«Και η βρόχα έπεφτε ράιτ θρου…»

Το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί πάμπολλες φορές, τελευταία πέρσι τον Σεπτέμβριο και απ’ ό,τι φαίνεται θα το ξαναδούμε στην πρώτη έντονη βροχόπτωση. Γιατί μια καταιγίδα αρκεί για να καταδείξει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αφενός την έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης και αφετέρου την ανυπαρξία ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργούνται. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων, συγκρούσεις αυτοκινήτων, εγκλωβισμούς που παρατηρήθηκαν αυτή τη φορά κυρίως στο κέντρο της πόλης και, βέβαια, με τεράστιες ζημιές που υπέστησαν καταστήματα και σπίτια, τα οποία πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής κυρίως στις δυτικές συνοικίες.

Τα βουλωμένα φρεάτια των αγωγών ομβρίων υδάτων ήταν η κύρια αιτία της μετατροπής των δρόμων σε χείμαρρους και το σημείο τριβής μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, που άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται για τον καταμερισμό των ευθυνών συντήρησης των φρεατίων που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

Στο μεταξύ, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου έχει από καιρό καταδείξει δέκα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, στα οποία πρέπει άμεσα να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.

Η ΕΥΑΘ που πρόκειται να αναλάβει τον καθαρισμό των φρεατίων -για να επανέλθουμε στο πιο απλό και αυτονόητο έργο- παραμένει εδώ και έναν μήνα «ακέφαλη», καθώς ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης «ξήλωσε» τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας για να θέσει τέρμα στην πολύμηνη διαμάχη τους. Το θέμα ετέθη στη Βουλή από τη Χρύσα Αράπογλου, αλλά… απάντηση γιοκ. Τώρα το επαναφέρει ο Γιάννης Μαγκριώτης που επισημαίνει τις δυσλειτουργίες στο έργο της ΕΥΑΘ -που διαπίστωσαν με τραγικό τρόπο όλοι οι συμπολίτες μας- αλλά και τα προβλήματα στη χρηματιστηριακή της πορεία, ρωτώντας τον Γιώργο Σουφλιά τι μέτρα θα πάρει και τον ΥΜΑΘ, Νίκο Τσιαρτσιώνη, πότε θα καλυφθεί το διοικητικό κενό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πάντως, ο ΥΜΑΘ θα περιμένει τη γενική συνέλευση της εταιρείας, ενώ υποψήφιοι για τις θέσεις είναι οι Π. Δέντσορας και Γ. Σκόδρας. Μέχρι τότε δεν θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΑΘ, με την οποία η δεύτερη θα αναλάβει τη συντήρηση των φρεατίων έναντι ποσού 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι Θεσσαλονικείς θα κάνουν δεήσεις για να μη βρέξει….

Και μέσα σε όλο αυτόν τον συρφετό, να σου και ο Γιώτης Ψωμιάδης να δηλώνει: «Είναι ντροπή! Η εικόνα αυτή δεν τιμά κανέναν και κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε σε αυτή την πόλη. Οι αρμόδιοι, όποιοι και αν είναι, ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους!». Θαρρείς και είναι στην αντιπολίτευση! Κάποιος δημοσιογράφος, που προσπάθησε να του θυμίσει ότι είναι νομάρχης, πήρε την απάντηση: «Η νομαρχία Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει, δεδομένου ότι τα φρεάτια είναι ευθύνη της ΕΥΑΘ»! Απλά μαθήματα λαϊκισμού παραδίδει το παλικάρι…


Σχολιάστε εδώ