Πωλείται και επισήμως ο «Ελεύθερος Τύπος»!

Μπήκε το πωλητήριο στον «Ελεύθερο Τύπο» και με τη… βούλα του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Οι εξελίξεις στην εφημερίδα, που εθεωρείτο σχεδόν όργανο της Νέας Δημοκρατίας, είναι ραγδαίες. Η επιβεβαίωση της πληροφορίας που κατέγραψε το «Π» την περασμένη μόλις Κυριακή, για την απόφαση του Εφετείου που άνοιγε τον δρόμο για την πώληση της εφημερίδας του Άρη Βουδούρη, ήρθε αμέσως. Καθώς η απόφαση αναφέρει πως «η εφημερίδα είναι περιουσιακό στοιχείο» και «μπορεί να πουληθεί», ¨σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δεχθεί προσφορές από ενδιαφερόμενους που θέλουν να αγοράσουν την εφημερίδα! Εντύπωση προκαλεί ότι από την εν λόγω συνεδρίαση του ιδρύματος έλειπαν οι δύο πολιτικοί, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο Μιλτιάδης Έβερτ, αν και εκτιμάται πως τελικά θα αντιδράσουν. Ο «Ελεύθερος Τύπος» δεν αποτελεί μια απλή εφημερίδα. Με δεδομένο ότι στη διοίκηση του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη συμμετείχαν γνωστά ανώτατα στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιωνόταν η διασύνδεσή της με το κόμμα και αργότερα με την κυβέρνηση της ΝΔ. Εύλογο, λοιπόν, είναι το ερώτημα κατά πόσο το Μαξίμου δίνει τις ευλογίες του για τη μεταβίβαση της ιστορικής εφημερίδας σε χέρια ιδιώτη, ο οποίος θα έχει τη δική του γραμμή και κατεύθυνση. Εκτός αν, λένε κάποιοι, υπάρχει κάποιο συνολικότερο σχέδιο πίσω από αυτές τις εξελίξεις. Υπέρ της πώλησης, πάντως, τάχθηκε εκτός από τον κ. Αναστασάκη, πρόεδρο του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, και ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς. Αν τελικά πουληθεί ο «Ελεύθερος Τύπος», αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται αν θα χάσει μια σίγουρη εφημερίδα υποστήριξης.
Κατά πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε ήδη στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου και οι παριστάμενοι έδειξαν έκπληξη, αλλά και ενόχληση γι’ αυτές τις εξελίξεις, για τις οποίες ενημερώθηκαν από το «Π». Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπόθεση «θα διερευνηθεί»…
Η πώληση γίνεται δεκτή μετά από χρόνια διαμάχη, καθώς ήδη εδώ και καιρό συγκεκριμένα μέλη του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη είχαν θέσει το ζήτημα, με επιχείρημα την κακή οικονομική κατάσταση της εφημερίδας.
Τα δύο τελευταία χρόνια ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει ζημιές, ενώ οι επανειλημμένες προτάσεις της εφημερίδας για ανάπτυξη και στήριξη εκδοτικών πρωτοβουλιών για να αντιμετωπιστεί ο σκληρός ανταγωνισμός με τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα έπεφταν στο κενό. Και για το 2005 οι ζημιές, σύμφωνα με πληροφορίες, φθάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ και αυτό ήταν το κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών της πώλησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η γνωμοδότηση από το Εφετείο ζητήθηκε από μέλη του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη πάνω σε νομική γνωμάτευση που είχαν στα χέρια τους. Το «πωλητήριο» προκαλεί, όπως είναι φυσικό, έντονη ανησυχία στους εργαζομένους, ενώ θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν ριζικά με μια τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους «ενδιαφερόμενους» να εξαγοράσουν τον «Ελεύθερο Τύπο», εκτός του Αλαφούζου, βρίσκεται και ξένη εταιρεία,
η οποία ήρθε σε επαφή με κάποιους από το ίδρυμα.


Σχολιάστε εδώ