Αλλαγής πολιτικής στα Ιεροσόλυμα

Αντίθετα η εκρηκτική κατάσταση παραμένει, η ατμόσφαιρα διχασμού είναι φανερή, η κάθε πλευρά διατηρεί τις δυνάμεις της και ο Ειρηναίος αντί να… εξαφανισθεί προχωράει σε εκλογή νέων Μητροπολιτών, συγκαλεί Σύνοδο και επρόκειτο χθες να προβεί σε χειροτόνηση στη Ραμάλα, με τη στήριξη του Πατριάρχη Αντιοχείας και του Πατριάρχη Γεωργίας, ενώ έχει και την κάλυψη του Αρχιεπισκόπου Πολωνίας.

Απ’ όλη αυτή την απρογραμμάτιστη εξέλιξη εκείνοι που βγήκαν κερδισμένοι είναι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι, που ξαφνικά έχουν λόγο από τη στιγμή που μπαίνει θέμα αναγνώρισης του Πατριάρχη και του Τοποτηρητή.
Κι όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, για να δώσουν το «ok» απαιτούν σοβαρότατα ανταλλάγματα.
Παράλληλα έχουν γίνει απαράδεκτα λάθη. Πριν καλά-καλά συνεδριάσει
η Πανορθόδοξος Διάσκεψη κήρυξαν έκπτωτο τον Ειρηναίο, τη στιγμή που προσκλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Ύστερα η διαγραφή από τα δίπτυχα δεν σημαίνει έκπτωση.

Αν συνεχισθεί η ίδια τακτική από την κυβέρνηση δεν θα είναι έκπληξη αν ο Ειρηναίος συμμαχήσει με άλλα Πατριαρχεία (Αντιοχείας), προχωρώντας στη σύγκληση Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, με στόχο να καθαιρέσει τον Βαρθολομαίο από τον τίτλο του «Οικουμενικού Πατριάρχη», με το επιχείρημα ότι δεν έχει ποίμνιο.
Από την άλλη πλευρά οι φατριαστές Μητροπολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα και κυρίως δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αναγνωριστεί ο Τοποτηρητής από τους Παλαιστινίους και το Ισραήλ. Εάν ξεπεράσουν τα προβλήματα και προχωρήσουν σε εκλογή νέου Πατριάρχη, θα βρεθούμε να έχουν τα Ιεροσόλυμα δύο Πατριάρχες. Να σημειωθεί ότι τις κατηγορίες που διατυπώνει το υπουργείο Εξωτερικών κατά του Ειρηναίου για ατασθαλίες και ότι έχει πουλήσει ακίνητα ή έχει μισθώσει στο Ισραήλ και έχει εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ο Ειρηναίος τις απορρίπτει και το μόνιμο επιχείρημά του είναι φέρτε μου ένα χαρτί να έχει την υπογραφή μου.

Η πλευρά της Παλαιστίνης έχει πάρει μια εξουσιοδότηση από τον Ειρηναίο που της δίνει το δικαίωμα να κάνει έλεγχο και έρευνα παντού και να ακυρώσουν όποιο συμβόλαιο βρουν. Την εξουσιοδότηση αυτή ανακάλεσε όμως ο Τοποτηρητής και οι Παλαιστίνιοι είναι εξοργισμένοι. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική στήριξης των ανταρτών, αλλά τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να ανησυχεί, βλέποντας τους κινδύνους που διατρέχουν πλέον ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία και προσπαθεί να μεταθέσει όλες τις ευθύνες στον Ειρηναίο.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή με όλα αυτά που έχουν συμβεί η μόνη πρόταση σωτηρίας είναι η συμφιλίωση και των δύο πλευρών και η ειρήνευση, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και στο επόμενο βήμα να δουν ποια μόνιμη λύση μπορεί να υπάρξει. Και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συμβάλλει.


Σχολιάστε εδώ