Ποια συμφέροντα καλύπτουν τις αμαρτίες της ΔΕΠΑΝΟΜ και σήμερα και χθες;

Απόδειξη ότι με μεθοδεύσεις απαράδεκτες και εξόφθαλμα παράνομες δίνουν συγχωροχάρτι στους εργολάβους και τους απαλλάσσουν από ποινικές ρήτρες δισεκατομμυρίων, ενώ θα έπρεπε να έχουν στείλει τους φακέλους στον Εισαγγελέα, αποφεύγουν δε να θίξουν το τι είχε γίνει επί των ημερών της κυβέρνησης Σημίτη, όταν οι αναθέσεις ανεγέρσεως νοσοκομείων γίνονταν με στημένους διαγωνισμούς, χωρίς πολλές φορές να δημοσιοποιούνται οι προκηρύξεις και με εκπτώσεις του 0,5%!

Φθάνεις δε στο σημείο, διαβάζοντας την επιστολή που μας έστειλε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μελέτης Τζαφέρης, που επιχειρεί να δικαιολογήσει τα πάντα, και να διερωτηθείς ποια συμφέροντα βρίσκονται πίσω από τη ΔΕΠΑΝΟΜ και είναι τόσο ισχυρά ώστε καμία κυβέρνηση να μην τολμά να τους βάλει χέρι και να στείλει τους υπεύθυνους στον Κορυδαλλό; Όταν μάλιστα παραδέχεται ο κ. Τζαφέρης ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο πλέον των 80.000.000 ευρώ, δηλαδή κάπου 27 δισ. δρχ.!

Στην επιστολή του, ο ειδικός γραμματέας γράφει τα εξής:


«Αξιότιμε κ. Κουρή,
Αναφερόμενος στην έκδοση του φύλλου της Κυριακής 17 Ιουλίου 2005 και του άρθρου με τίτλο: «Νοσοκομείο Κέρκυρας – τα σκάνδαλα συνεχίζονται», με έκπληξη διαπίστωσα στρέβλωση της πραγματικότητας και των αποτελεσμάτων που οι διαφανείς χειρισμοί της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προκάλεσαν.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως εγώ τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι, σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε το ακόλουθο κείμενο, στο οποίο αναφέρεται το βασικό σκεπτικό που οδήγησε στην απεμπλοκή των έργων και την εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος.
Με δεδομένο ότι,
– Ο ανάδοχος των έργων κατασκευής των Νοσοκομείων Κέρκυρας & Κατερίνης προέκυψε ήδη από το έτος 1996 μετά από διεθνή διαγωνισμό.
– Η αδυναμία του αναδόχου τότε να ολοκληρώσει τα έργα και η προνομιακή μεταχείριση που έτυχε από τις κυβερνήσεις Σημίτη, με τη δεσμευτική για το ελληνικό Δημόσιο ανακάλυψη και μεθόδευση του «φιλικού διακανονισμού», ήταν η βασική αιτία αναστολής πληρωμών για τη ΔΕΠΑΝΟΜ.
– Η αναστολή πληρωμής για τα Νοσοκομεία Κέρκυρας & Κατερίνης επιβάρυνε το ελληνικό Δημόσιο από τον τακτικό προϋπολογισμό πλέον των 80.000.000 ευρώ.
– Η άρση του φιλικού διακανονισμού σήμερα δημιούργησε προϋποθέσεις για την επανένταξη των έργων στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο ωφελήθηκε σήμερα πάνω από 50.000.000 ευρώ.
– Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει πλέον τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, της τάξεως των 5.000.000 ευρώ, απαλλαγμένες από τα βάρη της συμφωνίας του «φιλικού διακανονισμού», τις οποίες δύναται να χρησιμοποιήσει, εφόσον ο ανάδοχος δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του.
– Ο μετασχηματισμός των «μνημείων διαπλοκής» σε σύγχρονα νοσηλευτικά ιδρύματα διασφαλίζει ότι τόσο οι πολίτες της Κέρκυρας αλλά και της Κατερίνης θα απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας,
σας παρακαλώ να διερευνήσετε και στη συνέχεια ενημερώσετε, τόσο εμάς αλλά και τους αναγνώστες της έγκριτης εφημερίδας σας, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο πληροφοριοδότης του αρθρογράφου σας, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που κάποια πρόσωπα δεν επιθυμούν να υλοποιηθούν τα Νοσοκομεία Κέρκυρας και Κατερίνης και ποια είναι τα πρόσωπα αυτά.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Τζαφέρης Μελέτης
Ειδικός Γραμματέας ΥΥΚΑ»

Δούρειος Ίππος ο… φιλικός διακανονισμός!

Στην παραπάνω επιστολή του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Τζαφέρη απαντούμε παράγραφο προς παράγραφο.

Εάν νοούνται διαφανείς οι χειρισμοί για τη συνέχιση του έργου του Νοσοκομείου Κέρκυρας με τη μεθόδευση εφαρμογής βελτιωμένης νομολογίας, σχετικά με την απευθείας ανάθεση του έργου στον ίδιο εργολάβο μετά από 9 χρόνια, τότε ποιες είναι οι αδιαφανείς διαδικασίες…

Η αποκατάσταση της αλήθειας είναι μονοσήμαντη, έχει διαχρονική αξία και δεν επιδέχεται υποκειμενικές κρίσεις.

Η ανάδειξη του αναδόχου το 1997 έγινε πράγματι μετά από διεθνή διαγωνισμό με συγκεκριμένη διακήρυξη-σύμβαση, προδιαγραφές, συγκεκριμένα όρους και χρόνο παράδοσης κ.λπ.

Ο φιλικός διακανονισμός -δυνητικός όρος της σύμβασης- χρησιμοποιείται από την προηγούμενη και σημερινή πολιτική ηγεσία ως Δούρειος Ίππος για τη νομιμοποίηση παρανόμων μεθοδεύσεων.

Στις 17/9/2003 απαλλάσσεται των ευθυνών του ο εργολάβος με τη διάλυση της εργολαβίας. Τον Μάρτιο του 2005 αναζητείται ο ίδιος εργολάβος ως σωτήρας! Και χάριν του έργου τροποποιούνται θεμελιώδεις συμβατικοί όροι, όπως το ύψος της αμοιβής του εργολάβου, με αφορμή την πραγματογνωμοσύνη που έχει άμεση σχέση με τον φιλικό διακανονισμό.

Με έκπληξη διαβάζουμε στην επιστολή δικαιολογίες όπως τα περί αδυναμίας «τότε» του αναδόχου να ολοκληρώσει το έργο, την προνομιακή μεταχείρισή του από την κυβέρνηση Σημίτη και τις μεθοδεύσεις του φιλικού διακανονισμού. Παραπέμπουμε κάθε ενδιαφερόμενο προς ενημέρωση σε ανάγνωση σειράς δημοσιευμάτων επί τριετία στο «ΠΑΡΟΝ».

Το ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνθηκε 80 εκατ. ευρώ, δηλαδή 27 δισ. δρχ., από τα έργα των Νοσοκομείων Κέρκυρας και Κατερίνης, χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στους υπαιτίους. Υπάρχει διάπραξη κακουργηματικής πράξεως και έχει υποχρέωση ο αρμόδιος Εισαγγελέας να παρέμβει.

Η σιωπή προδίδει ενοχές. Ποιους προστατεύει αυτή η σιωπή;

Θα ήταν απολύτως χρήσιμο να δημοσιοποιηθεί το έγγραφο της ΕΕ για επανένταξη των έργων στο Γ’ ΚΠΣ, σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα.

Η κατοχή εγγυήσεων υπήρχε και πριν από τον φιλικό διακανονισμό. Το πρόβλημα είναι η εφαρμογή των όρων της σύμβασης. Ποιος, λοιπόν, είχε την υπαιτιότητα της καθυστερήσεως των έργων επί 9 χρόνια, κ. Τζαφέρη; Περιμένουμε άμεση απάντηση και παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.

Στην επιστολή δεν γίνεται καθόλου μνεία για την έγκριση των συμπληρωματικών συμβάσεων και την προμήθεια του ιατρικού εξοπλισμού. Σύντομα θα επανέλθουμε. Επομένως ας μην εφησυχάζουν.

Τέλος, κ. Τζαφέρη, σας γνωρίζουμε ότι το «ΠΑΡΟΝ» και οι συνεργάτες του δεν εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Δεν έχουν καμία σχέση με τεχνικές εταιρείες και τους διαπλεκόμενους «νταβατζήδες».

Αντίθετα, θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε το ερώτημα και να ρωτήσουμε τον κ. Τζαφέρη ποια συμφέροντα εξυπηρετούν εκείνοι που καλύπτουν σήμερα τα τεράστια σκάνδαλα που έχουν γίνει στη ΔΕΠΑΝΟΜ. Και για ποιον λόγο αναστήσατε με παράνομες μεθοδεύσεις τον ανάδοχο που επί 9 χρόνια δεν ολοκλήρωνε τα Νοσοκομεία Κέρκυρας και Κατερίνης.

Επί τρία χρόνια στο «ΠΑΡΟΝ» καταγγέλλουμε με συγκεκριμένα στοιχεία την κακοδιαχείριση στην εκτέλεση των έργων Κέρκυρας και Κατερίνης, έχει επέμβει η Δικαιοσύνη, οι εργολάβοι και οι προηγούμενοι υπεύθυνοι της ΔΕΠΑΝΟΜ τρέμουν, τους δίδετε με τις σημερινές μεθοδεύσεις συγχωροχάρτι και μας κατηγορείτε ότι υπονομεύουμε τα έργα της Υγείας; Δεν είναι το λιγότερο ντροπή;


Σχολιάστε εδώ