Η στρατηγική Καραμανλή για το νέο πολιτικό σκηνικό

Σε συζητήσεις που έχει αυτήν την περίοδο ο Κ. Καραμανλής τόσο με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της εμπιστοσύνης του όσο και με παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου μη ανήκοντες στη ΝΔ επιμένει κυρίως στα εξής:

– Πρώτον, ότι θα περάσει οπωσδήποτε μέσα στο καλοκαίρι τις «μεταρρυθμιστικές» του παρεμβάσεις, επειδή -όπως πιστεύει- είναι ώριμες οι συνθήκες προς τούτο και υπάρχει μια ευρύτερη συμμαχία στήριξής τους. «Θα τα πάρω όλα», είναι η συνήθης έκφραση που χρησιμοποιεί σ’ αυτές τις συζητήσεις και «απ’ το φθινόπωρο το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει».

– Δεύτερον, ότι στη συνέχεια και με «λυμένα τα χέρια» θα είναι σε θέση να προχωρήσει σ’ εκείνες τις θεσμικές παρεμβάσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού στη θέση του υπάρχοντος, το οποίο θεωρεί φθαρμένο και ξεπερασμένο.
Ο Καραμανλής εντάσσει στο πλαίσιο αυτής του της πορείας τόσο τη συνέχιση των ανοιγμάτων προς τον «μεσαίο χώρο» όσο και παρεμβάσεις που θα γίνουν στη συνέχεια και θα αφορούν:

• Μια νέα συνταγματική αναθεώρηση και
• Έναν νέο εκλογικό νόμο.

«Είναι λάθος», τονίζει, «η εκτίμηση ότι θέλω να διεμβολίσω το ΠΑΣΟΚ μέσω των συναντήσεων και των συζητήσεων με στελέχη προερχόμενα από τον χώρο του ή τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν αντιλαμβάνονται όσοι λένε και γράφουν κάτι τέτοιο πως είναι πάγια στρατηγική μου η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση άξιων, έμπειρων και έντιμων στελεχών, απ’ όποιον χώρο κι αν προέρχονται. Και δεν βάζω όρους και προϋποθέσεις γι’ αυτό»…

Η «στήριξη» στον Γιώργο…

Η φράση την οποία, όπως αποκάλυψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», είπε ο Καραμανλής μετά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου την πρώτη μέρα της συζήτησης για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ότι «ευτυχώς ο Γιώργος ήταν καλός…», δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός προσεγγίζει τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο.
Πράγματι, όπως μας τόνισε υπουργός ο οποίος συνομιλεί τακτικότατα με τον Καραμανλή, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως ο Γιώργος θέλει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και μπορεί να είναι αντικειμενικά σύμμαχός του σε ορισμένες τουλάχιστον μεταρρυθμίσεις. Επίσης, βλέπει με ενδιαφέρον ότι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καταβάλλει μια αξιόλογη προσπάθεια απεξάρτησης από τα κέντρα διαπλοκής και το καρτέλ των εκδοτών που ελέγχουν σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλουν να υπονομεύσουν συνολικά το πολιτικό σκηνικό.

Από την άλλη μεριά, επισημαίνει τόσο την έλλειψη σταθερότητας στις επιλογές αυτές του Γιώργου, που τον οδηγούν να παραμένει όμηρος των «νταβατζήδων» σε πολλές περιπτώσεις, όσο και την υπονόμευσή του από πολυπράγμονα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από πυρήνες του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ, που απολαμβάνουν της στήριξης του συστήματος διαπλοκής.

Είναι διατεθειμένος να στηρίξει διακριτικά τον Γ. Παπανδρέου σε όποια προσπάθεια απογαλακτισμού και απεξάρτησης από το διαπλεκόμενο καρτέλ και αλλαγών στο κόμμα του, ωστόσο επισημαίνει, σχολιάζοντας τη διστακτικότητα και τις υπαναχωρήσεις του, ότι:
• Αν δεν προχωρήσει με συνέπεια και σταθερότητα, θα ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και τα γεγονότα και θα παραμείνει δέσμιος των εξαρτήσεων από τη διαπλοκή.

Είναι πάντως ευδιάκριτη η «στήριξη» που παρέχει στον Γιώργο σε κρίσιμες περιπτώσεις αμφισβήτησής του από κέντρα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, καθώς, επαναλαμβάνουμε, τον θέλει αντίπαλό του. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που φοβάται ο Καραμανλής και καθορίζει εν πολλοίς τη συμπεριφορά του απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:
• Ότι, αν δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη Χαρ. Τρικούπη, οι εξελίξεις σαν ντόμινο θα επηρεάσουν και το δικό του κόμμα, τον δικό του χώρο…

Ο πρωθυπουργός παρατηρεί με ενδιαφέρον -και φυσικά με ανησυχία…- την επιχείρηση του καρτέλ της διαπλοκής για τη συγκρότηση «τρίτου πόλου»-υποχείριου του οικονομικο-εκδοτικού συστήματος, μέσω της διάσπασης των δύο μεγάλων κομμάτων.
Και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, αυτό θα το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του στον επικείμενο ανασχηματισμό…

Τα «αναλογικά» παιχνίδια…

Οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο από μια παραλλαγή του νόμου Κούβελα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, πρόθεση του Καραμανλή είναι να φέρει, πριν από τις επόμενες εκλογές, έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο. Και αυτό εντάσσεται στην προαναφερθείσα επιδίωξή του για ανατροπές στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό και διευκόλυνση των ανοιγμάτων τόσο προς την Κεντροαριστερά όσο και προς τον χώρο της Αριστεράς, αν και συνεχίζει να πιστεύει πως ο εκλογικός νόμος πρέπει να υπηρετεί την ανάγκη σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Εκτιμά, όμως, ότι στο τέλος του πρωθυπουργικού του κύκλου θα έχει διαμορφωθεί μια «κουλτούρα συναινέσεων» που θα επιτρέπει την αναλογικότερη έκφραση των πολιτικών δυνάμεων και την αυθεντικότερη έκφραση πολιτικών θέσεων και απόψεων. «Πρέπει το νέο πολιτικό τοπίο να μπορεί να εκφράζεται και μέσω του εκλογικού συστήματος», είναι η άποψή του, όπως την έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει σε συνεργάτες του. Εννοείται δε πως η θέση του για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τις εξελίξεις γύρω από την εγκυρότητα ή μη των λευκών ψήφων.

Με το θέμα του εκλογικού συστήματος συνδέεται και η άλλη επιδίωξη του Καραμανλή, για συνταγματική αναθεώρηση μόλις αυτό θα είναι εφικτό με βάση το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι απαιτούνται αλλαγές και στο Σύνταγμα, αφού ορισμένες διατάξεις του θεωρούνται παρωχημένες και τροχοπέδη για τις ανατροπές που εκτιμά πως έχει ανάγκη η χώρα για να προχωρήσει.

«Με το ζήτημα των πρόωρων εκλογών τι γίνεται;», ρωτήσαμε συνεργάτη του. Μας τις απέκλεισε κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας ότι στον βαθμό που έχουν δρομολογηθεί οι παρεμβάσεις και οι μεταρρυθμίσεις που ο Καραμανλής θέλει να πετύχει οπωσδήποτε και οι οποίες συνεπάγονται και πολιτικό κόστος, κάθε ιδέα και πρόταση για πρόωρες εκλογές «έχει μπει στο ράφι».

Επιπλέον, πιστεύει ότι θα κριθεί -και θα κριθεί θετικά- στο τέλος της τετραετίας και θεωρεί πως θα διανύσει έναν πρωθυπουργικό κύκλο 8ετίας ή 7ετίας.

Τούτο, βέβαια, σημαίνει ότι ίσως να μην αντισταθεί στον πειρασμό πρόωρων εκλογών σε έναν με ενάμιση χρόνο, γύρω στην περίοδο των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών. Τότε, ίσως. Αλλά σε καμία περίπτωση νωρίτερα…


Σχολιάστε εδώ