Την ουσία ποιος την αμφισβητεί;

Τα χαρτιά αυτά είχαν βρεθεί στο Πεντάγωνο αμέσως μετά την εγκατάσταση της νέας πολιτικής ηγεσίας, από τους συνεργάτες του Σ. Σπηλιωτόπουλου. Κάποιοι χρεώνουν τον εντοπισμό των εγγράφων στον τότε διευθυντή ενημέρωσης του υπουργού Τ. Γκουριώτη. Αυτές οι λίστες για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στη δημοσιότητα σε ζωντανή συνέντευξη που έδωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός στις 14 Σεπτεμβρίου 2004, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τη συντριβή του Σινούκ, όταν οι πάντες είχαν πέσει να… φάνε ζωντανό τον υπουργό λόγω της ανεξήγητης -ακόμη και σήμερα- καθυστέρησης στην ενεργοποίηση της στρατιωτικής μηχανής αμέσως μετά το δυστύχημα. Βγαίνοντας να μιλήσει στην Έλλη Στάη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος πήρε από το τότε επικοινωνιακό του επιτελείο τις λίστες και τις παρουσίασε, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι το στράτευμα που είχε παραλάβει ήταν σε οικτρή κατάσταση εξαιτίας των κομματικών επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με το θέμα του Σινούκ να «καίει» και τις αποκαλύψεις για τις πιθανές αιτίες πτώσης του να διαδέχονται η μία την άλλη, λίγοι έδωσαν σημασία στις λίστες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο υπουργός Άμυνας επικαλέστηκε και πάλι τις περίφημες λίστες, οι οποίες πράγματι είναι απλά φωτοτυπημένα χαρτιά, χωρίς κάποια υπογραφή. Προκλήθηκε μια μικροένταση, αλλά τίποτα παραπάνω. Ένα εικοσιτετράωρο πριν από την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση ο υπουργός Άμυνας κατέβηκε στο Μαξίμου. Επισήμως το θέμα της συνάντησης ήταν το νομοθετικό έργο του υπουργείου του, ανεπισήμως οι συζητήσιμες σχέσεις του με τον Εισαγγελέα Ζορμπά που δεν είναι και τόσο θερμές. Σε αυτήν τη συνάντηση φαίνεται ότι ο υπουργός Άμυνας υπενθύμισε την ύπαρξη των λιστών στον πρωθυπουργό, ο οποίος τις χρησιμοποίησε το επόμενο βράδυ στη Βουλή, στηρίζοντας ουσιαστικά την επίθεσή του στην αντιπολίτευση σε αυτά τα χαρτιά. Και εκεί έκανε ρελάνς το ΠΑΣΟΚ που στο επικοινωνιακό παιχνίδι έχει παράδοση.
Μπορεί η ουσία των καταγγελιών της ηγεσίας του Πενταγώνου να ήταν σωστή, η μάχη των εντυπώσεων όμως δεν είχε κερδηθεί. Ο διώκτης του Σπηλιωτόπουλου, ο Μ. Καρχιμάκης, έψαξε το θέμα των καταγγελιών και ανακάλυψε «λαβράκι» για να αποπροσανατολίσει από την ουσία του θέματος. Την υπόθεση των συγκεκριμένων εγγράφων την είχε ερευνήσει επί δύο χρόνια η στρατιωτική δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά πέντε βουλευτών της ΝΔ.
Ποιος ήταν επικεφαλής των ερευνών; Ο τότε Εισαγγελέας του Στρατοδικείου Αθηνών, Δημ. Χασλαρίδης, έντιμος αξιωματικός, σεβαστός από τους συναδέλφους του και στενός συνεργάτης του Ι. Βαρβιτσιώτη όχι μόνο σήμερα, αλλά και το 1990-’93 στο υπουργείο Άμυνας, όταν ο σημερινός ευρωβουλευτής ήταν υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αξιοποιώντας αυτήν τη λεπτομέρεια, αλλά και το πόρισμα, στο οποίο είχε καταλήξει ο Χασλαρίδης στις 13 Σεπτεμβρίου του 2000, οι του ΠΑΣΟΚ πέρασαν στην αντεπίθεση.
Τι έλεγε το πόρισμα που οδήγησε και στην προώθηση της υπόθεσης στο αρχείο; Ότι τα συγκεκριμένα σημειώματα συνετάχθησαν το 1996-’97, «πλην όμως η πληθώρα των ανακριβών στοιχείων, που πολλά απ’ αυτά περιλαμβάνουν, μας ωθούν στη σκέψη ότι μπορεί αυτά να γράφτηκαν εκ των υστέρων, εν πάση δε περιπτώσει δεν φαίνεται να έχουν ασκήσει επίδραση στις μεταβολές των αναφερομένων σε αυτά αξιωματικών». Μετά απ’ όλα αυτά εύλογα υπάρχει γκρίνια στο Μαξίμου, αλλά και στο ίδιο το Πεντάγωνο για τον όλο χειρισμό της υπόθεσης. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην είχε πάρει χαμπάρι ουδείς αυτήν τη σημαντική πτυχή της υπόθεσης. Από την άλλη, εξίσου εύλογα προκύπτει και ένα άλλο ερώτημα. Είκοσι χρόνια ήταν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, τα «λαγωνικά» του Πενταγώνου μόνο αυτές τις φωτοτυπίες έχουν εντοπίσει από το παρελθόν και τις αναμασούν εδώ και έναν χρόνο; Τίποτε άλλο δεν έχουν στα χέρια τους;
Επί της ουσίας, βέβαια, ουδείς αμφισβητεί ότι όσα αναγράφονται στα συγκεκριμένα χαρτιά στο μεγαλύτερο μέρος τους συνέβησαν. Όπως έλεγε κορυφαία πηγή του στρατοδικείου, «το 99,9% των αξιωματικών που αναφέρονται στις λίστες όντως μετατέθηκαν δυσμενώς». Δυστυχώς, οι μεταθέσεις των αξιωματικών μας είναι μια πολύ μεγάλη και θλιβερή ιστορία, για την οποία ευθύνονται όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις. Ακόμη και η σημερινή. Γιατί δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι αξιωματικοί που τον Μάρτιο του 2004, μετά τις νικηφόρες για τη ΝΔ εκλογές, είχαν αποστρατευτεί με ψήφους 11 υπέρ και 1 κατά, επέστρεψαν… δριμύτεροι λίγους μήνες μετά με ψήφους 12-0! Έτσι δεν είναι, στρατηγέ μου;


Σχολιάστε εδώ