Σε ξένους μάνατζερ παρέδωσαν το Φεστιβάλ!

Η κυβέρνηση, όπως είχε αναγγείλει τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός, ανέθεσε εν λευκώ το φεστιβάλ στον Γιώργο Λούκο. Καλά και άγια μέχρι εδώ. Μάνατζερ της τέχνης, διευθυντής του μπαλέτου σε μια γαλλική πόλη (Λιόν), γνωστός για τις επαφές του, αν και λείπει 40 χρόνια από την Ελλάδα, μπορεί ασφαλώς να προσφέρει. Από κει και πέρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα και ίσως μη νόμιμα! Ο κ. Λούκος -όπως κυκλοφόρησε ευρέως- έθεσε ως όρο απαράβατο να στελεχωθεί το ΔΣ με τρεις αλλοδαπούς μάνατζερ – έναν Γάλλο, έναν Αμερικανό και έναν Βρετανό. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου (το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων δηλαδή) έδωσε τα άλλα τρία ονόματα (τη μειοψηφία), που είναι ο Άγγελος Δεληβοριάς, άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος Λαμπράκη, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, γνωστός και ως «εγκέφαλος του εκσυγχρονισμού», στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη και γνωστός στο Λονδίνο. Το τρίτο μέλος είναι η πρόεδρος του φεστιβάλ «Βαβέλ», Νίκη Τζούδα, που κανένας δεν ξέρει ποια είναι τα προσόντα της, πέραν των… κόμικς.

Με την απόφαση αυτή το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής και της πνευματικής ζωής του τόπου, περνά σε μια νέα περίοδο (art business), κατά την οποία:

• Τρεις αλλοδαποί (άραγε πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα;) θα μας λένε τι θα παίζουμε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο!

· Τρεις αλλοδαποί, αίφνης, από αγάπη για την Ελλάδα και τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, έρχονται ως άμισθοι(!) σε ένα ΔΣ μιας ελληνικής ανώνυμης εταιρείας, της οποίας το 100% ανήκει στο Δημόσιο!

• Τρεις αλλοδαποί και ένας ΄Ελληνας της διασποράς κρίνεται ότι πρέπει να οδηγήσουν το Ελληνικό Φεστιβάλ στο μέλλον. Δηλαδή απορρίπτουμε τους Έλληνες ως ακατάλληλους! Το παράδοξο είναι ότι το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο έχει διορισθεί «εν χορδαίς και οργάνοις» από την παρούσα κυβέρνηση, πλην του γενικού διευθυντή Γ. Καραχισαρίδη, ο οποίος έχει κληθεί να παραμείνει στη θέση του, αφού ούτως ή άλλως το πρόγραμμα του 2005 είχε «κλείσει» πριν από τις εκλογές του 2004! Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Καραχισαρίδης θα καρατομηθεί μέσα στην εβδομάδα, ενώ «τρέχουν» οι εκδηλώσεις που έχει εκείνος (ως αποκλειστικά υπεύθυνος) οργανώσει!

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας είχαν αντίρρηση για τη σύνθεση του νέου συμβουλίου, αφού είχε συμφωνηθεί να έλθει ο Γ. Λούκος και να παραμείνει το παρόν συμβούλιο, που αποτελείται από ανθρώπους γνωστούς και έμπιστους της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, η γενική συνέλευση των μετόχων του Ελληνικού Φεστιβάλ είχε, από καιρό, ορίσει τον Γ. Λούκο αποκλειστικά υπεύθυνο για το πρόγραμμα του 2006, το οποίο είχε αρχίσει να ετοιμάζει. Άρα ο Γ. Λούκος ήταν ήδη «αφεντικό» ενώ το ΔΣ, με άτομα της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, είχε ειδοποιηθεί «να τον συνδράμει στο έργο του».

Ξαφνικά, όμως, ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης, καθημερινός συνομιλητής, ως λέγεται, του Αγγ. Δεληβοριά, απέστειλε ανακοίνωση στον Τύπο με τα ονόματα του νέου ΔΣ «που αναλαμβάνει από 10 Οκτωβρίου». Βέβαια, από επαφή που είχαμε με μέλη του ΔΣ ουδείς έδειξε ευχαριστημένος με την εξέλιξη, για την οποία τους ενημέρωσε τηλεφωνικά ο Τατούλης, ο οποίος ουδέποτε είχε αναμειχθεί με το φεστιβάλ, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουν, έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να υπαχθεί στη δικαιοδοσία του. Δυστυχώς, όμως, λεφτά δεν έχει και «κάνει παιγνίδι με ξένα κόλλυβα», με τα λεφτά του ΕΟΤ, δηλαδή την εισφορά των καζίνων! Έτσι, λοιπόν, ο Τατούλης άρχισε να παίρνει τηλέφωνο τα μέλη του ΔΣ τα οποία έχει διορίσει η σημερινή κυβέρνηση! Μάλιστα, μια κυρία, μέλος του ΔΣ, την ώρα εκείνη βρισκόταν μέσα στην μπανιέρα της! «Καλημέρα, είμαι ο Τατούλης», άκουσε μια φωνή στο «ασύρματο»! Περί τέτοιας «πρεμούρας» ομιλούμε. Και γιατί άραγε; «Έτσι μας είπε ο Λούκος κι αν δεν του τα κάνουμε θα φύγει», φέρεται να είπε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου. «Και ποιος είναι ο Λούκος που μπορεί να εκβιάζει μια κυβέρνηση; Να σηκωθεί και να φύγει!», φέρεται ειπών με οργή και ανοιχτή την πόρτα ο σύμβουλος! Όμως, το επόμενο βράδυ, ο Λούκος έκανε την εμφάνισή του στο Ηρώδειο αγκαζέ με την Ντόρα! Όχι την Μπακογιάννη, αλλά τη Βυζοβίτη, την κυρία «δημόσιες σχέσεις» του γραφείου του Κώστα Καραμανλή, η οποία φέρεται να «προμοτάρει» το νέο ΔΣ και μάλιστα διεμήνυσε ότι «ο Λούκας είπε να φύγουν όλοι»!

Ο ωμός εκβιασμός του κ. Λούκου «ή μου βάζετε τους δικούς μου ή φεύγω», προκάλεσε οργή στους συναρμόδιους υπουργούς. Αβραμόπουλος και Δούκας «έβαλαν τις φωνές» και συμφωνήθηκε να ανακοινωθεί μόνο το όνομα του Λούκου ώστε να γίνει -αν γίνει- αλλαγή ΔΣ τον Οκτώβριο. Και ενώ τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν ότι «αναλαμβάνει ο Λούκος, κι εσείς μένετε στις θέσεις σας γιατί σας τοποθέτησε η κυβέρνηση», κάποιο τηλέφωνο πήρε από Μέγαρο Μαξίμου ο Τατούλης, του μεταβίβασε «κάτι» και ξαφνικά κυκλοφόρησε η ανακοίνωση, που λέγεται ότι ο Αβραμόπουλος δεν την έχει υπογράψει! Την επομένη έγινε «της μουρλής»! Η Ρηγίλλης αντέδρασε αμέσως καθώς είδε τα ονόματα του Δεληβοριά (κολλητός Λαμπράκη και κόλακας Βενιζέλου) και του Τσούκαλη (με όνομα στο Λονδίνο και κήρυκας του Σημιτισμού, «επικηρυγμένος» στην Κύπρο για τα ενδοτικά άρθρα του και τις θέσεις του). Χαρακτηριστικό είναι το ανέκδοτο που κυκλοφόρησε στο γραφείο του Μεϊμαράκη, εξαιτίας της συμμετοχής της Νίκης Τζούδα στο ΔΣ του Φεστιβάλ. Λένε, λοιπόν, οι νεοδημοκράτες: «Με τέσσερις ξένους και τη Νίκη στο συμβούλιο έκαναν Φεστιβάλ Βαβέλ»! Παράλληλα, έχουν ξεσηκωθεί οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες, που βλέπουν πλέον ότι το Ηρώδειο και η Επίδαυρος θα γίνουν «Λαμπρακέικο» καθώς «Νέα» και «Βήμα» πανηγυρίζουν με φωνές «επιτέλους» την άλωση του Φεστιβάλ από τους ξένους Λ(ο)ύκους! Μόνο ο «Ριζοσπάστης», που δεν είναι στο γνωστό κύκλωμα, βγήκε και ξεμπρόστιασε το ξεπούλημα, με τίτλο «Παγκοσμιοποίηση και του Φεστιβάλ» και μάλιστα διερωτήθηκε: «Δεν υπάρχουν άξιοι Έλληνες;».

Προβλέπεται, λοιπόν, μεγάλη μάχη, καθώς αναμένεται αποκλεισμός των Ελλήνων δημιουργών (ήδη ακούγονται φωνές «επιτέλους, να τελειώνουμε με τους Μίκηδες, τους Μαρκόπουλους και τα μπουζούκια») και προβολή «πειραματικών» εκδηλώσεων. Είναι δε χαρακτηριστική η απάντηση κορυφαίου υπουργού όταν του είπαν ότι ο Λούκος είναι «μετρ στα μπαλέτα»: «Εγώ ξέρω ότι φέτος Επίδαυρος και Ηρώδειο γέμισαν. Τα μπαλέτα δεν είναι και τόσο αγαπητά στο ευρύ ελληνικό κοινό και το Φεστιβάλ πρέπει να είναι ανοιχτό στον λαό και όχι να γίνει Μέγαρο για τις παρέες με τις πλαστικές και τους σπόνσορες!».

Αναμένονται, πάντως, εξελίξεις, καθώς το θέμα θα έλθει στη Βουλή και θα βγουν στη φόρα μέχρι (όπως λένε κάποιοι) και… off shore, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει δημόσια καταγγελία από πρώτα ονόματα της χώρας κατά της παράδοσης του Φεστιβάλ σε μια ομάδα μάνατζερ, που δεν έχουν ιδέα από ελληνικό πολιτισμό.


Σχολιάστε εδώ