Γρίφος ο δήμος Αθηνών για τον ΣΥΝ

Επί του παρόντος, ο πρόεδρος του κόμματος και η πλευρά της μειοψηφίας έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Μ. Παπαγιαννάκη, ο οποίος και αποδεδειγμένες ικανότητες διαθέτει και την απαραίτητη αναγνωρισιμότητα ώστε να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Άλλα στελέχη προκρίνουν την υποψηφιότητα Κουβέλη. Ωστόσο, το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί την επανάληψη του περσινού σκηνικού, όπου δεν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ λόγω της υποψηφιότητας του Παπαγιαννάκη. Γι’ αυτό και αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα.

Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις βρίσκεται η πλειοψηφία του Ρεύματος, τα στελέχη του οποίου δεν κρύβουν την επιθυμία τους για μια επιλογή με πιο αυτοδιοικητικά κριτήρια, όπως λένε. Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, τα στελέχη αυτά αναφέρουν ως ιδανική λύση το όνομα του Θ. Μπαρτζώκα. Όπως έλεγε, μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και του Ρεύματος, και η επιλογή Δρίτσα στον Πειραιά και η επιλογή Κουράκη στη Θεσσαλονίκη έχουν καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΝ θα δώσει προς τα έξω και την εικόνα μιας ενιαίας γραμμής, με συγκεκριμένες επιλογές και λογική περί τα αυτοδιοικητικά.

Την ίδια, βέβαια, ώρα τα στελέχη του Ρεύματος αντιδρούν στην υποψηφιότητα Παπαγιαννάκη λόγω της αρνητικής στάσης του τελευταίου στο θέμα της ενότητας της Αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε τα στελέχη του Ρεύματος, το θέμα θα ανοίξει επίσημα από τον Σεπτέμβρη και μετά, ενώ στην παρούσα φάση γίνονται διεργασίες προς την κατεύθυνση της αναζήτησης εναλλακτικών προτάσεων στην υποψηφιότητα Παπαγιαννάκη και της διερεύνησης της πιθανότητας ο Α. Αλαβάνος να αποσύρει την υποστήριξή του στον Μ. Παπαγιαννάκη. Ειδικά όμως το τελευταίο, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες και ουδείς θα ήθελε να αποδοκιμαστεί για μία ακόμη φορά μια επιλογή του προέδρου (μετά τις λίστες για την ΚΕ).

Η υποψηφιότητα που φαίνεται να «κλειδώνει» από τώρα είναι αυτή του Μ. Γλέζου για την υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς. Ήδη την Παρασκευή το παλαίμαχο στέλεχος της Αριστεράς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο ίδιος επιθυμεί να δώσει την οριστική του απάντηση περί τα τέλη του χρόνου, η πρόθεση όλων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η υποψηφιότητά του να κλείσει εδώ και τώρα.

Και εδώ όμως υπάρχουν αντίθετες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος. Για παράδειγμα, είναι πολλοί εκείνοι που θα έβλεπαν με καλό μάτι μια υποψηφιότητα Λαφαζάνη, σημειώνοντας με νόημα πως πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τους νεότερους.


Σχολιάστε εδώ