«Φαγώνονται» από τώρα για τον ανασχηματισμό

Υπουργοί και υφυπουργοί, σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα, επιδιώκουν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των επιλογών του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να παραγκωνίσουν εκείνους που θεωρούν «ανταγωνιστές» τους.

Κυρίαρχο στοιχείο και μεγάλο ερώτημα παραμένει η είσοδος της Ντόρας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση. Οι συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό πολύ λίγο βοήθησαν στην αποσαφήνιση των προθέσεων του δεύτερου, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις τους -σε αυτό «συνεισέφερε» και ο… Μιλτιάδης Έβερτ- βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών…

Το γεγονός έχουν επισημάνει οι καραμανλικοί κύκλοι που φυσικά νιώθουν όπως ο διάβολος με το λιβάνι και… ανατριχιάζουν στη σκέψη και μόνο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, γι’ αυτό και αντιδρούν.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι χαρακτηριστικότατο το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής έγινε δέκτης παραπόνων και «υψηλής κινδυνολογίας» από εκείνους που θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφική η ανάληψη του υπουργείου από την κ. Μπακογιάννη.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι καραμανλικοί κύκλοι θεωρούν πολύ πιθανό, παρά το γεγονός ότι ο Πέτρος Μολυβιάτης παρουσιάζεται σίγουρος για τη θέση του (ορισμένοι θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα σχετικής διαβεβαίωσης από τον πρωθυπουργό), η Ν. Μπακογιάννη να αναλάβει τελικά το υπουργείο.

Φαίνεται, πάντως, πως μία -αν όχι η κυριότερη- αιτία της «καθυστέρησης» του ανασχηματισμού, είναι πως ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει και με την κ. Μπακογιάννη.

Η τελευταία μπορεί να μην το λέει επισήμως, για να μην αποδυναμώσει την πρώτη της επιλογή που είναι το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά φαίνεται πως θα ήταν ευχαριστημένη με το υπουργείο Εσωτερικών ή το υπουργείο Ανάπτυξης (το δεύτερο το θέλει και ο Γ. Βουλγαράκης) στις περιπτώσεις που:

• Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναλάμβανε το διευρυμένο υπουργείο Δικαιοσύνης-Δημοσίας Τάξεως.

• Ο Δημήτρης Σιούφας αναλάμβανε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το τελευταίο είναι σίγουρο ότι θα δημιουργούσε την αντίδραση του Γιώργου Σουφλιά που ατύπως έχει… υφαρπάξει τη θέση αυτή, λειτουργώντας αυτόνομα, με την ανοχή που του δείχνει ο Κ. Καραμανλής.

Εκείνο που θέλει να αποφύγει η Ντόρα Μπακογιάννη είναι το υπουργείο Πολιτισμού που ορισμένοι επιθυμούν να το δώσουν στον Θόδωρο Ρουσόπουλο, ενώ για κυβερνητικός εκπρόσωπος -παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να αλλάξει πόστο ο σημερινός εκπρόσωπος- ακούγονται τόσο ο Γ. Βουλγαράκης όσο και διάφορα άλλα, όχι και τόσο γνωστά πρόσωπα…

Στο πλαίσιο της γενικότερης «κόντρας», που αναπτύσσεται μεταξύ διαφόρων κυβερνητικών στελεχών, ορισμένοι εντάσσουν και τα σενάρια που αφορούν τον λίαν επιτυχημένο Δημήτρη Σιούφα. Ορισμένοι θεωρούν πως τα σενάρια για την αλλαγή πόστου προέρχονται από εκείνους που επιθυμούν να καταλάβουν τη θέση του, ενώ παράλληλα άλλοι εκτιμούν ότι η αναβάθμιση του Προκόπη Παυλόπουλου σε ένα υπουργείο που θα προέλθει από τη συνένωση δύο θα είναι το «χρυσωμένο χάπι» του πρωθυπουργού προς τον καθηγητή στην περίπτωση της εναλλακτικής λύσης που θα προέλθει από την παραμονή του Πέτρου Μολυβιάτη στο υπουργείο Εξωτερικών και την προώθηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο Εσωτερικών. Άλλοι πάλι θεωρούν εξωφρενικό και ακραίο ο πρωθυπουργός να… παραδώσει το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ντόρα, όσο θαυμάσιες και αν είναι οι σχέσεις τους. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα πιστεύουν ότι η κόντρα με τον Μιλτιάδη Έβερτ δημιουργεί τεράστια κενά προς τη δεξιά πτέρυγα, τα οποία θα μεγαλώνουν περισσότερο στην περίπτωση… «πλήρους αποδοχής και παράδοσης» στα αιτήματα της οικογένειας Μητσοτάκη.

Σε περίπτωση, πάντως, ανασχηματισμού είναι δυσοίωνο το μέλλον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, αλλά και η επιστροφή του Σάββα Τσιτουρίδη, καθώς είναι πολλοί μεν εκείνοι που θεωρούν ότι η απομάκρυνσή του ήταν υπερβολική, αλλά δεν φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις επανόδου του.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ν. Τσιαρτσιώνης, όχι όμως για θέματα ουσίας, αφού κρίνεται ότι παράγει έργο, όσο για ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τις σχέσεις του με άλλους παράγοντες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής… Αντιθέτως, ο Ευάγγελος Μπασιάκος φαίνεται ότι τελικά θα παραμείνει στη θέση του, ενώ μέγα ερώτημα παραμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, που ορισμένοι τον θεωρούν «πολύ ήπιο και παλιομοδίτη», αλλά φαίνεται ότι ειδικά στους καιρούς που ζούμε πιθανότατα είναι ό,τι πρέπει για τη θέση αυτή…

Στις θέσεις των υφυπουργών στο υπουργείο Εσωτερικών θα υπάρξουν αλλαγές. Το ίδιο και στο Οικονομικών. Υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Γιάννης Βαληνάκης, αβέβαιο είναι το μέλλον του Παναγιώτη Σκανδαλάκη. Στο Ανάπτυξης ο Γιάννης Παπαθανασίου θεωρείται επιτυχημένος. Για τις θέσεις των υφυπουργών οι αλλαγές, όπως είναι φυσικό, σχετίζονται με εκείνες των υπουργών. Και, καθώς φαίνεται, ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, σε μεγάλο αριθμό αλλαγών υπουργών. Ίσως γι’ αυτό και ο χρόνος του ανασχηματισμού λαμβάνει συνεχείς παρατάσεις.


Σχολιάστε εδώ