους κατοίκους, όπως τότε με το τραμ. Θα μπει ή τότε ήταν… άλλες «εποχές»;

• Βρέθηκα στη Ραφήνα. Περνώντας με το αυτοκίνητό, είδα μία ταμπέλα που έγραφε «Κατασκήνωση δήμου Αιγάλεω». Σταμάτησα. Μια τεράστια έκταση μέσα στα πεύκα θύμιζε βομβαρδισμένη πόλη του Ιράκ.

Η πόρτα δεν είχε λουκέτο. Μπήκα μέσα. Πλήρης εγκατάλειψη. Ρώτησα, έψαξα, έμαθα.

Ο χώρος αυτός, 20 στρέμματα, είναι ιδιοκτησία του δήμου. Από το 1987 ξεκίνησε να ρημάζει. Τον αφήσανε στη μοίρα του. Τα χρόνια περνούσαν, αλλά κανένας δεν ενδιαφερόταν. Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε. Επειδή όλοι κρίνονται, να σας θυμίσω ότι δήμαρχος ήταν τότε ο κ. Μυστακόπουλος. Έμαθα, λοιπόν, τώρα ότι ο δήμος έχει βγει στην αγορά και ψάχνει να βρει φορέα που θα αναλάβει με αυτοχρηματοδότηση την πλήρη ανακατασκευή, ώστε του χρόνου ο συγκεκριμένος χώρος να είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τα παιδιά της πόλης του Αιγάλεω. Μεγάλο και φιλόδοξο έργο. Για να δούμε.

• Τι έγινε, βρε παιδιά, με τον «φορτωμένο» εμπνευστή των μεγάλων επενδύσεων στο Μενίδι; Ούτε τσιμεντόλιθος δεν έχει πέσει. Μόνο το ρεύμα που καταναλώθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να ακούνε οι σύμβουλοι από τον εξ-Ολυμπιακής Αεροπορίας δήμαρχο τα μεγαλόπνοα σχέδια του «επενδυτή» να υπολογίσει κανείς, η ζημιά είναι μεγάλη. Όταν τα έλεγα, ο δήμος διαμαρτυρόταν ότι δουλεύω για ξένες μυστικές υπηρεσίες που δεν θέλουν τις επενδύσεις στη χώρα μας. Καληνύχτα, συντρόφια.

• Το έχει πάρει στα σοβαρά η φίλτατη δημοτική σύμβουλος Παπάγου Χρήστου και ετοιμάζεται για τα καλά, ακόμη και εν μέσω θέρους, για την προεκλογική εκστρατεία της ως υποψηφίας δημάρχου. Έχω προσωπική άποψη για τη γυναίκα. Η αξιοπρέπεια είναι συνώνυμο του ονόματός της. Τώρα αν θα τολμήσει είναι άλλη ιστορία. Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο ναύαρχος Ξύδης δεν μπορεί να οδηγήσει άλλο το καράβι. Μπάζει νερά από παντού…

• Ωραίο και αυτό. Κάποιος κάτοικος του δήμου Κηφισιάς επισκέφθηκε τον δήμαρχο και του είπε ότι έχει στην κατοχή του σημαντικές επιστολές που αναδεικνύουν την ιστορικότητα της πόλης από το 1895.

Ο κάτοχος των εγγράφων (επιστολές επισήμων κ.λπ.) θέλησε να τα πουλήσει, προκειμένου να μπουν στο αρχείο του δήμου. Πέρα από το γεγονός ότι ο δήμος δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενδεχομένως να έκανε καλά, έχω την απορία πού τα βρήκε ο καλός άνθρωπος που νοιάζεται για την ιστορία της πόλης. Αν είναι έγγραφα που αφορούν τον δήμο, πώς βρίσκονται στα χέρια του; Θα πάω και εγώ στον εκδότη μου να του πουλήσω τις επιστολές που στέλνουν στην εφημερίδα οι αναγνώστες για να είναι… πλούσιο το αρχείο της εφημερίδας. Για να σοβαρευτούμε.

• Ποιος φωστήρας το σκέφτηκε δεν το ξέρω. Όλη η παραλία στον Ωρωπό έχει αποκλειστεί από την πρόσβαση μέσω αυτοκινήτου, επειδή γίνεται μία έκθεση βιβλίου. Τα δε περίπτερα των εκθετών ηλεκτροδοτούνται, παράνομα βέβαια, από τις κολόνες του δημοτικού φωτισμού. Μου είπαν ότι την άδεια την έχει δώσει το Λιμενικό Ταμείο που, όλως περιέργως, είναι το μόνο σε όλη την Ελλάδα που ακόμη δεν έχει περάσει στην αρμοδιότητα του δήμου. Τόσο μέλι έχει, βρε παιδιά; Ο νόμος έχει ασυλία στον Ωρωπό; Πάντως, αυτές οι εκθέσεις βιβλίων που γίνονται στους δήμους έχουν καταντήσει, όταν διοργανώνονται από ιδιώτες, μεγαλύτερο σκάνδαλο και από την «αγορά του αιώνα».

• Σε έναν χώρο που ανήκει στον δήμο Ζεφυρίου και διασχίζεται από την Αττική Οδό παραχωρήθηκαν από την εταιρεία ως αντισταθμιστικά οφέλη κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα μικρό αναψυκτήριο, ένα γήπεδο 5Χ5 και άλλα χρήσιμα για τον δήμο. Η εισήγηση του δημάρχου ήταν, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την εκχώρηση του δικαιώματος στη δημοτική επιχείρηση να εκμεταλλευτεί τους χώρους αυτούς. Επειδή, βέβαια, την κατάσταση που επικρατεί με την ισορροπία των ψήφων στο δημοτικό συμβούλιο σας την έχω περιγράψει και άλλη φορά, αντιλαμβάνεστε ότι μόνο ο δήμαρχος ψήφισε την πρότασή του! Τζίφος η δουλειά. Ούτε οι δικοί του δεν ψήφισαν. Τέτοιο πράγμα, πάντως, δεν συμβαίνει σε άλλον δήμο. Θα μείνει στην ιστορία ο Παπαχρήστος.

• Στους Αγίους Αναργύρους, στην κεντρική πλατεία, υπάρχει ένα δημοτικό αναψυκτήριο. Αρκετές φορές από αυτήν τη σελίδα έχουμε γράψει για την κακή λειτουργία και τα περίεργα ευτράπελα που κατά καιρούς έχουν συμβεί σε αυτό το μαγαζί. Ιδιαίτερα έχουμε αναφερθεί σε περιπτώσεις χρημάτων που έχουν χαθεί «περίεργα», χωρίς ποτέ να βρεθεί ποιος τα πήρε. Υπάρχουν και οι σχετικές ΕΔΕ που έγιναν γι’ αυτόν τον λόγο από τη διοίκηση του δήμου. Εκεί υπεύθυνη λειτουργίας είναι η συμπαθέστατη Διονυσία Σύριου. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι κάποιοι, που τους συμφέρει να πιστεύουν κάτι τέτοιο, κυκλοφόρησαν κάποια υπονοούμενα για την εντιμότητα της Διονυσίας. Φυσικά σε καμία περίπτωση εμείς δεν εννοούσαμε την όμορφη κυρία υπεύθυνη για τα χάλια του αναψυκτηρίου. Οι πληροφορίες μας μάλιστα λένε πως επί των ημερών που είναι υπεύθυνη, έχουν ανέβει κατακόρυφα οι εισπράξεις του αναψυκτηρίου και όχι μόνο. Εν πάση περιπτώσει, για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, το ήθος και η εντιμότητα της αγαπητής Διονυσίας δεν πρέπει να αμφισβητούνται από κανέναν. Αλλού είναι τα λαμόγια. Μακάρι την εργατικότητα της Διονυσίας να την είχαν και άλλοι δήμοι.

• Στο νοσοκομείο έχει οδηγηθεί ο νομάρχης Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, εξαιτίας της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στο νησί. Προ ημερών αντιπροσωπεία της ΕΝΑΕ πήγε στο νοσοκομείο για να δει πώς πάει η υγεία του. Επειδή τώρα η υγεία του ανθρώπου περνάει άσχημη περιπέτεια, δεν θα πω τίποτα. Όταν με το καλό πάει στο γραφείο του, εδώ θα είμαστε. Προς το παρόν μόνο αυτό. Λάθος άνθρωποι τον συμβουλεύουν για λάθος πράξεις.

• Οι δημοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσει για τα καλά.

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Δημήτρης Τζίτζιφας, μαθαίνω ότι έχει στα χέρια του πρόσφατη έρευνα που του δίνει μεγάλο και σίγουρο προβάδισμα. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει έργο στην πόλη.

• Πάει ένα πρωί, πριν από λίγες ημέρες, στο γραφείο του ο δήμαρχος Αργυρούπολης Τσαρπαλής και οι υπηρεσίες τον ενημερώνουν ότι πρέπει ο δήμος να πληρώσει στην ΕΥΔΑΠ κάποιο μεγάλο ποσό. Διαβάζει ο άνθρωπος το έγγραφο και διαπιστώνει ότι οι περιγραφόμενες ζημιές που αναφέρει η εταιρεία, από κάποιον εργολάβο που έκανε ένα έργο, έχουν γίνει στα όρια του δήμου… Βύρωνα! Θα μου πείτε, λεπτομέρεια. Πάλι καλά που δεν το έστειλαν οι σοφοί της ΕΥΔΑΠ σε δήμο της Τουρκίας!..

• Η Ένωση Πολιτών Γλυφάδας θα διεκδικήσει τον δήμο με επικεφαλής τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο, δικηγόρο, τέως αντιδήμαρχος, πρόεδρο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Γλυφάδας και πρόεδρο του Ιδρύματος Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Χ. Βαρβαρέσου». Σημαντικές προσωπικότητες της πόλης στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Γ. Θεοδωρόπουλου, ο οποίος συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει και να είναι ο νέος δήμαρχος Γλυφάδας.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα Χίου για το πρόβλημα που προέκυψε στο νησί με την ποιότητα του νερού. Ο δήμαρχος Μάρκος Μεννής πήγε στον εισαγγελέα με ένα τσουβάλι φακέλους που περιείχαν όλα τα έργα που έχουν γίνει, αλλά και που έχουν προγραμματιστεί, σχετικά με την ύδρευση. Προφανώς ο τοπαρχάρας αντελήφθη ότι ο εισαγγελέας δεν πρόκειται να χαριστεί στη δημοτική αρχή για ενδεχόμενη αμέλεια και τρέχει να προλάβει.

Έπιασε δουλειά ο Λευτέρης Παπαδημητρίου πριν ακόμη αρχίσει η μάχη των δημοτικών εκλογών. Αποφασισμένος να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου, σε συνάντηση δημοτών-φίλων του ανέφερε ότι είναι αντίθετος στην επιχειρούμενη μετατροπή των 10 στρεμμάτων στον Άγιο Θωμά σε πάρκινγκ των λεωφορείων από χώρος άθλησης που είναι σήμερα.

Ξεκίνησαν οι συναυλίες από δήμους και νομαρχίες. Οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που διοργανώνουν τραγουδιστοβραδιές «πάνε σύννεφο». Μιλάμε για πολλά λεφτά. Στο παιχνίδι έχει μπει και η ΤΕΔΚΝΑ. Γεια σου πρόεδρε μαέστρο!

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Σήμερα δεν έχουμε κουίζ. Κάνει ζέστη. Δεν είναι ώρα για δύσκολα. Τον ρόλο αυτόν τον έχει αναλάβει η ύλη της υπόλοιπης εφημερίδας.


Σχολιάστε εδώ