«Eτιμωρήθην διά νοθείαν»

Κανείς δεν αντιδρά για ό,τι του σερβίρουν, για ό,τι τον ταΐζουν, για ότι του αφαιρούν σιγά σιγά τα πάντα, μόνο με το εσώρουχό του έχει μείνει και δεν το καταλαβαίνει.

– Πήρες φόρα και δεν σταματάς, αλλά τι είναι εκείνο που κυρίως σε εξοργίζει;

– Εκείνο που με εξοργίζει είναι αυτό που διάβασα και αφορά στη νοθεία της βενζίνης που δυστυχώς έχει γίνει «καθεστώς». Ψάχνεις με το φανάρι να βρεις καθαρή βενζίνη και δεν τη βρίσκεις.
Πριν από λίγα χρόνια αρμόδιος συνδικαλιστικός παράγοντας είχε δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι το 50% των βενζιναντλιών πουλάει νοθευμένη βενζίνη. Η δήλωση έκανε αίσθηση γιατί προέρχονταν από φορέα του κλάδου και άρα είχε το στοιχείο της εγκυρότητας. Φαίνεται όμως ότι το ζήτημα έμεινε μόνο στην «αίσθηση», γιατί από τότε το φαινόμενο της νοθείας στη βενζίνη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στην τσέπη του καταναλωτή, στο περιβάλλον (ρυπαίνει περισσότερο η νοθευμένη), στην εθνική οικονομία και στα έσοδα του κράτους, και μια σειρά άλλες παρενέργειες που δεν είναι η ώρα να αριθμηθούν, με σημαντικότερη τη φθορά στον κινητήρα του αυτοκινήτου. Μαζί με την ακρίβεια του αναγκαίου αυτού αγαθού, πληρώνει ο καταναλωτής τον ασυνείδητο βενζινοπώλη και για τη φθορά της περιουσίας του. Νοθεία στη βενζίνη σημαίνει αισχροκέρδεια, επαγγελματική ανηθικότητα, πρόκληση ζημιάς σε τρίτους, κλοπή στο κράτος, παραοικονομική λειτουργία, σημαίνει απάτη. Και για όλα αυτά κανείς δεν συγκινείται, κανείς δεν προστατεύει τον ανυποψίαστο καταναλωτή, που πιεζόμενος από την ανάγκη «τσιμπάει» σαν χάνος στο αγκίστρι, στο πρώτο βενζινάδικο να «προμηθευτεί» το δηλητήριο για τον κινητήρα του αυτοκινήτου του.

– Ξέρεις εσύ κανένα τρόπο να απαλλαγούμε από τους απατεώνες βενζινοπώλες;

– Ξέρω πολλούς. Και ένας από αυτούς είναι ο αυστηρός έλεγχος του κράτους, με παραδειγματικές ποινές, όπως το τσουχτερό πρόστιμο, το προσωρινό κλείσιμο του πρατηρίου και σε περίπτωση υποτροπής το οριστικό κλείσιμο.

– Να σου πω κι εγώ μια ποινή που είναι πιο αποτελεσματική;

– Να την ακούσω.

– Σε κάθε περίπτωση που ο κρατικός έλεγχος διαπιστώνει νοθευμένη βενζίνη, να υποχρεώνεται ο απατεώνας βενζινάς δίπλα στις αναρτημένες τιμές να αναγράφει: «Ετιμωρήθην διά νοθείαν». Αριθμός αποφάσεως κ.λπ. του υπουργείου Ανάπτυξης». Και τότε να δούμε ποιος θα τολμήσει να νοθεύσει το αναγκαίο αυτό προϊόν, το τόσο απαραίτητο για τη ζωή και την οικονομία.

– Μπράβο, αυτό δεν το είχα σκεφθεί. Είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο. Από το στόμα σου και στο αφτί του Σιούφα.

– Και μέχρι τότε -αν έλθει ποτέ το τότε- εμείς τι κάνουμε; Συνεχίζουμε να «τσιμπάμε» σαν τους χάνους, όπως είπες.

– Εγώ αγαπητέ μου έχω πάψει να το παίζω χάνος.

– Δηλαδή τι το παίζεις, σαργός;

– Έχω επισημάνει πέντε – έξι αντλίες στο κέντρο της Αθήνας που εξυπηρετούν πολυώροφους σταθμούς αυτοκινήτων και προμηθεύομαι από αυτές τη βενζίνη και έχω βρει την ησυχία μου, ούτε πυράκια χτυπάνε, ούτε τίποτα.

– Είσαι σίγουρος ότι πουλάνε καθαρή βενζίνη;

– Σίγουρος 100% δεν είμαι, αλλά ενεργώ σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων. Σκέφτηκα ότι οι αντλίες αυτές εξυπηρετούν κατά κανόνα τους πελάτες του γκαράζ, δηλαδή εκατοντάδες αυτοκίνητα. Συνεπώς, κανείς δεν θα αποτολμούσε νόθευση με κίνδυνο να χάσει τους πελάτες του ή και με τον κίνδυνο να τον λιντσάρουν, όταν διαπιστώσουν τη ζημιά που τους κάνει.

– Πολύ εύστοχα σκέφθηκες αυτήν τη λύση.

– Είναι η κατά κανόνα πιο ασφαλής λύση, μέχρι να εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνεις εσύ: «Ετιμωρήθην διά νοθείαν».


Σχολιάστε εδώ