Διαλύουν το Νομισματοκοπείο με συμπαιγνία κυβέρνησης και διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος

Συγκεκριμένα από τις αρχές του 2006 προγραμματίζεται η έκδοση νέων διαβατηρίων τα οποία θα ενσωματώνουν και τα στοιχεία εκείνα που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ. Την έκδοση αυτών των διαβατηρίων θα μπορούσε να διεκπεραιώσει το Νομισματοκοπείο του Χολαργού, που γι’ αυτόν τον σκοπό θα προμηθευόταν μια κατάλληλη μηχανή που κοστίζει 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ήρθε σε επαφή με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος δεν συμφώνησε οριστικά για την υπογραφή σχετικής σύμβασης, όπως, τουλάχιστον, ισχυρίζονται διοικητικοί παράγοντες της κεντρικής τράπεζας. Οι παράγοντες αυτοί φορτώνουν την ευθύνη εξ ολοκλήρου στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα συνήλθε η αρμόδια για τις προμήθειες του Νομισματοκοπείου επιτροπή, η Ανώτατη Διοικητική Επιτροπή, η οποία εξέτασε το θέμα και μετέθεσε τις ευθύνες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Εκτός όμως από τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη ανάθεση η Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα οι Ν. Γκαργκάνας και Ν. Παλαιοκρασσάς δεν ενδιαφέρονται ζωηρά για το μέλλον του Νομισματοκοπείου. Απεναντίας έχουν εκφράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη βούλησή τους για τη φυσιολογική μείωση των εργασιών του Χολαργού, παραπέμποντας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν κρύβουν και την άποψή τους για την ισότιμη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος παραγνωρίζει ή ανέχεται ή ευλογεί την εμφάνιση φαινομένων που απαγορεύονται ρητά από το καταστατικό της ίδιας της τράπεζας. Πολλά παραδείγματα υπάρχουν από το παρελθόν. Στο θέμα που μας απασχολεί η εταιρεία Ματσούκη, που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα σε παρόμοιες εργασίες με αυτές του Νομισματοκοπείου και μάλιστα προμηθεύει το Νομισματοκοπείο, ύστερα από απευθείας ανάθεση, με σχετικά μηχανήματα, διεκδικεί την εργασία αυτής της παραγωγής των νέων διαβατηρίων και όπως είναι φυσικό σαμποτάρει με κάθε τρόπο την ύπαρξη και την ενίσχυση των εργασιών του ΙΕΤΑ. Μάλιστα η εταιρεία αυτή απασχολεί τον Αλέξανδρο Καρμίρη, ο οποίος προ ολίγων ετών προΐστατο του Νομισματοκοπείου!

Μέσω του Α. Καρμίρη έχουν προσεγγισθεί πολλές υπηρεσίες στις τράπεζες, πράγμα που το γνωρίζει η διοίκηση και εν τούτοις αγρόν αγοράζει. Το κύριο όμως ερώτημα που τίθεται αφορά την ασφάλεια των νέων διαβατηρίων. Κατά πόσο θα είναι ασφαλής η έκδοσή τους από τον ιδιωτικό τομέα; Επίσης το μέλλον του Νομισματοκοπείου μετά τις νέες αυτές μειώσεις των δραστηριοτήτων του είναι άδηλο.

Πολλοί βλέπουν ότι υπάρχει συμπαιγνία κυβέρνησης και διοίκησης της
Τράπεζας της Ελλάδος για περιορισμό μέχρι εκμηδενισμού αυτών των
δραστηριοτήτων, που θα παραμείνουν στην έκδοση κάποιων χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ, λαχείων και χαρτοσήμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των υπαλλήλων του. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Επιτροπή Προμηθειών της Τράπεζας της Ελλάδος δέχεται ποικίλες πιέσεις από άτομα τα οποία υπηρετούσαν παλαιότερα στην Τράπεζα της Ελλάδος και τώρα υπηρετούν στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι άσχετο με αυτό το φαινόμενο η άλωση της τράπεζας από την ΙΒΜ, που επί μια δεκαπενταετία αντικαθιστά κάθε χρόνο τα μηχανήματα της τράπεζας και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να προμηθεύει το κατάλληλο λογισμικό και αυτό να τίθεται ως δικαιολογία για την αντικατάσταση των μηχανημάτων!

Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι από αυτήν τη διαβόητη Επιτροπή Προμηθειών παραιτήθηκαν πριν από λίγους μήνες ένας διευθυντής και ένα στέλεχος της τράπεζας. Άραγε η διοίκηση της τράπεζας ενδιαφέρθηκε να μάθει τους λόγους της παραίτησης;


Σχολιάστε εδώ