Ξεσηκωμός για τις κεραίες

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την ανακοίνωση του «νέου οδικού χάρτη της πόλης», ο υπουργός δέχτηκε τα πιεστικά ερωτήματα του παριστάμενου εκπροσώπου της επιτροπής κατά των κεραιών του Χορτιάτη, Μπάμπη Νανακούδη, χωρίς να μπει στον κόπο να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ανατροπή του σχεδιασμού, στον οποίο είχαν καταλήξει όλοι οι φορείς του νομού ύστερα από επίμονο και εξονυχιστικό διάλογο. «Οι μελέτες που έχουμε μας πείσανε πως δεν είναι βλαπτικές για την υγεία των κατοίκων οι κεραίες», είπε ο υπουργός, δίχως ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενό τους. Στην επιμονή του Μπάμπη, ο οποίος αποπειράθηκε να ξεδιπλώσει και σχετικό πανό διαμαρτυρίας, που είχε κρυμμένο στην τσάντα του, επενέβη ο ΥΜΑΘ, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο οποίος του ζήτησε… να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα με τα αιτήματά του. «Τόσους μήνες υπουργός και δεν τα ξέρεις;», αναρωτήθηκε ο Μπάμπης και αποχώρησε οργισμένος. Η συνέχεια θα δοθεί στο βουνό, όπου σήμερα στις 11.30 το πρωί οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη δημοτική αίθουσα του Χορτιάτη, με πρωτοβουλία των δημάρχων Χορτιάτη Μ. Γεράνη, Θέρμης Θ. Παπαδόπουλου, Πανοράματος Ι. Καϊτεζίδη και Πυλαίας Β. Καρτάλη, του προέδρου της κοινότητας Πεύκων Δ. Φράγκου και της επιτροπής αγώνα φορέων, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το αποκαλούμενο «πάρκο κεραιών» Χορτιάτη.

Στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης (θα πάει να τους ζητήσει υπόμνημα;), ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές του νομού, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος (δήμαρχος Θεσσαλονίκης) και τα μέλη της ΤΕΔΚ, οι κομματικές οργανώσεις του νομού, καθηγητές του ΑΠΘ, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών.

Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσουν συμβολικός αποκλεισμός του «πάρκου κεραιών» και υπογραφή ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και τα δημοτικά συμβούλια Χορτιάτη, Θέρμης, Πανοράματος και Πυλαίας σε ψηφίσματα που εξέδωσαν ζητούν:

=· Την ανάκληση της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) των Λιάπη – Ρουσόπουλου αναφορικά με τον χάρτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων που προβλέπει χωροθέτηση όλων των κεραιών στον Χορτιάτη.

=· Την κατάσχεση και απομάκρυνση όλων των παρανόμως λειτουργούντων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, αλλά και όσων παρανόμως εκπέμπουν.

= Τον έλεγχο της ισχύος εκπομπής σε σχέση με την ισχύ προσωρινής άδειας.

=· Τον έλεγχο παράνομων κατασκευών και καταπάτησης δημόσιας έκτασης.

=· Την εφαρμογή της ΚΥΑ του 1996 που προβλέπει τη διασπορά των κεραιών σε τρία σημεία του νομού (ένα για τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ένα για τους ραδιοφωνικούς και ένα για τους πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς).

Μετά τις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνών, Μιχάλη Λιάπη, από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποτύπωσαν την πρόθεση της κυβέρνησης να παραμείνουν οι κεραίες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στον Χορτιάτη, ο δήμαρχος Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, υπογραμμίζει σε δήλωσή του: «Ο αρμόδιος υπουργός κ. Λιάπης με τις δηλώσεις του έκανε σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης για το “πάρκο κεραιών”. Σε εμάς δεν μένει κανένα άλλο περιθώριο παρά να καταγγείλουμε αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα ελήφθησαν εν κρυπτώ και δίχως προηγουμένως το υπουργείο να προχωρήσει σε συζήτηση με την τοπική κοινωνία… Οι αποφάσεις αυτές όχι μόνο αθετούν δεσμεύσεις, αλλά και καταστρατηγούν προηγούμενες αποφάσεις της πολιτείας που προέβλεπαν διασπορά των κεραιών. Ο δήμος Χορτιάτη, συνεπικουρούμενος από τους δήμους Θέρμης, Πανοράματος και Πυλαίας, την κοινότητα Πεύκων, τους φορείς και τους κατοίκους όλων των περιοχών, έχει εδώ και δύο χρόνια δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο, το οποίο κανείς δεν μπορεί να θέσει προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν θα δεχθούμε την τοποθέτηση όλων των κεραιών στον τόπο μας. Ζητούμε το αυτονόητο. Τη διασπορά των κεραιών από τον Χορτιάτη και σε άλλα σημεία του νομού, όπως άλλωστε προβλέπει και η από το 1996 εκδοθείσα ΚΥΑ. Θα αντιδράσουμε συντονισμένα και δυναμικά ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το μέλλον του τόπου μας».

Το γεγονός πως τόσο ο Μιχάλης Γεράνης (του οποίου τα επίμονα αιτήματα για ραντεβού με τους δύο υπουργούς έμειναν αναπάντητα) όσο και οι τρεις από τους τέσσερις δημάρχους τυγχάνουν «ομόσταβλοι» στο «γαλάζιο μαντρί» μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Κάποιοι δεν αποκλείουν μάλιστα να εξελιχθεί η υπόθεση και σε βεντέτα ανάμεσα στους σημερινούς διαμαρτυρόμενους και τον επίσης ομοϊδεάτη τους δήμαρχο Ωραιοκάστρου, ο οποίος καταπώς λέγεται βρίσκεται πίσω από την αλλαγή του σχεδιασμού για τις κεραίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα θα προταθεί στη σύσκεψη η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της απόφασης των δύο υπουργών, καθώς και ο αποκλεισμός του «πάρκου κεραιών» του Χορτιάτη από τις 8 Μαΐου.


Σχολιάστε εδώ