Νέα επεισόδια στα Ιεροσόλυμα – Θα παραστεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο ο κ. Ειρηναίος

‘Ενταση δημιουργήθηκε την Τετάρτη έξω από την αίθουσα του θρόνου στο Πατριαρχείο “Ιεροσολύμων”, όταν αρχιμανδρίτες προσκείμενοι στον κ. Ειρηναίο επιχείρησαν να αλλάξουν τις κλειδαριές.

Οι αρχιερείς, με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Ειρηναίο, επιχείρησαν με τη συνδρομή κλειδαρά και την κάλυψη της ισραηλινής αστυνομίας να αλλάξουν τις κλειδαριές στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχείου, στην οποία επιθυμεί να εισέλθει από την Τρίτη ο κ. Ειρηναίος.

Η απόπειρα απέτυχε, καθώς οι αρχιμανδρίτες που πρόσκεινται στον κ. Ειρηναίο απωθήθηκαν από αγιοταφίτες μοναχούς.

Την Τρίτη, μετά από διαπραγματεύσεις είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και της ισραηλινής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία ο κ. Ειρηναίος θα μπορούσε να μπει στην αίθουσα του θρόνου, όχι όμως για να συγκαλέσει Σύνοδο, στη διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους αντιφρονούντες μητροπολίτες.

Η ισραηλινή αστυνομία είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν ο κ. Ειρηναίος προχωρούσε σε τέτοιου είδους πράξη θα κηρυσσόταν άκυρη και είχε συμφωνηθεί ότι η πλευρά της τριμελούς επιτροπής προσωρινής διοίκησης του Πατριαρχείου θα παρέδιδε ένα κλειδί την Τετάρτη.

Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Ειρηναίος απομακρύνθηκε από το Πατριαρχείο με το αυτοκίνητό του προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το πατριαρχικό αυτοκίνητο εθεάθη πλησίον της κατοικίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού και ο κ. Ειρηναίος φέρεται να είχε συνάντηση με τους γιους του Αριέλ Σαρόν.

Επιστρέφοντας στην κατοικία του, ο κ. Ειρηναίος δήλωσε ότι «για τις εικόνες οι οποίες βγαίνουν από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων το τελευταίο διάστημα ευθύνονται άλλοι». Ζήτησε δε από τα ΜΜΕ να «προβάλουν την αλήθεια» και εκτίμησε ότι τους «έχει επιβληθεί τρομοκρατία».

Σε ερώτηση γιατί επιθυμεί να μεταβεί στην αίθουσα, ο κ. Ειρηναίος απάντησε: «Ρωτήστε τους σχισματικούς που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση» και διέψευσε ότι πρόκειται να υπάρξουν καθαιρέσεις. «Όχι δεν πρόκειται να καθαιρεθούν. Έχουμε πνεύμα αγάπης, καταλλαγής και περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη».

Παρουσίες και απουσίες στη Σύνοδο στο Φανάρι

Ο κ. Ειρηναίος δήλωσε, ακόμη, ότι θα παραστεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο στο Φανάρι. «Βεβαίως και θα πάω στο Φανάρι, γιατί να μην πάω, δεν κατάλαβα;» είπε στους δημοσιογράφους.

Αντίθετα, ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ειδοποίησε το Φανάρι ότι για λόγους υγείας δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στο Φανάρι για την Πανορθόδοξη Σύνοδο που έχει συγκαλέσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με θέμα την κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο Πατριάρχης Αλέξιος αναφέρει ότι οι γιατροί του αντιτίθενται σε τέτοια μετακίνηση και θα εκπροσωπηθεί στην συνάντηση των προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών από το μητροπολίτη Σμολένσκ κ. Κύριλλο.

Συνολικά δεκατρείς προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών, ή εξουσιοδοτημένοι να αποφασίσουν αντιπρόσωποί τους, αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα στη Κωνσταντινούπολη «για να διαβουλευθούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο» για το πώς θα αντιμετωπισθεί η κρίση του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων που απειλεί την «ενότητα και την κοινωνία» της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αναλυτικά, στη Σύνοδο έχουν κληθεί οι Πατριάρχες: Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Ιεροσολύμων Ειρηναίος, Αντιοχείας Ιγνάτιος, Μόσχας Αλέξιος, Σερβίας Παύλος, Ρουμανίας Θεόκτιστος, Βουλγαρίας Μάξιμος και Γεωργίας Ηλίας.

Επίσης, έχουν κληθεί οι αρχιεπίσκοποι Αθηνών Χριστόδουλος, Πολωνίας Σάββας, Αλβανίας Αναστάσιος και Τσεχίας και Σλοβακίας Νικόλαος. Tην Παρασκευή συγκαλείται εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, όπου αναμένεται να εξεταστεί η θέση που θα πάρουν ο κ. Χριστόδουλος και οι δύο αρχιερείς που θα τον συνοδεύσουν στο Φανάρι.

Την Εκκλησία της Κύπρου θα εκπροσωπήσει ο πρώτος τη τάξει μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και τον χωρεπίσκοπος Τριμιθούντος Βασίλειο, καθώς ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ασθενεί εδώ και πολύ καιρό, γι’ αυτό και δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο οδηγήθηκε στην απόφαση της πρόσκλησης όλων των προκαθημένων αναλογιζόμενο «την ευθύνη του απέναντι στην ευστάθεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών» και «τις εκκλήσεις που έχει λάβει για να βοηθήσει στην επαναφορά της ειρήνης και της Ενότητος στον Πατριαρχείο Ιεροσολύμων», λένε πηγές της Συνόδου.

Τους τελευταίους τρεις μήνες η Εκκλησία των Ιεροσολύμων «τελεί υπό καθεστώς διχογνωμίας» που απειλεί «την ενότητα και την κοινωνία» όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, λένε στο Φανάρι που θεωρούν ότι η απόφαση για την Πανορθόδοξο συνάντηση είναι η μόνη πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.

«Όλοι μαζί οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι θα δώσουμε την εμπρέπουσαν λύσιν και θα εξέλθει η Σιωνίτις Εκκλησία από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή», είπε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας σε σπουδαστές της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Φανάρι.


Σχολιάστε εδώ