Νίκησε ο Άκης μέσω… Χάρη

Κυριακή πρωί και οι ακρογιαλιές της Χαλκιδικής… βογκούν από τις βουτιές των νεοεκλεγμένων μελών της νεοσύστατης Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ. Ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό το καταμεσήμερο, όταν τα κινητά τους τηλέφωνα αρχίζουν να χτυπούν το ένα μετά το άλλο, διακόπτοντας τη χαλαρότητα των στιγμών.
– Καλησπέρα, είμαι ο Γρηγόρης Χατζησάββας και πήρα να σου ανακοινώσω πως με την υποστήριξη του Χάρη Καστανίδη θα διεκδικήσω τη θέση του γραμματέα της επιτροπής. (Επρόκειτο να συνεδριάσει για πρώτη φορά από την εκλογή της και να συγκροτηθεί σε σώμα την επόμενη Τετάρτη.)
Σημειώνουμε πως από τα 31 μέλη της επιτροπής τα 11 εξελέγησαν υποστηριζόμενα από τους εκσυγχρονιστές (Χρυσοχοΐδης, Πάχτας, Τσερτικίδης, Φλωρίδης), τα 15 από το μπλοκ των αντιεκσυγχρονιστών (Άκης, Γερανίδης, Γ. Τσαβδαρίδης και εσχάτως Βενιζέλος κ.λπ.) και 5 ήταν οι ανεξάρτητοι, από τους οποίους οι 4 είχαν ήδη συμφωνήσει να υποδείξουν για τη θέση του γραμματέα τον Θανάση Σιάτρα (ο πέμπτος ήταν ο Χατζησάββας).
Η συζήτηση συνεχιζόταν με διαφορετικό περιεχόμενο, ανάλογα με το ποιος δεχόταν την κλήση και πώς αντιδρούσε στη γνωστοποίηση της υποψηφιότητας του αντιπάλου του Ψωμιάδη στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές.
Το βράδυ της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, που οι εκδρομείς επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους, οι γραμμές «άναψαν», όταν τα μέλη του οργάνου προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν αυτό που τους είπε ο Χατζησάββας.
«Υποστήριξη Καστανίδη; Μα, αυτός πρότεινε τέσσερα άτομα για την Περιφερειακή Επιτροπή, από τα οποία δεν κατάφερε κανένα να εκλεγεί. Ποια υποστήριξη, λοιπόν, προσφέρει, φουσκώνοντας τα μυαλά του Χατζησάββα;».
Οι απορίες δεν άργησαν να λυθούν.
«Ο Χάρης -εξηγούσε ο διευθυντής του γραφείου του- εξασφάλισε τις ψήφους τεσσάρων με πέντε εκλεγμένων με το μπλοκ των αντιεκσυγχρονιστών, οπότε με την υποστήριξη των 11 εκσυγχρονιστών φτάνουν στους 15 με 16 που δίνουν πλειοψηφία». Οι εκσυγχρονιστές αποδέχθηκαν με χαρά την πρόσκληση συνεργασίας και απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν την πρόταση των ανεξάρτητων. «Θεωρούμε και τις δύο προτάσεις -Σιάτρα, Χατζησάββα- νικηφόρες, αλλά επιλέγουμε αυτήν του Καστανίδη, γιατί είναι πιο κοντά στον πρόεδρο», είπε χαρακτηριστικά ο «εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός τους».
Τελικά οι πέντε του Καστανίδη μετρήθηκαν στην κάλπη και βρέθηκαν ένας με αποτέλεσμα ο μειοψηφικός Κριθαρίδης να πανηγυρίζει τη νίκη του, εκλεγόμενος γραμματέας με 14 ψήφους. Το γεγονός σκόρπισε απογοήτευση στο «στρατόπεδο» των εκσυγχρονιστών, ενώ ο Χάρης Καστανίδης στην προσπάθειά του να διώξει από πάνω του κάθε ευθύνη δήλωνε πως «δεν είχε καμιά ανάμειξη», επιβεβαιώνοντας το γνωστό ρητό πως «οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, η ήττα όμως είναι ορφανή».


Σχολιάστε εδώ