Παίζοντας με τα νεύρα της εφορευτικής

Θα έχετε δει ασφαλώς την τηλεοπτική διαφήμιση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, στην οποία ένας φωνακλάς τύπος αναρωτιέται εάν γίνεται να συμβεί το ένα ή το άλλο δύσκολο γεγονός. Αν την προσαρμόζαμε στη διαδικασία για την εκλογή της περιφερειακής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, ο δήθεν οργίλος νεαρός θα ρωτούσε:

Γίνεται κάποιος που εκλέγεται σε ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο κανέναν ρόλο δεν παίζει η σειρά εκλογής, να υποβάλλει ένσταση;
Γίνεται κάποιος να κάνει ένσταση χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένο λόγο, αλλά απλά και αόριστα «γιατί αμφισβητεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας»;

Γίνεται να έχει καθοριστεί από το ανώτατο όργανο, που έχει την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών πανελλαδικά, ότι από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία πρόκειται να εκλεγούν 13 το λιγότερο γυναίκες και να γίνεται ένσταση, όχι στο ανώτατο όργανο, αλλά στην τοπική εφορευτική επιτροπή, με τον ισχυρισμό ότι πρέπει να εκλεγούν 12 και όχι 13;

Γίνεται κάποιος να ταλαιπωρεί ολόκληρο βράδυ και μέχρι τις 7 το πρωί, έντεκα άτομα της εφορευτικής επιτροπής, αρκετούς υποψηφίους και πολλούς παρατηρητές, υποβάλλοντας ενστάσεις κενές περιεχομένου, ενστάσεις που δεν υποβάλλονται ούτε στις εκλογές των μαθητικών συμβουλίων;

Γίνεται ο -σε άλλες περιπτώσεις φυσικός και σε άλλες ηθικός- αυτουργός όλης αυτής της ταλαιπωρίας να είναι τέως γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης και τέως μέλος του ΕΣΥΑΝ του ΠΑΣΟΚ;
Ναι… Γίνεται… Γίνεται, όταν αυτός ο κάποιος ακούει στο όνομα Νίκος Κριθαρίδης και δεν είναι ευχαριστημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κι όμως, όλα κύλησαν τόσο ομαλά… Οι κάλπες έκλεισαν στις 9 στην αίθουσα συνεδρίων του Grand Hotel Palace, με κάποιες ελάχιστες γκρίνιες ορισμένων υποψηφίων που ζητούσαν να παραταθεί ο χρόνος της ψηφοφορίας. Πάντως, μετά το κλείσιμο δεν παρουσιάστηκε ούτε ένας σύνεδρος για να ψηφίσει. Δόθηκαν, λοιπόν οι απαραίτητες οδηγίες από τον επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής, πρώην βουλευτή Γιώργο Κίρκο και άρχισε η καταμέτρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτράπηκε από την εφορευτική επιτροπή να παραβρίσκονται όλοι οι υποψήφιοι, αλλά και παρατηρητές, με αποτέλεσμα σε κάθε τραπέζι-κάλπη να παρακολουθούν (με κόσμια συμπεριφορά και χωρίς παρατράγουδα) τη διαδικασία δεκάδες άτομα.

Πώς να ξεφύγει κάποιος, που ενδεχομένως να ήθελε να παραποιήσει το αποτέλεσμα, από τόσα μάτια; Εξάλλου, κανένα από τα (δεκάδες, όπως είπαμε) άτομα που παρακολουθούσαν δεν διαπίστωσε κάτι παράτυπο, δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν κατήγγειλε το παραμικρό. Ήταν η πιο δημοκρατική και διάφανη καταμέτρηση που έχει γίνει ποτέ σε ΠΑΣΟΚική διαδικασία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων και των παρατηρητών αποχώρησε κατάκοπη πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς περιφερόμενοι από κάλπη σε κάλπη ήξεραν τις ψήφους που πήραν και αν εκλέγονται ή όχι, καθώς καμιά θέση δεν κρίθηκε με διαφορά μικρότερη των δέκα ψήφων. Άλλοι έφυγαν χαρούμενοι, οι περισσότεροι κατηφείς. Φυσικό ήταν, αφού από τους 78 υποψηφίους εξελέγησαν οι 31 και ούτε ένας υποστηριζόμενος από τον Καστανίδη, τον Βενιζέλο και τον Μαγκριώτη!!!

Δεν έλειψαν και κάποιοι -του «βενιζελικού στρατοπέδου»- που έσυραν τα εξ αμάξης (άλλος με άγριες διαθέσεις και άλλη με δάκρυα στα μάτια) στον «τέως» Νίκο Κριθαρίδη, καθώς δεν τήρησε τη συμφωνία και πήρε τις ψήφους τους χωρίς να τους στηρίξει ανάλογα. Τα άκουσε και από τον Νίκο Γιαννόπουλο, πρόεδρο του ΕΚΘ, επειδή, προσπαθώντας να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, άφησε εκτός περιφερειακής επιτροπής τον συνεργάτη του Γιαννόπουλου, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη.

Έχοντας λοιπόν χάσει την ψυχραιμία του, ο Ν. Κριθαρίδης άρχισε να συμπεριφέρεται όπως ένα παιδάκι που του έχουν πάρει το παιχνίδι του. Μόνο που τα παιδάκια συνήθως κλαίνε, ενώ ο ίδιος είχε φορέσει ένα αμήχανο χαμόγελο διαρκείας. Διαμαρτυρόμενος για όλα και προς όλους, άρχισε μια «βροχή» ενστάσεων. Επειδή μάλιστα εξελέγη η Μαρία Νικολαΐδου (συνεργάτιδα της Χρύσας Αράπογλου), με την οποία είχε προηγούμενα από την απερχόμενη νομαρχιακή, ζήτησε να καταμετρηθούν οι ψήφοι όλων των υποψηφίων γυναικών!

Αμφισβήτησε την ποσόστωση συμμετοχής γυναικών στην ΠΕ, όπως προαναφέραμε, ξεσηκώνοντας το… φεμινιστικό φρόνημα των παρευρισκόμενων εκπροσώπων του «ασθενούς φύλου».
Όλα αυτά, παρεμποδίζοντας με συνεχείς παρεμβάσεις τη συνεδρίαση της εφορευτικής. Στο τέλος, κοντά στις 6 το πρωί, κατάφερε το… ακατόρθωτο.

Ο Γιώργος Κίρκος, άνθρωπος πράος, μειλίχιος, με ατσάλινα θαρρείς νεύρα, δεν άντεξε άλλο. Όταν ο Κριθαρίδης τον απείλησε ότι θα δώσει… συνέντευξη Τύπου και θα τον καταγγείλει, επειδή δεν ξαναμέτρησαν τους σταυρούς, η πίεσή του πήγε στο κόκκινο… Άρχισε να χοροπηδά έξαλλος, ενώ τέσσερα άτομα προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν. Αυτό ήταν και το τέλος της… παράστασης του Κριθαρίδη. Φοβισμένος, μαζεύτηκε στο… καβούκι του, ενώ κάποιοι νεολαίοι «γιουροβιζιονιστές» (προσοχή, όχι ρεβιζιονιστές) τού τραγουδούσαν «you are THE number, our BIG NUMBER…»! Δεν συγκράτησα τη συνέχεια. Συγκράτησα, όμως, ένα άλλο τραγουδάκι που σκάρωσε τροβαδούρος-μέλος της εφορευτικής, στον ρυθμό του γνωστού «Το τρένο φεύγει στις οκτώ» του Μίκη:

Οι κάλπες κλείσαν στις εννιά
μα συ μονάχος έχεις μείνει
αχού, καημένε Κριθαρίδη,
την έχεις χάσει την πρωτιά
και γραμματέας μας θα γίνεις
μονάχα την… Πρωταπριλιά…


Σχολιάστε εδώ