Στα ράφια

Το ισχνό, καθηλωμένο εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών κ.λπ., δηλαδή το «εισόδημα» των ευρύτατων δυνάμεων της κατανάλωσης ξεκοκαλίζεται από τη συντονισμένη επιδρομή των ολιγοπωλίων.
Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις μάς έδωσε η είδηση ότι ορισμένα σούπερ μάρκετ, λίαν επώνυμα, αισχροκερδούσαν σε βάρος των καταναλωτών τους. Άλλες οι τιμές στο ράφι και άλλες (υψηλότερες) οι τιμές στο ταμείο. Έτσι αδιάντροπα, ωμά, ληστρικά. Εκείνο που κάνουν κατά καιρούς οι διάφοροι κακοποιοί σε βάρος τους (ληστείες σε γκρούπες, ταμεία κ.λπ.) το κάνουν με «ήπιο τρόπο» οι ίδιοι εναντίον των ανυποψίαστων πελατών τους. Και μάλιστα χωρίς συνέπειες. Τι κάνει η πολιτεία με τα όργανά της απέναντι σ’ αυτή τη ληστρική εκμετάλλευση του λαού; Τι κάνουν οι ενώσεις καταναλωτών για να προστατεύσουν τον απληροφόρητο πολίτη; Έχουν και οι δύο στα χέρια τους ισχυρά όπλα. Η πολιτεία έχει τους νόμους, τους οποίους οφείλει να εφαρμόσει χωρίς επιείκεια και χωρίς οίκτο. Η ληστρική εκμετάλλευση του λαού, η κλοπή από τα ολιγοπώλια πρέπει να είναι ιδιώνυμο αδίκημα. Έτσι θα σταματήσει η επιδρομή. Και οι ενώσεις των καταναλωτών έχουν επίσης ισχυρό, ισχυρότερο όπλο: Τον ηθικό στιγματισμό. Να στιγματίσουν την «επώνυμη αισχροκέρδεια» για να «τιμηθούν» τα ράφια και να αποτιμηθούν τα ταμεία. Έχουν επίσης και μια… πυρηνική βόμβα, η οποία λέγεται μποϊκοτάζ. Έτσι μόνο θα σεβαστούν τον πολίτη καταναλωτή. Μόνο από ανάγκη και φόβο.
Σε όλα αυτά η «υπεράσπιση» των σούπερ καρχαριών, συγγνώμη, των σούπερ ολιγοπωλίων θα μας αντιτείνει το «αμείλικτο» επιχείρημα: «Εμείς απασχολούμε χιλιάδες εργαζόμενους, των οποίων η εργασία εξαρτάται από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτούς δεν τους λογαριάζετε;». Βεβαίως τους λογαριάζουμε και μαχόμαστε για το δικαίωμα της εργασίας, το οποίο εσείς «αξιοποιείτε» κατά το δικό σας συμφέρον. Σεβόμαστε και την πλήρη απασχόληση και τη μερική απασχόληση, αλλά αρνούμεθα την πλήρη εκμετάλλευση, αρνούμεθα και τη μερική εκμετάλλευση. Και στο κάτω κάτω πού είναι γραμμένο ότι στο όνομα του ιερού δικαιώματος της εργασίας μπορεί να παραβιάζεται ο ποινικός νόμος και να λειτουργεί η εμπορική ανηθικότητα, η οποία «τρεφόμενη» από την οικονομική και κοινωνική ανάγκη αποθηριώνεται;


Σχολιάστε εδώ