Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης εκπομπών

Αναβάθμιση του δικτύου παρακολούθησης του υπ. Επικρατείας από αναλογικό σε ψηφιακό. Όλα όσα λέγονται σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς θα καταγράφονται και θα αποθηκεύονται ψηφιακά, με ένα έργο κόστους 264.000 ευρώ.
Στο γραφείο 727 του 7ου ορόφου της οδού Ζαλοκώστα εγκαταστάθηκε το αρχικό σύστημα ψηφιακής καταγραφής εκπομπών των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών. Πρόκειται για 20 υπερσύγχρονους υπολογιστές, «που δίνουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να διαχειρίζονται με ταχύτητα και αξιοπιστία πολυμεσικά ψηφιακά δεδομένα, αποθηκεύοντάς τα στις μνήμες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και σε δεύτερη φάση σε DVDs. Ταυτόχρονα, για την παροχή σήματος από ξενόγλωσσα τηλεοπτικά δίκτυα τοποθετήθηκαν επιπλέον δορυφορικές κεραίες. Το σύστημα αυτό αντικατέστησε το προηγούμενο αναλογικό σύστημα (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, βίντεο, κασετόφωνα, κασέτες κ.λπ.), το οποίο λειτουργούσε από πολλών ετών».
Το αρχικό αυτό σύστημα καταγραφής είναι μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιακής καταγραφής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, εγκεκριμένο από την «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Oι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Το έργο, προϋπολογισμού 264.000 ευρώ, προβλέπει «την αυτόματη αποθήκευση σε server, για ορισμένες ημέρες, σε ψηφιακή μορφή, των προγραμμάτων τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών σταθμών 24 ώρες το 24ωρο». Ακόμη την «επεξεργασία (μετα-δεδομένα ή metadata), από τα στελέχη των αρμοδίων τμημάτων, των προγραμμάτων και μόνιμη αποθήκευσή τους στο server». Και, τέλος, τη «δυνατότητα αναζήτησης των επιλεγμένων αυτών τμημάτων εκπομπών μέσω των σχολίων ή και λέξεων που ακούγονται στις καταγεγραμμένες εκπομπές, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές» .
Θυμίζουμε πως στο υπουργείο λειτουργεί από τον Μάιο του 2004 και το σύστημα «Άτλας», το οποίο επιτρέπει σε κάθε μέλος της κυβέρνησης, μέσω κωδικού, να μπαίνει από τον υπολογιστή του σε έναν ειδικό κόμβο της Γενικής Γραμματείας με πληροφορίες και τράπεζες δεδομένων από τα 39 γραφεία Τύπου της χώρας στο εξωτερικό, τα διεθνή πρακτορεία και τα ελληνικά ΜΜΕ.
Το νέο σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών μάλλον δεν θα προλάβει να εγκατασταθεί ολοκληρωμένο στην οδό Ζαλοκώστα, καθώς στόχος της ηγεσίας του είναι να ολοκληρωθεί η μετακόμιση ως τον Σεπτέμβριο στο κτίριο που κατασκευάζεται από τον Άκτωρα στην οδό Συγγρού. Στο νέο κτίριο της υπηρεσίας θα στεγαστούν το ΙΟΜ, το Γραφείο Media Desk Hellas και ίσως και κάποιες άλλες υπηρεσίες.
Ήδη υπογράφηκε η αίτηση προς τη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου, ενώ το σύνολο του έργου της μεταστέγασης έχει τεθεί σε σύμβουλο επιχειρήσεων. Το νέο κτίριο επισκέφθηκαν «εκπρόσωποι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να υποδείξουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια του κτιρίου», αλλά και «εκπρόσωποι της ΕΡΤ, τεχνικοί που ελέγχουν τις υποδομές για τη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος από το νέο Press Room και το Κέντρο Τύπου».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για τη μεταφορά επίπλων και αρχείων στο νέο κτίριο.


Σχολιάστε εδώ