Αριστερή Γωνία

• Εύψυχος, άνδρας παλιάς κοπής, που θα ‘λεγε και η Μαριώ, ο Κουρτ Γκόλντσταϊν. Η στήλη ξεκινά παραθέτοντας αυτολεξεί απόσπασμα της ομιλίας του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα 60 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης στην πλατεία Κουμουνδούρου την περασμένη Δευτέρα: «Είμαι ένας από τους πέντε χιλιάδες Γερμανούς οι οποίοι μάθαμε από την ήττα μας στο 1933, η οποία έκανε δυνατή μια δωδεκαετή βάρβαρη δικτατορία των ναζί, που έφερε τόση δυστυχία στους λαούς της Ευρώπης.

Όταν στην Ισπανία ο Φράνκο έκανε το πραξικόπημα με τη βοήθεια του Χίτλερ και του Μουσολίνι, τρέξαμε όλοι στην Ισπανία, σχηματίσαμε τις διεθνείς ταξιαρχίες και υπερασπίσαμε την Ισπανική Δημοκρατία. Δεν ξεχωρίζαμε μεταξύ μας διαφορές θρησκειών, φιλοσοφιών, ιδεολογιών, χρώματος επιδερμίδας και κομματικών διαφορών. Είχαμε όλοι μας, απ’ όλες τις πλευρές του ορίζοντα, μόνο έναν στόχο: να υπερασπίσουμε τη δημοκρατική ισπανική κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου ενάντια στον συρφετό των φασιστών πραξικοπηματιών.

Εάν τώρα σκεφθώ τις επικείμενες εκλογές στη χώρα μου, τότε λέω, όπως και ο Μανώλης Γλέζος: ”Είμαι για τη συνεργασία όλων των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Καθένας πρέπει να σέβεται τις απόψεις των άλλων. Αλλά πρέπει να υπάρχει στη δράση η απαραίτητη ενότητα”. Η επόμενη δράση στη Γερμανία είναι οι εκλογές. Τώρα είναι η ευκαιρία να αντιπαραθέσουμε στο νεοφιλελεύθερο πνεύμα των καιρών μια δυνατή Αριστερά».

• Χωρίς ίχνος λαϊκισμού, τελικά για να περάσεις την πόρτα του Κοινοβουλίου πρέπει ή να είσαι από μεγάλο «τζάκι» ή να διαθέτεις χοντρό πορτοφόλι, αν και αυτά συνήθως πάνε μαζί. Μήπως αυτό συνιστά πρόβλημα για τη Δημοκρατία μας, και μάλιστα απείρως πιο σοβαρό από έναν αριθμό βουλευτών μας που «τζογάριζαν» (κέρδισαν ή έχασαν αδιάφορο) την επίμαχη περίοδο στον «ναό του χρήματος» με ή χωρίς εσωτερική πληροφόρηση;

• Ο ένας είπε ότι ο άλλος με τη στάση του βοηθά στην «εκκόλαψη του αυγού του φιδιού», ο άλλος απάντησε με το «είστε κολαούζοι των κομμάτων της άρχουσας τάξης» και «θερμοκήπιο της φασιστικής λογικής του Μπους». Στο μεταξύ, ο φασισμός του «κοινωνικά ορθού» χρόνια τώρα εκκολάπτει θηριώδεις πλειοψηφίες, τις οποίες μετέπειτα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν (βλέπε το «ναι» στις δημοσκοπήσεις για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και το αντίστοιχο «ναι» στην ανάγκη, έτσι γενικά και αορίστως, διαρθρωτικών αλλαγών). Αυτή είναι η φάκα, αλλά ποιος να τη δει;

• Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η ΟΜΕ-ΟΤΕ συμμετείχε με 3ωρη στάση εργασίας στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την «απόκρουση των σχεδίων της κυβέρνησης με στόχο την ακύρωση θεμελιακών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων»! Είναι οι ίδιοι που υποθήκευσαν το μέλλον των παιδιών τους.

• Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο Ευ. Βενιζέλος προσέφερε στο ΚΚΕ 300 ευρώ στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη.

• Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν διαθέτει παπαγάλο. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει για τον «Πεπίτο», τον παπαγάλο του Κ. Ήσυχου. Και η συγκεκριμένη αναφορά έγινε για τον Θ. Πάγκαλο και όχι για το ΚΚΕ. Την επόμενη φορά, παρακαλώ, να είστε πιο διαβασμένοι!

• «Η ΓΣΕΕ, πες μου, σε ποια απεργία έφτιαξε 10.000 απεργιακές επιτροπές;», ρώτησε η Α. Παπαρήγα συνάδελφο στη συνέντευξη της προηγούμενης Πέμπτης και συνέχισε: «Πώς ο εργατοϋπάλληλος θα τα βγάλει πέρα με τον εργοδότη, που αύριο μπορεί να τον πετάξει έξω; Φτιάξε 10.000 απεργιακές επιτροπές, οργάνωσε την εργατική τάξη. Το έκανε ποτέ αυτό; Ο άλλος θα χάσει τη δουλειά του. Να τη χάσει, αλλά να τη χάσει συνειδητά, μέσα σε μια συλλογική πάλη, και όχι να τον αφήσεις μόνο του εκεί πέρα και την άλλη μέρα να τον πουλήσεις κιόλας με τον κοινωνικό διάλογο. Φτιάξε, λοιπόν, 10.000 απεργιακές επιτροπές. Πρώτοι θα μπούμε εμείς οι κομμουνιστές μέσα σ’ αυτές. Ποτέ δεν έγινε τέτοια απεργία. Σποτάκια στην τηλεόραση. Και fax». Εύλογο το ερώτημα από την Α. Παπαρήγα, αλλά εκεί, στο Πεδίον του Άρεως, δεν ιδρώνει το αφτί τους.

• Καμπάνια για να αναδείξουν τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις, τις ελλείψεις στον προγραμματισμό και στον συντονισμό τους, που υπάρχουν εδώ και χρόνια, και τις προτάσεις που κάνουν για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα θέλουν να ξεκινήσουν στην Κουμουνδούρου. Η προχθεσινή επίσκεψη του Α. Αλαβάνου στα ΕΛΤΑ (στα ρετιρέ) εκεί αποσκοπούσε. Η καμπάνια θα συνεχιστεί με πρωτοβουλίες στη Βουλή και τη δημοσιοποίηση των θέσεων του κόμματος.

• Ανασυγκροτήθηκε η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης. Η νέα Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ αποτελείται από τους Β. Μπούτα (Καρδίτσα), Γ. Πατάκη (Λάρισα), Ρ. Μαρούδα (Λάρισα), Μπ. Μπακούλα (Λάρισα), Χ. Αρχοντή (Λάρισα), Θ. Χελάκη (Αχαΐα), Τ. Χαρτοματζίδη (Ροδόπη), Θ. Κλινάκη (Πρέβεζα), Ν. Χριστάκη (Πέλλα), Γ. Σκούφα (Πιερία), Γ. Ρίσκο (Θεσσαλονίκη), Γ. Γκικόπουλο (Βοιωτία) και Στ. Σκοπελίτη (Λέσβος).

• Ατρόμητος ο δήμαρχος Χερσονήσου και στέλεχος του ΣΥΝ Σπ. Δανέλλης ξιφουλκεί κατά των «φοβικών» συντρόφων του που τόλμησαν να πιστέψουν ότι με το «όχι» θα «ωθούσαν την Ευρώπη σε ένα νέο ξεκίνημα, με περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο» και βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο, όπως μας πληροφόρησε, με τους «αρνητές της ευρωπαϊκής ιδέας, τους οπαδούς του αγγλοσαξονικού φιλελευθερισμού, τους εθνικιστές ξενοφοβικούς, τους ακροδεξιούς ρατσιστές»! Έχω την αίσθηση πως ποτέ στο παρελθόν, και μάλιστα με τόσο κυνικό τρόπο, δεν λοιδορήθηκαν οι αγώνες τόσων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο. Να αποδώσουμε τα εύσημα στον κ. Δανέλλη για την απαξίωση των συντρόφων του και την προτίμησή του στον γαλλογερμανικό άξονα!


Σχολιάστε εδώ