Κίνηση για την αλλαγή στον δήμο Θεσσαλονίκης…

Όλοι στην πόλη συμφωνούν πως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης από μόνο του δεν μπορεί να κερδίσει τον πανίσχυρο μηχανισμό των Νεοδημοκρατών στον δήμο. Ωστόσο, καμιά προσπάθεια για συνεργασία δεν καρποφόρησε εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε.

Η γνωστή αυτή κατάσταση, που θέλει όλους να μιλούν για ενότητα και την ίδια στιγμή να την «τορπιλίζουν», επιχειρώντας να ρίξουν στους διπλανούς τους το ανάθεμα, όπλισε με δύναμη και κουράγιο τέσσερις δημοτικούς συμβούλους των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, που συναποφάσισαν να αναλάβουν δράση με μοναδικό στόχο «να δημιουργήσουν την προοπτική μιας εναλλακτικής πρότασης διοίκησης της πόλης, με νέες πολιτικές και νέους ανθρώπους, ικανούς να τις υλοποιήσουν». (Είχαν προηγηθεί πάμπολλες συναντήσεις τους με αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο και στην πόλη, καθώς και τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί το υπάρχον σκηνικό.)

Πρόκειται για τον Γιάννη Μπουτάρη (εκλεγμένο με το «κόκκινο» ψηφοδέλτιο του Αγάπιου Σαχίνη), τον Ανδρέα Κουράκη (στέλεχος του ΣΥΝ, που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο στο οποίο επικεφαλής ήταν ο ξάδελφός του Τάσος) και τους Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Λάζαρο Ζαχαριάδη που εξελέγησαν με την παράταξη του Βούγια και ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

Με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή, οι «τέσσερις» ανακοίνωσαν την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με σκοπό την ενωτική κάθοδο στις εκλογές του 2006 όλων των δυνάμεων που επιθυμούν αλλαγή διοίκησης στον δήμο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό τους επόμενους μήνες οι προαναφερθέντες δημοτικοί σύμβουλοι, συνομιλώντας με κόμματα, φορείς και μεμονωμένες προσωπικότητες, θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες εκλογικής συνεργασίας όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Για να αποφύγουν κακοήθειες και παρεξηγήσεις, οι «τέσσερις» ξεκαθάρισαν ότι η πρωτοβουλία τους δεν συνδέεται κατ’ ανάγκην με τη δημιουργία συνδυασμού, χωρίς όμως να αποκλείουν κάτι τέτοιο για το μέλλον, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Δηλώνουν πως παραμένουν προσηλωμένοι στις παρατάξεις τους και ότι δεν τρέφουν προσωπικές φιλοδοξίες ούτε αναζητούν αξιώματα και οφίκια («δηλώνω κατηγορηματικά πως λόγω ηλικίας δεν ενδιαφέρομαι να ηγηθώ του ενωτικού ψηφοδελτίου», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας πως ο δήμος χρειάζεται σαραντάρη με ιδέες, κέφι και ικανότητες). Όπως είπαν, θα προσπαθήσουν να πείσουν γι’ αυτό τους επικεφαλής των παρατάξεων στις οποίες ανήκουν, τα κόμματα, πέραν φυσικά του κυβερνώντος, ενώ θα κάνουν κοινωνούς του προβληματισμού τους εκπροσώπους φορέων, καθώς και μεμονωμένες προσωπικότητες της πόλης.

«Προσπαθούμε να ταρακουνήσουμε τα νερά», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης. ο οποίος κάλεσε τον Αγάπιο Σαχίνη, αλλά και το ΚΚΕ «να κάνουν άλλη μία υπέρβαση». Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Σπύρο Βούγια, κατηγορώντας τον πως είναι υπεύθυνος για την έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ αναφερόμενους σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, είπε «έχουν καεί και είναι καλύτερα να πάνε στο σπίτι τους».

Ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της δημοτικής αρχής παρουσιάστηκε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον Β. Παπαγεωργόπουλο ότι επιδίδεται σε έργα βιτρίνας, «τα οποία άφησε μάλιστα προς το τέλος της τετραετίας για ευνόητους λόγους». Χαρακτήρισε επιτακτικό το αίτημα για αλλαγή στον δήμο, «η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει συστράτευση». Έμφαση στον δημόσιο χαρακτήρα της πρωτοβουλίας τους και στην ανάγκη να συμβάλουν στην προσπάθειά τους όλοι οι Θεσσαλονικείς, που ασφυκτιούν σε μια πόλη που δεν τους γεμίζει, έδωσαν από την πλευρά τους ο Λάζαρος Ζαχαριάδης και ο Ανδρέας Κουράκης.

Απρόσμενης οξύτητας ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε «η κίνηση των “τεσσάρων”» στα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και σε κάποιους από τους «παλιούς» δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ.

• Σκληρότερος όλων ο «ανανεωτικός» Τάσος Κουράκης, που με γραπτή του δήλωση αμφισβητεί τα κίνητρα που οδήγησαν τον σύντροφο -και πρώτο του ξάδελφο Ανδρέα- στο να μετέχει στην κίνηση, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για ενδιαφέρον για την πόλη, αλλά για προσωπικό παιχνίδι παραγοντισμού. Μιμούμενος μάλιστα τους συντρόφους της άλλης πλευράς (του ΚΚΕ), ο Τάσος λέει πως «η συμμετοχή του Ανδρέα είναι προσωπική επιλογή που κινείται έξω από τις δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης» και υπενθυμίζει ότι παλαιότερα «είχε αποδοκιμαστεί από την παράταξη η στάση του να αυτονομείται και να λειτουργεί ως πρόσωπο», προαναγγέλλοντας ότι το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου την αποψινή συνεδρίαση του συντονιστικού της δημοτικής κίνησης, καθώς και τα όργανα του κόμματος!!!

• Ίδιας σοβαρότητας εμφανίζεται το πρόβλημα στο εσωτερικό της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» η οποία με ανακοίνωσή της μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη των «τεσσάρων», θέλοντας προφανώς να τους προλάβει, απορρίπτει κάθε σκέψη για συνεργασίες. Ο επικεφαλής της παράταξης Αγάπιος Σαχίνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε πως «υπάρχει ηθικό ζήτημα με τη συμπεριφορά του κυρίου Μπουτάρη, με τον οποίο δεν συνομολογούμε κοινή πολιτική τοποθέτηση». Στην ανακοίνωση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» αναφέρεται πως «όσα εντέχνως διοχετεύονται για δήθεν δημιουργία “υπερκομματικού ψηφοδελτίου” δεν μας αφορούν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

• Σε αντίθεση με την ελάσσονα αντιπολίτευση η «κίνηση των “τεσσάρων”» συνάντησε τη συμφωνία του Σπύρου Βούγια, ο οποίος είχε αναλάβει, άλλωστε, ανάλογη πρωτοβουλία πριν από περίπου τρεις μήνες, η οποία όμως είχε πέσει στο κενό. Με δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης, στην οποία ανήκουν οι κύριοι Αβραμόπουλος και Ζαχαριάδης, χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα και τολμηρή την πρωτοβουλία τους, η οποία μπορεί να συμβάλλει στον διάλογο με στόχο την αλλαγή στον δήμο Θεσσαλονίκης». Αντιμέτωπος με την πρωτοβουλία, εμφανίστηκε έτερος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βούγια, ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει ανακοίνωση, η οποία να καταδικάζει ως διασπαστική τη συμμετοχή των κυριών Αβραμόπουλου και Ζαχαριάδη στην «κίνηση των “τεσσάρων”». Η πρότασή του, ωστόσο, δεν συνάντησε την αποδοχή από τα υπόλοιπα μέλη και αποσύρθηκε.


Σχολιάστε εδώ