Θρήνος στα ΕΛΠΕ με την αποκάλυψη του σκανδάλου

Μέχρι στιγμής η χασούρα των ΕΛΠΕ είναι 28 δολάρια τον τόνο, δηλαδή περίπου 850.000 δολάρια, και όλοι οι υπεύθυνοι προσεύχονται να πέσουν οι τιμές του PLATT’S, για να πέσει η διαφορά κάτω από τα 28 δολάρια τον τόνο και να μικρύνει η χασούρα. Τάμα στην Παναγιά έκαναν, μήπως γίνει κανένα θαύμα!

Κάθε καλοπροαίρετος αναρωτιέται: Ήταν αναγκαία αυτή η αγοραπωλησία για τα ΕΛΠΕ; Και αν ήταν, γιατί δεν έγινε η αγορά με τον ίδιο αδέκαστο τρόπο τιμολόγησης με τον οποίο έγινε η πώληση, αλλά αντίθετα προτιμήθηκε η διαβλητή μέθοδος της μετατιμολόγησης, που τόσες φορές στο παρελθόν έχει επιφέρει τόσο μεγάλες χασούρες στα ΕΛΠΕ; Γιατί άραγε; Δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος να το ψάξει; Τώρα που έφθασε να αγοράζει ο καταναλωτής την αμόλυβδη βενζίνη 1 ευρώ το λίτρο, μήπως αυτές οι μεθοδεύσεις των ΕΛΠΕ επιτείνουν αυτήν την κατάσταση;

Εξυπνάδες των ΕΛΠΕ

Φαίνεται όμως ότι εκεί στα ΕΛΠΕ η διοίκησή τους, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την προηγούμενη επί ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα την καλύπτει, αφού, αν και έχει γνώση για το απίστευτο φαγοπότι που γινόταν, δεν έστειλε τους φακέλους στον εισαγγελέα, όπως τις απευθείας αναθέσεις, τη σκανδαλώδη αγορά του διυλιστηρίου στα Σκόπια κ.λπ., νομίζει ότι μπορεί να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν… Θα μπορούσαν, αν τα ΕΛΠΕ ήταν περιουσία του πατέρα τους… Γνωρίζουν πολύ καλά πως ό,τι γράφουμε είναι η πραγματικότητα και δεν χωρεί διάψευση. Σ’ όλα έχουμε επιβεβαιωθεί. Και στο πρόσφατο σκάνδαλο με το σέρβις των εγκαταστάσεων, όπου οι υπερβάσεις δεν δικαιολογούνται με καμία κυβέρνηση… Ας αφήσουν, λοιπόν, τις εξυπνάδες κι ας φροντίσουν να μην μπλέξουν σε περιπέτειες… Γιατί εκεί οδηγούν όλες οι επιλογές τους. Παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση που μας έστειλαν για να δει ο κάθε πολίτης την έπαρση που κυριαρχεί στα ΕΛΠΕ.


«Κύριε Διευθυντά,
Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας σας την 17/7/05 υπό τον τίτλο: ʽʽΡίζωσαν τα σκάνδαλα στα ΕΛΠΕ”, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό να δημοσιεύονται εμπιστευτικά εμπορικά στοιχεία της όποιας επιχείρησης -χωρίς να προηγηθεί διασταύρωση και ενημέρωση- με συνέπεια η εμπορική πολιτική της εταιρείας να ʽʽκοινοποιείται” στον ανταγωνισμό.

Αυτή ίσως είναι και η μοναδική ʽʽχασούρα” των ΕΛΠΕ αν χρησιμοποιηθεί ο χαρακτηρισμός του δημοσιεύματος.

Όταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν (σε περιβάλλον contango), η εταιρεία μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες προχωρά σε

αγοραπωλησίες προϊόντων με γνώμονα το συμφέρον της, λαμβάνοντας υπόψη ενδεχόμενα ελλείμματα (π.χ. βενζίνες στον Βορρά) σε σχέση με το κόστος των ενδομεταφορών. Οπότε το ʽʽσκάνδαλο” ουσιαστικά αποτελεί μία τρέχουσα εμπορική πράξη. Όσες ανάλογες πράξεις έγιναν εντός του 2005, συμπεριλαμβανομένου και του παραδείγματος, απέφεραν στην εταιρεία όφελος της τάξεως του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Μήπως ως ʽʽχασούρα” υπονοείται ότι δεν κερδίσαμε περισσότερα;

Η επιλογή του παραδείγματος από τις πηγές σας -προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων- μέσα από μία σειρά ανάλογων ενεργειών είναι ενδεικτική της άγνοιας που έχουν για το συνεχώς μεταβαλλόμενο εμπορικό περιβάλλον. Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας και βεβαίως των ʽʽπηγών” της και ίσως μια ʽʽδιάλεξη” στα γραφεία μας για τις νέες εμπορικές πολιτικές θα βελτίωνε τη γνωσιολογία τους.

Ε. Κ. Στράνης
Δντής Δημ. & Εταιρικών Σχέσεων»

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης…a

Η απάντηση των ΕΛΠΕ -μνημείο αοριστολογίας και προκλητικότητας- θυμίζει την παροιμία: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».

Κατ’ αρχάς τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου ότι «η εμπορική πολιτική των ΕΛΠΕ ʽʽκοινοποιείται” στον ανταγωνισμό». Ουδείς ανταγωνιστής των ΕΛΠΕ είναι τόσο αυτοκαταστροφικός για να αγοράζει συνειδητά ακριβά, όταν μπορεί να αγοράσει φθηνότερα. Μη φοβάστε, κύριε Ριζάκο, γι’ αυτό.

Με μεγάλη πάντως ανακούφιση και αρκετή… ευθυμία ακούμε ότι με πράξεις σαν αυτή που καταγγείλαμε στο προηγούμενο φύλλο, με την οποία χάνετε μέχρι στιγμής 28 δολάρια τον τόνο, δηλαδή περίπου 850.000 δολάρια, έχετε βγάλει κέρδη 1.000.000 δολαρίων!

Θα θέλαμε πάντως να σας συστήσουμε, για να μην πάει «χαμένη» η διάλεξή σας, να την κάνετε στο GRAND SALE ή στο Καβούρι για να τα μάθει όλος ο κόσμος. Ίσως έτσι η «εμπορική σας πολιτική» να διδάσκεται στα οικονομικά πανεπιστήμια… Και πού ξέρεις, μπορεί, κύριε Καβουλάκο, να πάρετε και κανένα Νόμπελ…


Σχολιάστε εδώ