Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Δεδομένο πρώτο: Θετικό εκτιμούν ότι είναι το κλίμα οι χρηματιστές, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούν πιθανότερη την εκδήλωση διαμόρφωσης σταθεροποιητικών τάσεων. Άλλοι παράγοντες της αγοράς συσχετίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση με την έκταση και την ένταση της απεργιακής αντιπαράθεσης, που για τις τράπεζες συνεχίζεται μέχρι και την Παρασκευή.
Δεδομένο δεύτερο: Παρά τον βραχνά του Ασφαλιστικού και τις έντονες αντιπαραθέσεις στον χώρο των τραπεζών, οι ξένοι είτε άλλα ξέρουν (!) είτε άλλα προβλέπουν. Το λέω αυτό διότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι νέες απεργίες της ΟΤΟΕ, καθώς και η δημόσια παραδοχή όλων πως θα προκύψουν -τουλάχιστον για ορισμένες τράπεζες- σημαντικές ανάγκες κεφαλαίων λόγω της αυξημένης συμμετοχής στη χρηματοδότηση του νέου επικουρικού ταμείου, ένας γίγαντας όπως η Deutsche Bank ξεκίνησε και επισήμως την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, χωρίς μάλιστα να φείδεται και θετικών σχολίων για τη δυναμική και τις προοπτικές τους!
Δεδομένο τρίτο: Η αλλαγή (;) στη στάση των εγχώριων επενδυτών, και δη των διαχειριστών κεφαλαίων. Ως αγοραστές λοιπόν, για πρώτη φορά στο 2005, εμφανίζονται οι έλληνες επενδυτές στη Σοφοκλέους το διάστημα του Μαΐου, ενώ οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ως πωλητές -έστω και με οριακή διαφορά (να το θεωρήσω απλώς σύμπτωση το ότι το ίδιο διάστημα παρουσιάστηκε και μια πτώση του τζίρου του ΧΑ;).
Πάντως, δέον όπως βλέπουμε και πίσω από τη βιτρίνα, εν προκειμένω το ότι η διαφορά στην κίνηση των ξένων εστιάζεται κυρίως στην εκποίηση τίτλων του 20άρη, όπου και η επιμέρους δραστηριοποίηση των επενδυτών της αλλοδαπής μειώθηκε κατά 13% περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, οι εμπειρότεροι αναλυτές δεν αποκλείουν κινήσεις αποκόμισης κερδών. Δεν ξέρω αν το συνδυάζουν αυτό με τη σχετική υποχώρηση των ξένων, αλλά αν το κάνουν πάντως… δίκιο έχουν! Ως αντιστάθμισμα, «βλέπουν» επιλεκτικό εγχώριο ενδιαφέρον για τίτλους του 20άρη, με παράλληλες «ήπιες» ρευστοποιήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Τουτέστιν, προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, με κλειδί των όποιων εξελίξεων τις αρχές του άλλου μήνα, όταν και αφενός θα αρχίσουν δειλά δειλά να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για το τρίμηνο των εισηγμένων. Παράλληλα, θα δούμε τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου στα τρέχοντα και φλέγοντα ανοιχτά μέτωπα της οικονομίας (μετά και την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση και Αλογοσκούφη προσωπικά, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα το βράδυ).

ΥΓ.1: Άλλο ένα δείγμα των προθέσεών της για αλλαγή -επί τα βελτίω- των δεδομένων στην αγορά έδειξε η διοίκηση του ΧΑ. Ο λόγος για τις πληροφορίες που πρώτο δημοσίευσε το Εuro2day.gr, σύμφωνα με τις οποίες oι Αρχές δεν δέχονται τη συγχώνευση εισηγμένων ΑΕΕΧ με τη μη εισηγμένη Proton, κλείνοντας έτσι τον δρόμο της… πλαγίας εισόδου εταιρειών στο ΧΑ ή, αν θέλετε, της εξόδου εισηγμένων εταιρειών από το… παράθυρο!
ΥΓ.2: Δεν πρέπει να ξεχνάμε και πως από προχθές «τρέχει» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής. Όχι ότι περιμένει η αγορά εκπλήξεις, αλλά -όπως και να ‘χει- όλο και κάποιοι εξ υμών έχετε μείνει «μέσα» στο χαρτί εδώ και πολύ καιρό, σωστά;
Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ