Στην… πυρά οι «πράσινοι μπάτσοι»

Συγκεκριμένα, το ΠΔ 100/2000 αναφέρει ρητά πως οι μετακινήσεις αστυνομικών γίνονται είτε μετά από αίτηση ενδιαφερομένων είτε για αυστηρά υπηρεσιακούς λόγους (ενίσχυση υπηρεσιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή αυξημένων αναγκών κτλ.) μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Μεταθέσεων.

Αιτήσεις φυσικά δεν υπήρξαν. Και μη μου πείτε ότι συντρέχουν υπηρεσιακοί λόγοι, όταν αξιωματικός που έχει μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό για την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών μετακινείται στην… Τραχανοπλαγιά. Ή όταν αστυνομικός ειδικευμένος στη δίωξη διακίνησης ναρκωτικών, που υπηρετούσε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετατίθεται στο… Κάτω Κατσικοχώρι. Μοναδικό κριτήριο των μετακινήσεων, αυτό που ίσχυε δεκαετίες πριν: οι πολιτικές πεποιθήσεις. Οι περισσότεροι μετακινούμενοι είναι συνδικαλιστές και οι «πράσινοι μπάτσοι» πρέπει να απομονωθούν και να υποστούν ψυχολογικό πόλεμο.

Και ως εδώ καμία καινοτομία. «Περσινά ξινά σταφύλια». Έλα, όμως, που οι μεταθέσεις αυτές προαναγγέλθηκαν κιόλας…

Η εφημερίδα «Αστυνομικό Βήμα – δίμηνη έκδοση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης» στο φύλλο 29 (Μάιος 2005) αναφέρει (αντιγράφουμε επί λέξει, διατηρώντας την ορθογραφία και το συντακτικό): «Με περισσότερους από 1.000 σταυρούς στον καθένα, οι συνάδελφοι στις εκλογές της 28 και 29/3/2005 επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουν οι Σταύρος Καλογερόπουλος ως τακτικό μέλος και Στέργιος Δρόσος ως αναπληρωματικό μέλος. Οι συνυποψήφιοί τους δεν πήραν ούτε τους μισούς σταυρούς! Συμπέρασμα: Οι συνάδελφοι που τους εξέλεξαν τους επιβράβευσαν για τη μέχρι τώρα πορεία τους και τον χειρισμό των αιτημάτων, αλλά και απαιτούν από αυτούς στις φετεινές (καλοκαιριού) μεταθέσεις να λειτουργήσουν με περισσότερο θάρρος, αποδίδοντας τα του Καίσαρι τω Καίσαρι και τα του θεού τω θεό».

Ανυπόγραφο φυσικά το άρθρο, άρα υπεύθυνη η συντακτική επιτροπή και ο υπεύθυνος έκδοσης.

Όλοι τους «”γαλάζιοι μπάτσοι”-δικά μας παιδιά». Και βέβαια οι «συνδικαλιστές» Καλογερόπουλος και Δρόσος, που μετέχουν στο Συμβούλιο Μεταθέσεων, πιστοί στο καθήκον, τακτοποίησαν τους «α-δέξιους», αποδίδοντας «τα του Καίσαρι τω Καίσαρι», όπως λένε.

Χωρίς να σκεφτούν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί τους και, κυρίως, χωρίς να σκεφτούν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις κενές θέσεις που αφήνουν σε νευραλγικούς τομείς της.

Μετά τις 15 Ιουλίου οι μετατιθέμενοι αναμένεται δεύτερο κύμα μεταθέσεων, πιθανόν πιο ισχυρό από το πρώτο.

Και η ηγεσία της ΕΛΑΣ πώς αντιδρά; Τηρεί σιγήν ιχθύος, παρακολουθώντας αμήχανη τα τεκταινόμενα.

Όσο για τους αστυνομικούς, παρακολουθούν και αυτοί μουδιασμένοι. Προσδοκούσαν και αυτοί πολλά από την κυβέρνηση της ΝΔ, που προεκλογικά, διά στόματος του πρωθυπουργού, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, είχε εξαγγείλει την άμεση αύξηση του βασικού τους μισθού κατά 20% (από 720 σε 860 ευρώ) και την αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Δεκαέξι μήνες μετά, έχουν μείνει στις εξαγγελίες.

Η δε εξαγγελία του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη για «έμπρακτη έκφραση της ευγνωμοσύνης του» για την ασφαλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων μεταφράζεται σε μεταθέσεις, διώξεις, αναξιοκρατία, εξυπηρέτηση μόνο των «γαλάζιων παιδιών».

Οι πρακτικές αυτές, όμως, πιθανόν να έχουν αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ. Και τότε όλοι αυτοί θα λογοδοτήσουν στην κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ