Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, σήμερα ολίγον διαφορετικά. Νομίζω πως η στήλη έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν πως δεν «συμπαθεί» ιδιαίτερα αυτές τις περίφημες εκθέσεις των ξένων οίκων, κυρίως λόγω όσων προηγούνται ή έπονται της εκάστοτε δημοσίευσής τους. Πέραν αυτών όμως, όταν ανακοινώνονται -και από τα ελληνικά ΜΜΕ- εκθέσεις σαν την τελευταία της Credit Suisse First Boston, η κατάσταση σοβαρεύει. Αντιγράφω την είδηση για να καταλάβετε: «Αρνητικές επιπτώσεις στη Σοφοκλέους αναμένεται να έχει η επιστροφή του πατριωτισμού, όπως ονομάζει η τράπεζα την επαναφορά του κριτηρίου της χώρας στις επενδυτικές στρατηγικές. Η Ελλάδα εμφανίζει απογοητευτικές επιδόσεις σε όλα τα κριτήρια του οίκου (ανταγωνιστικότητα, μεταρρυθμίσεις, αποτίμηση), με αποτέλεσμα η Σοφοκλέους να κατατάσσεται τελευταία σε ελκυστικότητα ανάμεσα σε 13 ευρωπαϊκές αγορές».

Σε απλούστερα ελληνικά, η έκθεση υπερτονίζει τη σημασία της γενικότερης εικόνας που αποπνέει κάθε χώρα, κάθε οικονομία στο σύνολό της, στη χάραξη της επενδυτικής στρατηγικής των μεγάλων διαχειριστών. Και, όπως βλέπετε, η εικόνα της οικονομίας μας παραμένει ελαφρώς καλύτερη αυτής των νήσων Σαμόα! Δεν ξέρω τώρα αν συντάσσονται με τις απόψεις της CSFB και οι εγχώριοι διαχειριστές, αλλά στο σύνολό τους σχεδόν εμφανίζονται μάλλον διστακτικοί (για να το θέσω κομψά) όσον αφορά την πορεία του ΧΑ. Άκουσα απόψεις περί αναγκαιότητας εμφάνισης νέων καταλυτών προκειμένου να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, διάβασα σημειώματα μεγαλομεσαίων ΑΧΕ που εκτιμούν πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών το ρίσκο μιας καθοδικής κίνησης είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα περιθώρια ανόδου. Και, τέλος, μου… εκμυστηρεύτηκαν έγκριτοι αναλυτές τους φόβους τους πως η αγορά έχει εισέλθει σε υπερτιμημένη περιοχή. Οι περισσότεροι εστιάζουν την επιφυλακτικότητά τους στο γεγονός πως ο όγκος συναλλαγών παραμένει χαμηλός (στα επίπεδα των 150 εκατομμυρίων ευρώ κατά μέσον όρο) και κυρίως στο ότι παραμένει σχεδόν ανενεργός ο μισός και πλέον «πίνακας» της αγοράς, με πρώτη τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Τέλος, οι περισσότεροι πιστεύουν -και καλά κάνουν- πως η Σοφοκλέους έχει προεξοφλήσει όλες τις πιθανές θετικές ειδήσεις (θετικά αποτελέσματα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, επίλυση Ασφαλιστικού!) και πλέον χρειάζεται ένα σοκ για να ξεφύγει με ορμή προς κάποια υψηλότερα επίπεδα.

Με τη διαφορά ότι το μόνο σοκ τις τελευταίες εβδομάδες έρχεται σχεδόν καθημερινά από το μέτωπο του πετρελαίου. Και τέτοιες εκπλήξεις καλό είναι να λείπουν. Όπως και να έχει, βλέποντας και κάνοντας θα πορευθούμε και πάλι…

  ΥΓ.1:   Επανέρχομαι στο θέμα της έκθεσης της Credit Suisse First Boston για τη Σοφοκλέους και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου: Με βάση όσα είπαμε για οικονομία, κριτήρια και λοιπά… λυπηρά, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει περιθώριο πτώσης 8,3% από τα σημερινά επίπεδα. Με τις υγείες μας…

  ΥΓ.2:     «Δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης της Εμπορικής με τη Eurobank ή την Alpha», δήλωσε την Τρίτη κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Εγώ δεν έχω τι άλλο να προσθέσω πέρα από το να σας παραπέμψω στα όσα έγραφα μόλις την προηγούμενη Κυριακή, όταν και σας μετέφερα τις… νύξεις επί του θέματος που άφησε στην τελευταία του συνέντευξη κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης!

 ΥΓ.3:     Δεν θα σχολιάσω την απαράδεκτη εικόνα της 29ης Ιουνίου. Μιλάω, βέβαια, για το γεγονός πως μόλις μία ημέρα προ της λήξεως της σχετικής προθεσμίας περίπου… 200 εταιρείες (σχεδόν το 64% των εισηγμένων) δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τριμήνου! Ούτε θα μιλήσω -πολύ- για πληροφορίες που είχαμε όλοι σχεδόν και οι οποίες έλεγαν πως αρκετές εταιρείες θα αναγκάζονταν (!) να παραβιάσουν την προθεσμία (30 Ιουνίου) διότι δεν ήταν έτοιμες να δημοσιεύσουν καταστάσεις με βάση τα ΔΛΠ. Αν δεν ήταν έτοιμες για κάτι που γνωρίζουν έναν χρόνο και πλέον, να σηκωθούν να φύγουν από μια αγορά που και τις πληγώνει και την πληγώνουν.


Σχολιάστε εδώ