Το ρεζιλίκι της ποσόστωσης…

Είναι δυνατόν να εκλεγεί κάποιος στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Περιφερειακής, Νομαρχιακής ή Συντονιστικής Επιτροπής του νέου ΠΑΣΟΚ με μηδέν ψήφους;
Το ερώτημα όσο και αν φαίνεται δεν είναι καθόλου αστείο, αν γνωρίζει κανείς τι γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου σε όλα αυτά τα όργανα από τους υποψήφιους για τη θέση του γραμματέα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, ενώ τη θέση του αναπληρωτή του καταλαμβάνει ο πρώτος σε ψήφους του αντίθετου φύλου.
Και επειδή στο ΠΑΣΟΚ του 2005, παρά τα όσα ειπώθηκαν, οι μηχανισμοί ζουν και βασιλεύουν, οι μάχες για την κατάληψη της θέσης του γραμματέα -στη συντριπτική πλειοψηφία ανάμεσα σε αρσενικούς- είναι τόσο σκληρές που υποχρεώνουν ακόμα και τις γυναίκες που υποβάλλουν υποψηφιότητα, ενδιαφερόμενες για τη θέση του αναπληρωτή, να μην ψηφίζουν τον εαυτό τους, αλλά τον «ομόσταβλό» τους συνυποψήφιο του «ισχυρού φύλου».
Έτσι, όταν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ υποβλήθηκαν από κάθε «στρατόπεδο» δύο υποψηφιότητες -ενός άνδρα και μιας γυναίκας- το προαναφερόμενο ερώτημα ετέθη στο τραπέζι.
Σύμφωνα με την τυπική εφαρμογή του καταστατικού και του εσωτερικού κανονισμού, στην περίπτωση που υπάρχει μία και μόνο γυναικεία υποψηφιότητα, αυτή εκλέγεται έτσι κι αλλιώς, ακόμη και με μηδέν ψήφους.
Αν όμως υπάρχουν δύο και πάρουν από μηδέν ψήφους, τι θα συμβεί; Θα γίνει κλήρωση;
Η απάντηση που έδωσε ο «εκπρόσωπος της ηγεσίας» ήταν πως σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στα δύο μηδενικά.
Τελικά δεν χρειάστηκε, καθότι η μία από τις δύο υποψήφιες -η εκσυγχρονίστρια- πήρε μία ψήφο και εξελέγη αναπληρώτρια συντονίστρια, υπερφαλαγγίζοντας την αντιεκσυγχρονίστρια που έμεινε στο μηδέν.
Δεν ξέρουμε ποια είναι η γνώμη των αναγνωστριών μας, αλλά νομίζουμε πως στην προσπάθεια για την κατάκτηση της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα δεν προσφέρουν καθόλου καλές υπηρεσίες οι γυναίκες που υποβάλλουν υποψηφιότητα, έχοντας εκ των προτέρων δεσμευτεί στους μηχανισμούς όπου ανήκουν πως δεν θα ψηφίσουν τον εαυτό τους, χάριν της προτεραιότητας να νικήσει ο «ομόσταβλος» αρσενικός τον αντίπαλό του…


Σχολιάστε εδώ