Τα… Ιουλιανά εκλογικά σενάρια

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, τις τελευταίες μόνο ημέρες:

= Επίλεκτο στέλεχος του συστήματος των «νταβατζήδων» διαβεβαίωσε τον Γ. Παπανδρέου, σε συνάντηση που είχε μαζί του, ότι «ως το φθινόπωρο θα έχουμε εκλογές», καθώς και ότι στην όλη μεθόδευση έχουν ενταχθεί και κυβερνητικά στελέχη!

= Έχουν πυκνώσει συναντήσεις «βαρόνων» των ΜΜΕ, οικονομικών παραγόντων, γενικώς εκπροσώπων της διαπλοκής, με μοναδικό αντικείμενο συζητήσεων το «πώς θα ξεμπερδεύουμε το συντομότερο με τον Καραμανλή».

Η όλη επιχείρηση αποσταθεροποίησης έχει ενταθεί και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη χρήση όλων των μέσων, κατά τα πρότυπα πράγματι του 1989. Με μία όμως ουσιαστική διαφορά: Αυτήν τη φορά δεν αξιοποιείται η σκανδαλολογία, δεδομένου ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν δοθεί σχετικές αφορμές από την κυβέρνηση.

Αξιοποιούνται όμως, με τον πλήρη σχεδόν -και με λίγες μόνο εξαιρέσεις- έλεγχο των ΜΜΕ από τους «βαρόνους» της διαπλοκής, όλα τα κυβερνητικά λάθη, αβελτηρία, αφασία, απραξία, ανικανότητα, με εμφανή στόχο τη δημιουργία ενός ζοφερού κλίματος αποσταθεροποίησης, που θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.

Τα περισσότερα στοιχεία αυτής της επιχείρησης είναι πια εις γνώσιν του πρωθυπουργού. Και είναι αυτό που τον οδήγησε στη δήλωση της περασμένης Δευτέρας περί πολέμου που θα κερδηθεί.

Όπως μας αποκάλυψε, μάλιστα, συνομιλητής του Καραμανλή, ο πρωθυπουργός είναι αμετάκλητα αποφασισμένος να κάνει αυτόν τον πόλεμο και ένα από τα όπλα που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει, εφόσον τα πράγματα φτάσουν σε οριακό σημείο, είναι και αυτό των πρόωρων εκλογών, αν και δεν θέλει ούτε είναι στους σχεδιασμούς του κάτι τέτοιο και επ’ αυτού έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί.

Μάλιστα, μας προσδιόρισε ως πιθανό χρόνο πρόωρων εκλογών, εφόσον -επαναλαμβάνουμε- το νοσηρό κλίμα φτάσει σε σημείο μη επιστροφής, τον Ιούλιο. Μέχρι τότε θα έχουν κριθεί πολλά, σχεδόν τα πάντα. Πάντως, όπως κατηγορηματικά μάς τόνισε, «ο Καραμανλής δεν κάνει βήμα πίσω, τον πόλεμο θα τον δώσει».

Οι… ανασχηματισμοί των «νταβατζήδων»

Τα όσα γύρω από τον ανασχηματισμό, ο οποίος βεβαίως κάποτε θα γίνει, εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες δεν συνιστούν απλώς μια συνήθη δημοσιογραφική υπερβολή, ή έστω μια προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της κυβέρνησης. Όχι. Αποτελούν την ακραία μορφή επιβολής στον πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης της αρεσκείας των «νταβατζήδων», ελεγχόμενης και ευνουχισμένης. Και εντάσσονται στη συνολικότερη επιχείρηση φθοράς και αποσταθεροποίησης.

Είναι τόσο εξόφθαλμα κατασκευασμένα, σκόπιμα και εκβιαστικά, ώστε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, σε κάποια από τις συζητήσεις που είχε ο Καραμανλής με συνεργάτες του στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας είπε:
– Ε, όχι, δεν θα κάνω ανασχηματισμό επειδή θέλει και αυτόν που θέλει ο…

Και ανέφερε επιφανέστατο «βαρόνο», βασικό… εκπρόσωπο του συστήματος των «νταβατζήδων»…

Γνωρίζουμε ότι από τα απειράριθμα σενάρια περί προσώπων που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τα δημοσιογραφικά γιουσουφάκια κανένα δεν έχει την παραμικρή σχέση με σκέψεις ή συζητήσεις του Καραμανλή, που δεν έχει κάνει άλλωστε με κανέναν!

Έχουν όμως κάποιες κοινές συνιστώσες γύρω από «κεντρικά» πρόσωπα-κλειδιά, που δείχνουν ολοκάθαρα πού το πάνε οι «νταβατζήδες» και… ποια κυβέρνηση θέλουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

= Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, μόλις ο Καραμανλής πραγματοποιήσει ανασχηματισμό, το σενάριο προβλέπει πλήθος δημοσιευμάτων και εκπομπών με κεντρικό περιεχόμενο ότι είναι ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας διακυβέρνησης και ότι τον πραγματοποίησε υπό καθεστώς απόγνωσης ή ότι είναι το ύστατο βήμα πριν… το τέλος.

= Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη σεναριολογία περί τοποθέτησης συντονιστή στην κυβέρνηση εξυπηρετεί, κατά την εκτίμηση του ίδιου του Καραμανλή, δύο στόχους υπονόμευσης. Πρώτον, αν τοποθετήσει συντονιστή, θα του ασκηθεί κριτική ότι αυτό είναι έμμεση αλλά σαφής ομολογία πως ο ίδιος δεν μπορεί ούτε να κυβερνήσει ούτε να συντονίσει την κυβέρνησή του.

= Δεύτερον, οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ τοποθετούν… οι ίδιοι συντονιστή σε μια τέτοια περίπτωση τον Δημ. Σιούφα. Αυτό σημαίνει απομάκρυνσή του από το υπουργείο Ανάπτυξης. Έτσι, οι κερδοσκόποι και τα κάθε είδους λαμόγια της αγοράς θα… κάνουν πάρτι. Είναι δεδομένη και στην πράξη εκπεφρασμένη η πολιτική βούληση Σιούφα για καταπολέμηση των φαινομένων αισχροκέρδειας και νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού. Για παράδειγμα, είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα η κίνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την επιβολή προστίμου τέτοιου ύψους σε σούπερ μάρκετ. Ουδείς αμφισβητεί την επάρκεια και άλλων στελεχών του υπουργείου ή του πιθανού αντικαταστάτη του, ωστόσο επειδή προέχει η πολιτική βούληση και επειδή ο Δημ. Σιούφας συνδέεται και με σχέση εμπιστοσύνης με τον Καραμανλή -και ο πρωθυπουργός λειτουργεί πάρα πολύ αξιολογώντας και τη σχέση εμπιστοσύνης με συνεργάτες του- ενδεχόμενη μετακίνησή του από το υπουργείο Ανάπτυξης θα σηματοδοτούσε κυρίως αρνητικά.

= Η επιχείρηση υπονόμευσης και αχρήστευσης του Πρ. Παυλόπουλου είναι μεν ευδιάκριτη και ερμηνεύσιμη λόγω «βασικού μετόχου», αλλά θα ενταθεί και θα κορυφωθεί. Είναι βέβαια πολύ δύσκολο να… τον αντικαταστήσουν μέσω σεναρίων από το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο επιχειρούν να τον ακυρώσουν μέσω δημοσιευμάτων για όλα σχεδόν τα θέματα που χειρίζεται. Και σ’ αυτήν την περίπτωση ισχύει επίσης η αχρήστευση ενός υπουργού ο οποίος και με τη διαπλοκή τα έχει βάλει και με σχέση εμπιστοσύνης με τον Καραμανλή συνδέεται…

= Περίπου το ίδιο ισχύει και για τον Π. Μολυβιάτη, ο οποίος από «σοφός γέρων» της διπλωματίας (σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ των «νταβατζήδων» πριν από λίγους μήνες) μετεβλήθη σε σχεδόν άχρηστο, επικίνδυνο και εκτός κλίματος υπουργό. Εδώ αξίζει να προσέξει και να αξιολογήσει κάποιος και το ποιους «παίζουν» οι «βαρόνοι» της διαπλοκής και τα νοικιασμένα δημοσιογραφικά τους λαμόγια για το ΥΠΕΞ…

= ¶λλη απομάκρυνση που επίσης θα σήμαινε… πάρτι για ορισμένους, στη συγκεκριμένη περίπτωση για τους εμπόρους και τους μεσάζοντες οπλικών συστημάτων, θα ήταν αυτή του Σπ. Σπηλιωτόπουλου. Πατώντας σε υπαρκτά λάθη του υπουργού, οι «νταβατζήδες» έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό την επιχείρηση ακύρωσης, ακόμα και εξευτελισμού του. Ιδιαίτερα οι «νταβατζήδες» των οπλικών συστημάτων και από τον εκδοτικό χώρο. Και φυσικά μέσω των… καθημερινών ανασχηματισμών που κατασκευάζουν θεωρούν δεδομένη την απομάκρυνσή του από το ΥΠΕΘΑ. Αξίζει και εδώ να παρατηρήσει και να αξιολογήσει κάποιος ποια ονόματα παίζουν για τη θέση του…

= Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσπάθεια ακύρωσης -και φυσικά… απομάκρυνσης- του Π. Παναγιωτόπουλου. Ο συγκεκριμένος υπουργός έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ΜΜΕ της διαπλοκής όχι κρινόμενος για την επάρκειά του, αλλά επειδή έχει σε ικανό βαθμό βρει modus vivendi με ένα περίεργο συνδικαλιστικό σύστημα και έχει σε ικανοποιητικό βαθμό διασφαλίσει «εργασιακή ειρήνη».

= Από την άλλη μεριά, «βγάζει μάτια» η προστασία της οποίας απολαμβάνουν συγκεκριμένοι υπουργοί από τους «βαρόνους» των μίντια, καθώς και η επιχείρηση εισόδου στην κυβέρνηση συγκεκριμένων στελεχών, τα οποία παίζουν με τη διαπλοκή. Βγάζει μάτια! Και έχει γίνει τόσο εξόφθαλμη η στήριξη των «νταβατζήδων» προς συγκεκριμένους υπουργούς και στελέχη, ώστε έχουν πλέον όλοι μαζί εκτεθεί! Και τους αναμένουν εκπλήξεις, οψέποτε πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός…

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα. Η συνισταμένη πάντως είναι κοινή: Στο πλαίσιο του συνολικότερου παιχνιδιού αποσταθεροποίησης, οι «νταβατζήδες» θέλουν να επιβάλουν στον Καραμανλή την κυβέρνηση της αρεσκείας τους. Εδώ και τώρα!

Οι «εντός των τειχών» εχθροί και η «αφασία» της κυβέρνησης

Αλλά αν οι «νταβατζήδες» κάνουν τη δουλειά τους -μαθημένοι άλλωστε στους εκβιασμούς και στη… συγκυβέρνηση είναι, από τα τελευταία χρόνια Σημίτη- το ζήτημα είναι με ποιους πολιτικούς συμμάχους πάει ο Καραμανλής να δώσει αυτόν τον πόλεμο.

Αν εξαιρέσει κάποιος πέντ’ έξι υπουργούς και ορισμένα κομματικά στελέχη, μετρημένα άντε στα δάχτυλα των δύο χεριών, οι υπόλοιποι επιτελείς του ή κάνουν τα στραβά μάτια στη διαπλοκή ή παίζουν παιχνίδι με τη διαπλοκή, παρασκηνιακό, ή ακόμα και φανερό. Τους γνωρίζει λίγο πολύ ο πρωθυπουργός. Ξέρει, βλέπει ποιοι υπουργοί και ποια στελέχη έχουν την ανοχή ή τη στήριξη των «νταβατζήδων».

Ξέρει ποιοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους «βαρόνους» της διαπλοκής. Γνωρίζει από πού φεύγουν δημοσιεύματα και παραπολιτικά εις βάρος υπουργών, οι οποίοι αποτελούν στόχο του «καρτέλ» των εργολάβων και των προμηθευτών.

Με δυο λόγια, ξέρει τους «εντός των τειχών» εχθρούς και υπονομευτές. Δεν βλέπει ποιον προβάλλουν τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων», όπως τα ίδια περίπου ΜΜΕ προέβαλλαν τον Σημίτη επί ημερών Ανδρέα; Δεν βλέπει ποιους χρησιμοποιούν ως… πολιορκητικούς κριούς για να αποσταθεροποιήσουν τον ίδιο;

Αλλά τότε, γιατί δεν παρεμβαίνει; Γιατί σιωπά και συνεχίζει να ανέχεται την υπονόμευση από τα μέσα; Δεν αντιλαμβάνεται ότι, αν τώρα υποχωρήσει, αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους του;

Φυσικά και το αντιλαμβάνεται. Τότε, προς τι η εικόνα αφασίας;

Πέραν αυτού, που είναι εξαιρετικά σοβαρό, η κυβέρνηση αυτοϋπονομεύεται από τα ίδια της τα λάθη, τις παραλείψεις της, την ανικανότητα ορισμένων υπουργών, τα ενδοκυβερνητικά «μαχαιρώματα», την έλλειψη αλληλεγγύης και την αφασία σε τομείς όπου απαιτούνται ρήξεις. Για να είναι αποτελεσματικός ο πόλεμος κατά της διαπλοκής, απαιτείται και σοβαρή παραγωγή σοβαρού έργου. Διαφορετικά, τα ΜΜΕ των «νταβατζήδων» βρίσκουν επιχειρήματα -πέραν βεβαίως των κατασκευασμένων- και πατήματα για να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν.

Είναι απαράδεκτο δεκατρείς μήνες μετά τις εκλογές να μην έχουν καταφερθεί αποφασιστικά πλήγματα κατά των μηχανισμών τους οποίους η διαπλοκή χρησιμοποιεί για να αναπαράγεται και να γιγαντώνεται. Είναι επίσης απαράδεκτο ο πολίτης να αισθάνεται και τώρα ανασφάλεια για το αύριο, να μην έχει κάποια προσδοκία ότι οι θυσίες στις οποίες και σήμερα υποβάλλεται θα τον οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες, ή ότι η περιβόητη καθημερινότητά του έχει ορατά βελτιωθεί.

Είναι τώρα καιρός να αναλάβει ο Καραμανλής πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αν αυτή η κατάσταση αφασίας και βαλτώματος συνεχιστεί, τότε όλο και περισσότερο και αυτή η κυβέρνηση θα μοιάζει με τις κυβερνήσεις παρακμής του Σημίτη. Με εξαίρεση, ως τώρα τουλάχιστον, την παραγωγή σκανδάλων…


Σχολιάστε εδώ