…και για τα γραφεία Τύπου!

Λίγο πριν από το αδιέξοδο βρίσκεται το νέο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών μία βδομάδα μετά τις εκλογές. Αιτία, η συγκρότηση του προεδρείου, καθώς μπροστά στη διεκδίκηση των θέσεων ξεχάστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής το οποίο ισχύει.

Ο συνδυασμός του Πάνου Σόμπολου Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία -δεύτερος σε ψήφους- επειδή ο επικεφαλής ήρθε πρώτος σε ψήφους απαιτεί την προεδρία και γι’ αυτόν τον λόγο επικαλείται μια γνωμοδότηση του… νομικού συμβούλου της Ένωσης. Η πρώτη δύναμη σε ψήφους, η «Συσπείρωση – Δούρειος Τύπος», επιμένει στη συγκρότηση αναλογικού-αντιπροσωπευτικού προεδρείου, κάτι στο οποίο αναφέρονται και οι άλλες παρατάξεις, όπως η «Κίνηση Επαγγελματιών» και οι «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι».
Επί της ουσίας η μάχη που γίνεται, και με την «αόρατη» υποστήριξη των εκδοτών, είναι να μην εκλεγεί ο Δ. Τρίμης στη θέση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ.

Καμία από τις παρατάξεις που εξελέγησαν δεν θέλει μια πιο ριζοσπαστική ένωση, με κάθετη θέση για τα γραφεία Τύπου, όπως και οι εκδότες, ενώ δεν είναι βέβαιο πως όλος ο Συνασπισμός επιθυμεί να αναλάβει ο Δ. Τρίμης την προεδρία της ΕΣΗΕΑ.
Στο μεταξύ, αίσθηση στους δημοσιογράφους προκάλεσε η τετρασέλιδη επιστολή παραίτησης του πρώην προέδρου της Ένωσης Μανώλη Μαθιουδάκη, ο οποίος παρέδωσε τη θέση του στο ΔΣ στον Γιώργο Βλαβιανό, καταγγέλλοντας εμμέσως αλλά σκληρά την παράταξη του κ. Σόμπολου και τις δυνάμεις της διαπλοκής και της αδιαφάνειας, χωρίς όμως να εξηγεί γιατί δεν έκανε τίποτα εναντίον των δυνάμεων αυτών, στα χρόνια που ήταν πρόεδρος.

Στο ΔΣ έγιναν ήδη δύο ψηφοφορίες, χωρίς αποτέλεσμα. Και στις δύο ψηφοφορίες έθεσαν υποψηφιότητα για την προεδρία ο Δημήτρης Τρίμης από τη «Συσπείρωση – Δούρειος Τύπος» και ο Πάνος Σόμπολος από τους Δημοσιογράφους για τη Δημοσιογραφία.
Έλαβαν από 3 ψήφους και υπήρξαν και 5 λευκά από τις άλλες τρεις παρατάξεις. Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη και οι παρασκηνιακές επαφές συνεχίζονται. Για να εκλεγεί πρόεδρος, χρειάζεται η πλειοψηφία των 6 ψήφων και ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι ότι θα επέλθει συνεργασία μεταξύ Πάνου Σόμπολου και Δημήτρη Τσαλαπάτη, πάλι όμως λείπει η έκτη ψήφος.

Η παράταξη «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» δεν φαίνεται να έχει ενιαία στάση, καθώς ο Παναγιώτης Ράμμος από το ΚΚΕ έκανε λόγο για την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο πρώτων παρατάξεων, κάτι που αποκλείουν οι ίδιες, ενώ η Νανά Νταουντάκη κρατά ελαφρώς διαφοροποιημένη στάση.


Σχολιάστε εδώ