Τσατίστηκαν οι”ταρίφες” το΄σκασε ο υπουργός!

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από τις εκλογές του περσινού Μαρτίου, όταν οι τοπικοί ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκαν στους ταξιτζήδες της πόλης πως, μόλις γίνουν κυβέρνηση, θα ικανοποιήσουν το αίτημά τους. Πανηγύρια στους «ταρίφες», που ξεσάλωσαν προεκλογικά, μετατρέποντας τα ταξί τους σε… μίνι εκλογικά κέντρα της «γαλάζιας» παράταξης.

Μετά τις εκλογές και αφού αρχικά τους συνέστησαν να περιμένουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αυγούστου, στα εγκαίνια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ήρθε η ώρα να γελάσουν. Ο Μιχάλης Λιάπης ενέδωσε στις πιέσεις που του άσκησε ο Γιώτης Ψωμιάδης και σε μικρότερο βαθμό ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Αθανάσαρος και δήλωσε πως ειδικά για τη Θεσσαλονίκη τα ταξί θα μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες.

Κανείς δεν κατάλαβε αυτήν την εύνοια των Θεσσαλονικιών που σκωπτικά αποδόθηκε στο… μπλε χρώμα των αυτοκινήτων τους!

Οι μέρες περνούσαν και η επίσημη υπουργική απόφαση δεν έφτανε. Οι μέρες έγιναν εβδομάδες και οι εβδομάδες μήνες και η προσμονή τους έγινε εναγώνια. Στο μεταξύ, τα ταξί έμπαιναν ανεμπόδιστα στις απαγορευμένες λωρίδες και κανείς τροχονόμος δεν τα έγραφε, μιας και όλοι γνώριζαν τη δέσμευση του υπουργού. Στα γραφεία του υπουργού Μεταφορών στην Αθήνα «ξεχείλισε» ο σκεπτικισμός για την πρόχειρης επεξεργασίας υπόσχεση που έδωσε στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

1. Οι ταξιτζήδες της Αθήνας ξεσηκώθηκαν, ζητώντας το υπεσχημένο μέτρο να επεκταθεί και στην πρωτεύουσα (μολονότι τα αυτοκίνητά τους εκεί είναι κίτρινα!).

2. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου τούς εξήγησαν πως για να μπουν τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αλλαγή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο οποίος αποτελεί νόμο του κράτους.

3. Παράλληλα, το υπουργείο ανέθεσε σε εταιρεία δημοσκοπήσεων τη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης για το μέτρο, στα ευρήματα της οποίας καταγράφηκε η ριζική διαφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Θεσσαλονικέων στο μέτρο.

Ο Μιχάλης Λιάπης αποφάσισε να κάνει πίσω και να αθετήσει την υπόσχεσή του. Ωστόσο, είχε να αντιμετωπίσει δύο μπελάδες: τον νομάρχη και τον δήμαρχο, οι οποίοι είχαν υποσχεθεί στους ταξιτζήδες-υποστηρικτές τους να τους ανταποδώσουν την προεκλογική εκστρατεία τους και να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006. Καθυστέρησε, λοιπόν, ενάμιση μήνα την ανακοίνωση του «νέου κυκλοφοριακού χάρτη» της πόλης προκειμένου να «πείσει» τον Ψωμιάδη να μην του τα χώσει, όπως έκανε με τον Σουφλιά, ο οποίος τη στιγμή που ανακοίνωνε τον προγραμματισμό του υπουργείου του για τη Θεσσαλονίκη, διαπίστωνε πως στη διπλανή αίθουσα ο Γιώτης εξέφραζε στις κάμερες τη δυσφορία του για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των μικρών έργων.

Μάλλον τα κατάφερε και την Τετάρτη ανηφόρισε στην πόλη για να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης των δημόσιων μεταφορικών μέσων της συμπρωτεύουσας. (Σημειώνω πως οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν κρίνονται ιδιαίτερα θετικές για τις αστικές συγκοινωνίες και αναμένεται να βοηθήσουν να περιοριστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης).

Στη συνέντευξη Τύπου έδωσε το παρών και ένας εκπρόσωπος των ταξιτζήδων που περίμενε να ακούσει το καλό νέο. Μάταια όμως.

Κάποια στιγμή, ευρισκόμενος ανάμεσα στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος των ταξιτζήδων ρώτησε τον υπουργό: «Πείτε μας την απόφασή σας για την είσοδο των ταξί στις λεωφορειολωρίδες».

Η αμηχανία του Μιχάλη Λιάπη πρόδωσε την αρνητική του διάθεση στην ερώτηση. Η εμπειρία του, ωστόσο, τον βοήθησε να ξεφύγει, λέγοντας πως η απόφασή του για το θέμα θα ανακοινωθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Οι ασύρματοι των ταξί άναψαν και κατά δεκάδες τα «μπλε αυτοκίνητα κατέφθαναν στον χώρο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, κλείνοντας την κυκλοφορία. Μόλις συγκεντρώθηκαν αρκετές δεκάδες, απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου, απαιτώντας «εδώ και τώρα» συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος κατάφερε να ξεγλιστρήσει από την πίσω πόρτα και με «αυτοκίνητο παραλλαγής» να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο.

Οι ταξιτζήδες, βλέποντας το υπουργικό αυτοκίνητο στο προαύλιο και νομίζοντας πως ο Λιάπης είναι εγκλωβισμένος, παρέμεναν στον χώρο, απειλώντας πως δεν θα τον αφήσουν να φύγει. Μόλις συνειδητοποίησαν πως ο ανιψιός του… Τριανταφυλλίδη φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα, τα έβαλαν με τον Τσιαρτσιώνη, που απλώς τους υποσχέθηκε πως η απάντηση του υπουργείου Μεταφορών θα φτάσει μέσα στην άλλη εβδομάδα.

Οι «μπλε ταρίφες» αποφάσισαν να… τρίξουν τα δόντια τους, αποφασίζοντας αμέσως να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους μέχρι το πρωί της Παρασκευής, προειδοποιώντας πως θα αντιδράσουν δυναμικά σε πιθανή αρνητική εξέλιξη του αιτήματός τους.


Σχολιάστε εδώ