τυποΘεσσαλονίκη

~Οι κυκλοφορίες των δύο τοπικών πολιτικών εφημερίδων μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι εξής:

Πέμπτη 7/7 «Αγγελιοφόρος» 6.740 «Μακεδονία» 4.400
Παρασκευή 8/7 «Αγγελιοφόρος» 5.300 «Μακεδονία» 4.350
Σάββατο 9/7 «Αγγελιοφόρος» 5.000 «Μακεδονία» 3.500
Κυριακή 10/7 «Αγγελιοφόρος» 12.500 «Μακεδονία» 9.000
Δευτέρα 11/7 «Αγγελιοφόρος» 5.600 «Θεσσαλονίκη» 2.950
Τρίτη 12/7 «Αγγελιοφόρος» 5.500 «Μακεδονία» 4.000
Τετάρτη 13/7 «Αγγελιοφόρος» 6.800 «Μακεδονία» 3.950

~Ένα εκατομμύριο κατοίκους έχει η Θεσσαλονίκη, δέκα χιλιάδες φύλλα πουλούν οι δύο τοπικές πολιτικές εφημερίδες της. Μιλάμε για 1%. Τέτοιο ποσοστό ούτε στην Ουαγκαντούγκου, με 60% των κατοίκων αναλφάβητους, δεν υπάρχει. Φταίνε οι Θεσσαλονικείς, οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων, οι διευθυντάδες ή μήπως οι δημοσιογράφοι;

~Νομίζω, πάντως, πως ούτε οι πολίτες ούτε οι εργαζόμενοι ευθύνονται για την τόσο χαμηλή κυκλοφορία. Οι μεν πολίτες θα αγοράσουν όχι από υποχρέωση, αλλά αν οι τοπικές εφημερίδες τούς είναι χρήσιμες στη δουλειά και στη ζωή τους, οι δε δημοσιογράφοι γράφουν αυτό που τους ζητούν αυτοί που τους επέλεξαν.

~ Και καλά η «Μακεδονία» με τα γνωστά χίλια μύρια προβλήματα, αλλά η εφημερίδα των μεγαλοεκδοτών Λαμπράκη – Μπόμπολα – Μπακατσέλου και των μεγαλοδιευθυντών Κούρτη – Χατζηδημητρίου γιατί τόσο μικρή κυκλοφορία; Αντί να τρώγονται δεν θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνονται;

~ Νέο πρόβλημα ενέσκηψε στη «Μακεδονία» μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του συμβούλου έκδοσης, πανεπιστημιακού-ιστορικού Βαγγέλη Χεκίμογλου. Ήσυχα ήρθε, ήσυχα απήλθε, χωρίς να ανοίξει το στόμα του να πει τι τον οδήγησε στην απόφασή του να τα βροντήξει και να φύγει.

~Το γεγονός υποχρεώνει τον Αντωνόπουλο να καλύψει άμεσα τη θέση του διευθυντή που παραμένει κενή εδώ και μήνες. Τα ονόματα άρχισαν ήδη να πέφτουν στο τραπέζι. Δύσκολο το καλοκαίρι για την ιστορική εφημερίδα.

~Είναι αλήθεια πως οι δύο μεγαλομέτοχοι της εφημερίδας έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια για να λύσουν τις οικονομικές τους διαφορές που προέκυψαν από τη μέχρι τώρα διαχείριση του συγκροτήματος;

~Πρόεδρε, αν απολύσω τους δημοσιογράφους του γραφείου της Αθήνας, σύμφωνα με το 2% που μου επιτρέπει ο νόμος, θα μου κάνεις απεργία; Αυτό ρώτησε τον Γουσίδη ο Αντωνόπουλος. Δεν μου επιτρέπεται να γράψω την απάντηση που έλαβε…

~Πάντως, οι παραιτήσεις συνεχίζονται από το γραφείο της Αθήνας. Παίρνουν κατιτίς παραπάνω από όσα δικαιούνται ως επίδομα απόλυσης και εγκαταλείπουν το καράβι. Μέχρι τώρα οι μισοί περίπου πήγαν στο καλό και οι υπόλοιποι παραμένουν και περιμένουν…

~Δεν ξέρω αν η ζημιά που έπαθαν τα γραφεία και το στούντιο της ΕΡΤ3 στη ΔΕΘ από τις μολότοφ των αναρχικών επανορθώνεται με 20 ή με 150 χιλιάρικα (όπως αποφάνθηκαν οι δύο υπηρεσίες στις οποίες απευθύνθηκε ο Τσάμης για να βγάλει άκρη), αλλά έμαθα πως καμιά απολύτως εργασία αποκατάστασης δεν έχει αρχίσει, ούτε έχει προγραμματιστεί. Κάποιοι μάλιστα λένε πως το κτίριο θα εγκαταλειφθεί τελικά από την ΕΡΤ3, γιατί δεν χρειάζεται… (Και τότε γιατί το νοίκιασαν και γιατί μπήκαν σε τόσα έξοδα για να το εξοπλίσουν;)

~ Ανανέωσε τη σύμβασή του και παραμένει στη διεύθυνση ραδιοφωνίας ο έμπειρος δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς. Όπως έμαθα, στο γεγονός μέτρησε η ανοδική τροχιά που πήραν οι ακροαματικότητες μετά το τελευταίο «λίφτιγκ». Επίσης, η καλή ανταπόκριση που βρήκε στο κοινό της πόλης η «γραμμή επικοινωνίας με τον πολίτη» και ο εμπλουτισμός του προγράμματος με πολλά ζωντανά ρεπορτάζ από τη ζωή της πόλης. Πάντως, ο Νίκος ετοιμάζεται για αλλαγές από τον Σεπτέμβριο. Ήδη κάνει επαφές με γνωστούς και ικανούς ραδιοφωνατζήδες -και ραδιοφωνατζούδες- και διαμορφώνει τις προτάσεις του.

~ Και το όνομα αυτής, Ηρώ Πέτσα. Ο λόγος για το νέο αστέρι της ΕΤ3, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κοντογουλίδη, που την ανακάλυψε και την πέρασε ήδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Δεν την είδα σε δύσκολα, αλλά μου φάνηκε καλή και εξόχως εντυπωσιακή. Καλή επιτυχία!

~ Αφού έβαλε αγγελία στις εφημερίδες πως πουλά τα ποσοστά του στον Flash Θεσσαλονίκης και δεν κατάφερε να τα ξεφορτωθεί (αναφέρομαι στον πρώην κάτοχο της συχνότητας που κράτησε το 20% της εταιρείας), πήγε στον εκπρόσωπο του μεγαλομετόχου και του πρότεινε να του τα παραχωρήσει.
– Και πόσο θέλεις γι’ αυτό, τον ρώτησαν.
– Τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ, τους απάντησε.
– Τετρακόσιες χιλιάδες δώσε μας εσύ και πάρε το 80%, του είπαν.
Ακόμη περιμένουν απάντηση…

~Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Ψαράς και ο Νίκος Ευαγγελάτος για να επιθεωρήσουν το Κόσμος TV, το οποίο ανήκει στα κανάλια που ο Τσοτσορός πούλησε στον Κοντομηνά. Βλέπετε, ο Ευαγγελάτος ετοιμάζει το «ελληνικό CNN» που θα μεταδίδεται από το δίκτυο Polis και ήρθε στην πόλη για να δει από πού θα εκπέμπει τοπικά. Με την ευκαιρία, έκανε και διάφορα ραντεβού με δημοσιογράφους (του Alpha, του Alter και άλλους), προκειμένου να στήσει το δικό του ανταποκριτικό γραφείο.

~Ο Ψαράς, στην επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Alpha, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη χαμηλή ακροαματικότητα και τα ανύπαρκτα έσοδα του Παλμού, όπως λέγεται το τοπικό ραδιόφωνο του ομίλου που εσχάτως έγινε μουσικό.
Η τύχη του σταθμού κρέμεται από μια κλωστή και το πλέον πιθανό είναι να δοθεί στον Ευαγγελάτο και να μετατραπεί σε ενημερωτικό-υποστηρικτικό του νέου τηλεοπτικού του εγχειρήματος.

~Απτόητος ο Βασίλης Χρηστίδης, παρά τις διώξεις σε βάρος του για τα τηλεπαιχνίδια-απάτες που έστηνε στα κανάλια που αγόρασε στη Θεσσαλονίκη, επιχειρεί επέκταση δραστηριοτήτων στην επαρχία. Έμαθα πως κατηφόρισε προς Λάρισα μεριά και αγόρασε κανάλια, ετοιμάζοντας πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο. (Ματσωμένοι οι Λαρισινοί…).


Σχολιάστε εδώ