Τυπολογίες

– Μία από τις πιο καλοστημένες εκδοτικές προσπάθειες, αυτή του «Time Out Athens», ανέστειλε την κυκλοφορία της στις 2 Ιουνίου. Παρ’ όλο που το «Time Out» σε απόλυτα νούμερα ως ένθετο του «Έθνους» είχε φτάσει να έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία από το «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ» την περασμένη εβδομάδα, τα σημάδια της διαφημιστικής αγοράς για την εν λόγω κατηγορία περιοδικών όχι μόνο δεν δείχνουν ανάκαμψη,
αλλά προδίδουν ακόμα πιο δύσκολες εποχές. Τόσο ο Πήγασος, που είχε την ένθεση, όσο και η Pivotal Media (ιδιοκτήτρια του «Time Out») αποφάσισαν από κοινού την αναστολή της έκδοσης, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν πλήρως. Εν τω μεταξύ, ο κύριος μέτοχος της Pivotal, ο
Όμιλος Δίας, ο μεγαλύτερος όμιλος media της
Κύπρου (που λειτουργεί, μεταξύ άλλων, και το πρώτο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό κανάλι του νησιού, το ΣΙΓΜΑ), ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου τηλεοπτικού σταθμού στη Σερβία. Η Pivotal, όπως και άλλες εταιρείες του ομίλου, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον χώρο (η Γαλαξίας Παραγωγές – MAD Γαλαξίας, που δραστηριοποιείται στον χώρο του θεάματος, φέρνει στις 27 Ιουνίου την Diana Ross στο Μέγαρο Μουσικής).

– «Η εξασφάλιση εργασίας στους περίπου 100 άνεργους δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι χρέος για την Ένωση Συντακτών, συμβατική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις, ένδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης», αναφέρει η Κίνηση Επαγγελματιών σε ανακοίνωσή της, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές…

– «Output» λέγεται ένα καινούργιο περιοδικό για την τεχνολογία των επαγγελματικών συστημάτων ήχου, φωτισμού και προβολής. Είναι διμηνιαίο, συνδρομητικό και φιλοδοξεί να καλύψει το κενό ενημέρωσης των επαγγελματιών του τομέα Installation (audio, lighting, projecting), αλλά και όσων αναζητούν λύσεις σε διάφορες εφαρμογές. Από τις Εκδόσεις Τζανάκου Π. Ανδρέα. Το site του είναι: www.output.gr

– «Είναι διαφορετικές (σ.σ. αυτές οι εκλογές) γιατί στο όνομα της διαφάνειας εξυπηρετήθηκαν συγκυριακές κυβερνητικές σκοπιμότητες και οι δημοσιογράφοι -αντί το σωματείο να προστατεύσει το κύρος και την αξιοπρέπειά τους- βρέθηκαν στα μανταλάκια κάτω από τίτλους ”Λίστες Ντροπής”, επειδή εργάζονταν στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και σε άλλους δημόσιους φορείς», αναφέρει σε επιστολή του ο Νίκος Μεγγρέλης, ο οποίος κατεβαίνει με τους Επαγγελματίες Δημοσιογράφους. Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να εκλεγεί, και διατήρησε τελικώς τη θέση του γραμματέα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αν και είχε δηλώσει πως θα παραιτούνταν από αυτήν.

– Η Δέσμη Εκδοτική, που εκδίδει το «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», έφτασε το 2004 σε 405.833 ευρώ κέρδη, έναντι 389.522 ευρώ το 2003. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 8.578.829 ευρώ το 2004, από 7.451.188 ευρώ το 2003. Παρ’ όλα αυτά, προχώρησε σε μείωση του αριθμού των πωλητών ελεύθερης διαφήμισης που απασχολούσε.
wΔικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο η «Καθημερινή» στην αγωγή που είχε καταθέσει εις βάρος της η Intracom. Tο A’΄ Πολιτικό Tμήμα του Aρείου Πάγου αναίρεσε την απόφαση του Eφετείου Πειραιώς με την οποία είχε καταδικασθεί η εφημερίδα (μετά την υπέρ αυτής πρωτόδικη απόφαση) για συκοφαντική δυσφήμηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, σύμφωνα με την εφημερίδα,
η απόφαση του Aρείου Πάγου σημειώνει πως «το Eφετείο Πειραιώς έλαβε υπ’ όψιν του ”δημοσιεύματα και αποσπάσματα” τα οποία ”δεν διελαμβάνοντο στην αγωγήν”, και σ’ αυτά στηρίχθηκε το Eφετείο για τη θεμελίωση της αδικοπραγίας και τον καθορισμό του ποσού χρηματικής ικανοποίησης που επιδίκασε στους ενάγοντες, παρά την αντίθετη γνώμη του εισηγητή».

– Στις 21 Ιουνίου πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της ΙΜΑΚΟ στην έδρα της εταιρείας. Η συνέλευση του Mega ορίστηκε για τις 28 Ιουνίου.
wΚαι τα «Αμυντικά Θέματα» με DVD. Το περιοδικό προσφέρει μια βραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων για την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

– Όπως μας διαβεβαίωσε ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, η αρθρογραφία του στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» δεν έχει καμία σχέση με τα ενδεχόμενα επενδυτικά σχέδια της Γιάννας Αγγελοπούλου στα ΜΜΕ.

– Η πώληση της εφημερίδας ήταν η μοναδική λύση, κατά τον εκδότη του «Ποντικιού» Κώστα Παπαϊωάννου Μια πιθανή δανειοδότηση θα χειροτέρευε τα πράγματα, ενώ το ενδεχόμενο πώλησης του 33% που επιθυμούσε ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό. «Στην οικονομική πίεση και αδυναμία ανταπόκρισης, να προσθέσω και την προσωπική κόπωση: Είμαι 67 χρόνων και δουλεύω από 18 -του χρόνου συμπληρώνω μισό αιώνα κουραστικής δουλειάς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κ. Παπαϊωάννου στους αναγνώστες της εφημερίδας, δηλώνοντας πως θα παραμείνει στο «Ποντίκι» μέχρι να προσαρμοστεί η νέα διοίκηση. Οι Μπενέκος και Δελατόλας, που θα έχουν από 50% ο καθένας, «βεβαιώνουν ότι δεν έχουν κάποιον επιχειρηματία ή όποιον άλλον από πίσω (είναι μόνοι τους και κινήθηκαν με δάνειο για την αγορά)» και παράλληλα «δεσμεύονται ότι θα κρατήσουν την εφημερίδα όπως είναι σήμερα, από πλευράς γραμμής, πολιτικής και γενικότερης τοποθέτησης» και πως «θα κρατήσουν το προσωπικό και θα καλυτερεύσουν τις συνθήκες εργασίας από οικονομικής πλευράς».

– Περιφερειακό κυριακάτικο φύλλο από την «Ελευθερία» στη Μεσσηνία από σήμερα, που θα απευθύνεται επίσης στην Αρκαδία και στη Λακωνία. Η διακίνηση του κυριακάτικου φύλλου της «Ελευθερίας» θα γίνεται από το πρακτορείο Ευρώπη και θα διατίθεται, μεταξύ άλλων, και σε 37 σημεία της Αθήνας.

– Τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας «και ιδίως δε τις μετοχές» του Planet ως το ποσό των 75.000 ευρώ διατάσσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν δώδεκα εργαζόμενοι εναντίον της επιχείρησης. Το δικαστήριο επιδικάζει στους Ν. Αρμένη 4.266,66 ευρώ, Χ. Βαμβακίδου 3.309,58 ευρώ, Γ. Διβάνη 4.108,33, Π. Δρίβα 5.321,5 ευρώ, Π. Κατσούλη 5.466,67 ευρώ, Ωρ. Μιχαλοπούλου 5.800, Μ. Μπεκιάρη 4.093,83, Π. Μπόλια 3.963,33 ευρώ, Σ. Μπούμπουρα 6.365 ευρώ, Ασ. Πάλλη 4.025 ευρώ, Εμ. Σταυρακάκη 10.058 και Αικ. Τοστσουλίνα 4.141,66 ευρώ. Για κάθε ημέρα καθυστέρησης υπάρχει ποινή 600 ευρώ, ενώ στην απόφαση σημειώνεται πως δεν είναι γνωστή η νέα έδρα της επιχείρησης. Η απόφαση αυτή ίσως μπλοκάρει τη μεταβίβαση των μετοχών στον Γ. Πολυχρονίου…

– Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κ. Μήτσης, εκδότης της «Βραδυνής» και του… άλλου «Αδέσμευτου», προχωράει στην αγορά της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Κέρδος», η οποία ανήκει στον Θωμά Λιακουνάκο, τον γνωστό έμπορο όπλων. Η συμφωνία, λέγεται, έχει κλείσει και είναι θέμα ημερών η ανακοίνωσή της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μήτσης προσανατολίζεται στην απόφαση να κλείσει τον «Αδέσμευτο», που πουλάει ελάχιστα φύλλα και προκαλεί τεράστια οικονομική «αιμορραγία», και να κρατήσει τη «Βραδυνή», μαζί με το «Κέρδος», έχοντας πλέον πρόσβαση και στο οικονομικό επίπεδο.

– Μετά τη ΝΕΤ (Νότια Ελληνική Τηλεόραση), που δημιούργησε στην Καλαμάτα και πλέον έχει καθιερωθεί σ’ ολόκληρη την περιοχή, ο δημοσιογράφος Νίκος Φλαούσας προχώρησε στο επόμενο βήμα, εξέδωσε μια εβδομαδιαία εφημερίδα που καλύπτει ολόκληρη την Πελοπόννησο, με ειδήσεις και σχόλια από κάθε νομό. Η εφημερίδα… ακούει στο όνομα «Ο σύγχρονος ΜΟΡΙΑΣ». Η απήχηση, από τα πρώτα φύλλα που κυκλοφόρησαν, αρκετά ελπιδοφόρα. Καλή επιτυχία.

– Αγωγή εναντίον του «Ποντικιού» κατέθεσε ο Δ. Θανάσαινας, ζητώντας 45.000 ευρώ για… συκοφαντική δυσφήμηση. Ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως η εφημερίδα τον παρουσίασε ως «υπαίτιο εισαγωγής αγγελίας “πληρωμένου έρωτα”», ενώ εκείνος κατηγορείται ως «εισαγωγέας αγγελίας σε ιστοσελίδα γνωριμιών, γεγονός τελείως διαφορετικό, με εντελώς διαφορετική κοινωνική και ηθική απαξία». Είναι μία ακόμη απίστευτη αγωγή…

– Εκτός εκλογικής διαδικασίας επτά υποψήφιοι εξαιτίας του απαρχαιωμένου καταστατικού της ΕΣΗΕΑ. Όπως αναφέρουν σε ανοιχτή τους επιστολή, οι Δημήτρης Γιαγτζόγλου (Σκάι), Μαριλένα Κατσίμη (ΝΕΤ), Πάνος Χαρίτος (ΝΕΤ), Κατερίνα Μανιώτη (Planet), Θάνος Μπλούνας (ΕΡΑ), Κωστής Παπαδημητρίου («Καθημερινή») και Μαρία Τζίμα, άνεργη, αποκλείστηκαν «με βάση την αντιδημοκρατική διάταξη του καταστατικού που θέτει ως όρο για την υποβολή υποψηφιότητας τη συμπλήρωση τριετίας ως τακτικού μέλους». Δεν φτάνει που χρειάζεται κανείς να περιμένει 5 χρόνια αν δεν έχει πτυχίο και 1 μέχρι να ολοκληρωθεί η εγγραφή του, πρέπει και να γεράσει και να περάσουν άλλα 3, για να φτάσει τα 9 και να θέσει υποψηφιότητα στην ΕΣΗΕΑ.

– Στην πρώτη θέση της πανελλαδικής κυκλοφορίας το «Πρώτο Θέμα» με 233.010 φύλλα (+30.540) και ακολουθεί το «Βήμα» με 198.560 φύλλα (+5.530) και η «Κυριακάτικη» με 167.300 (-18.330). Το «Έθνος της Κυριακής» είναι τέταρτο με 146.110 φύλλα (-8.530) και η «Καθημερινή» πέμπτη με 140.050 φύλλα (+14.400).

– Νέο πρόσωπο στο δελτίο ειδήσεων του Alpha η Μαριάννα Πυργιώτη. Μήπως θα ήθελαν να της αναθέσουν και τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού;

– Με το Alter διαπραγματεύεται ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη λύση της συνεργασίας του με το Star. Οι «Πρωταγωνιστές» επιστρέφουν; Με το κανάλι ανανέωσε τη συνεργασία της η Ντέσυ Κουβελογιάννη για έναν ακόμη χρόνο.

– Νέα κανάλια -από 3 ως 5- στη Nova τον επόμενο Σεπτέμβριο. Θα είναι κινηματογραφικά, θεματικά και αθλητικά.

– Αλλαγή φρουράς στο Μακεδονία TV, συμφερόντων Μίνωα Κυριακού. Το κανάλι ανέλαβε ο Γιώργος Ζώης που ήρθε απευθείας από τη βουλγαρική Nova Televisia.

– «Σε όσους μου επιτέθηκαν λόγω φθόνου θα έλεγα να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να κάνουν την αυτοκριτική τους», δήλωσε η Μάρα Ζαχαρέα την περασμένη Κυριακή στο «ΒΗMAGAZINO». Σε σχετική ερώτηση προτρέπει την αντικαταστάτριά της Όλγα Τρέμη «να κάνει ό,τι της λέει ο Χρήστος», δηλαδή ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του καναλιού.
wΤρεις εταιρείες συμφερόντων Τσοτσορού συγχωνεύονται σε μία. Η Alpha Επικοινωνιακά Δίκτυα και η Προβολή Κινηματογραφικές Επιχειρήσεις απορροφώνται από την ETC Επικοινωνίες.
wΣε κακή κατάσταση οι τουαλέτες του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, θυμίζουν άλλες εποχές και σίγουρα δεν φταίνε οι καθαρίστριες γι’ αυτό. Επίσης, σε όλο το συμβούλιο δεν υπάρχει ένα μηχάνημα πώλησης νερού και καφέ…
w Τους αγώνες της ΑΕΚ στην Ευρώπη ως το 2008, όσον αφορά τους εντός έδρας αγώνες για το ΟΥΕΦΑ και τα προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ, εξασφάλισε το Mega. Το κανάλι διαπραγματεύεται και για άλλες ομάδες προκειμένου να έχει και την επόμενη σεζόν κάποια αθλητικά προγράμματα.
w«Στα σκαριά» βρίσκεται πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής ΕΡΤ και της τουρκικής TRT, με πρώτο δείγμα τα σποτάκια που εμφανίστηκαν για την ελληνοτουρκική φιλία εν όψει του χθεσινού αγώνα μεταξύ των δύο Εθνικών ομάδων στην Κωνσταντινούπολη. Το σχετικό σποτάκι μεταδόθηκε και στην Τουρκία από το TRT, αλλά τα ενδιαφέρον είναι ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και με άλλες παραγωγές…
wΠερικοπές και στον ΑΝΤ1. Η απόλυση των τεσσάρων τεχνικών φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή, αφού στο κανάλι δόθηκαν οδηγίες για «σφιχτή πολιτική». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η διοίκηση του καναλιού έδωσε εντολή για περιστολή δαπανών σε πολλά τμήματα και διευθύνσεις.


Σχολιάστε εδώ