Η εξωτερική πολιτική του Χριστόδουλου

Ο Χριστόδουλος, λοιπόν, εκτός από τη σωστή διαχείριση των αυστηρά τοπικών θεμάτων του δήμου και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν, αποδεικνύεται «μάστορας» και στην… εξωτερική του πολιτική. Αφορμή έδωσαν δύο γεγονότα. Πρώτον, η οργάνωση και φέτος, σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδος, εκδήλωσης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο δήμος Καλαμαριάς πρέπει να είναι ένας από τους ελάχιστους -αν όχι ο μοναδικός- που δεν ξεχνά. Έχει δημιουργήσει το «άλσος μνήμης» από 1.619 κυπαρίσσια, όσοι και οι αγνοούμενοι της εισβολής του «Αττίλα», τα οποία μεταφέρθηκαν από το όρος Τρόοδος της Μεγαλονήσου, προσφορά τού υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου και φυτεύτηκαν σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Κάθε χρόνο, λοιπόν, στις 20 Ιουλίου, ημερομηνία της εισβολής, διοργανώνεται εκδήλωση μνήμης παρουσία εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης. Δεύτερον, η επίσκεψη αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς στην αδελφή πόλη Λιπτόβσκι Μίκουλας της Σλοβακίας από τις 22 μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Η αδελφοποίηση με την εν πολλοίς άγνωστη, αλλά πανέμορφη πόλη της Σλοβακίας μετρά ήδη 18 χρόνια ζωής. Σε αυτά τα χρόνια έγιναν από πολιτιστικές και αθλητικές ανταλλαγές μέχρι ανταλλαγές και φιλοξενία υπαλλήλων των δύο δήμων για να «αντιγράψουν» τις αντίστοιχες θετικές λειτουργίες.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η φιλοξενία μαθητών σε κατασκηνώσεις. Κάθε χρόνο ο δήμος Καλαμαριάς στέλνει 50 αριστούχους μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου (με μοναδικό κριτήριο τη βαθμολογία τους) σε κατασκηνώσεις του Μίκουλας και αντίστοιχα φιλοξενεί μαθητές της πόλης αυτής σε κατασκηνώσεις της Χαλκιδικής.

Η αντιπροσωπεία του δήμου, λοιπόν, με επικεφαλής τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς Δημοσθένη Σαρηγιάννη και τους δημοτικούς συμβούλους Μπάμπη Ξανθόπουλο, Παναγιώτη Ποικιλίδη και Γιώργο Πάγκαλο, συζήτησε τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της αδελφοποίησης, ιδιαίτερα τώρα που η Σλοβακία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ΤΗ συνεργασία στην υλοποίηση προγραμμάτων της ΕΕ, ΤΗΝ αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων μαθητών, ΤΗΝ αμοιβαία φιλοξενία μελών των ΚΑΠΗ των δύο δήμων, ΤΗΝ ευρύτερη συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα κ.λπ. Χριστόδουλε, μήπως μπορείς να κάνεις κάτι και με το Δ΄ ΚΠΣ, μπας και πάρουμε κανένα ευρουλάκι παραπάνω;


Σχολιάστε εδώ