Το Ασφαλιστικό διχάζει το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Πολυζωγόπουλος κατηγορείται ότι με τη μελέτη της ΓΣΕΕ που παρουσίασε για το Ασφαλιστικό αλλά και με δηλώσεις του «ανοίγει θέμα Ασφαλιστικού την ώρα που η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της» και έτσι διευκολύνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και «φορτώνει κόστος διακυβέρνησης τόσο στους κοινωνικούς εταίρους όσο και εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ».

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ καιρό τώρα είχε διαμορφώσει μια σταθερή θέση πως «το Ασφαλιστικό λύθηκε με τον νόμο Ρέππα» και η θέση αυτή ανατρέπεται με πρωτοβουλία Πολυζωγόπουλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στους επικριτές του προέδρου της ΓΣΕΕ είναι και η υπεύθυνη για θέματα οικονομίας από πλευράς Πολιτικού Συμβουλίου Βάσω Παπανδρέου.

Η κ. Παπανδρέου πιστεύει πως η κυβέρνηση προσφέρει «προσχηματική συναίνεση» σε μια προσπάθεια «να καταστήσει συνένοχο το ΠΑΣΟΚ στα αντιλαϊκά σχέδιά της» και αναρωτιέται «σε ποιο πλαίσιο και με ποιον στόχο θα ανοίξει το Ασφαλιστικό».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατηγορεί τους εσωκομματικούς επικριτές του για «μικροκομματική λογική», ενώ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την παρασκηνιακή κριτική που του ασκείται και από τον συνδικαλιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τον κ. Πολυζωγόπουλο, το Ασφαλιστικό «ποτέ δεν έκλεισε για να λέμε ότι το ανοίγουμε τώρα, είναι ένα θέμα που χρειάζεται μόνιμη και σταθερή παρακολούθηση». Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ φτάνει στο σημείο να εγκαλεί την κυβέρνηση για «πλήρη απραξία στον τομέα της ασφάλισης», προτρέποντάς την έτσι να ανοίξει θέμα Ασφαλιστικού. Τη διαθεσιμότητα του Χρήστου Πολυζωγόπουλου έσπευσαν να αξιοποιήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και ιδιαίτερα ο ΣΕΒ, ζητώντας «να αρχίσουν άμεσα συζητήσεις για το Ασφαλιστικό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», χωρίς να αναμένουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Κοινοβουλευτικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τη στάση Πολυζωγόπουλου, τόνισε σαρκαστικά μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ»: «Πήγαμε να λύσουμε το Ασφαλιστικό ως κυβέρνηση και σπάσαμε τα μούτρα μας, τώρα πάμε να το λύσουμε ως αντιπολίτευση, δεν βάλαμε μυαλό».

Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κανέναν λόγο να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του Ασφαλιστικού. «Πρέπει να αναμένουμε να ανοίξει το θέμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και μόνο όταν η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά της και θέσει το πλαίσιο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, τότε εμείς να τοποθετηθούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλάξεις εκφράζει και ο Γιώργος Παπανδρέου για την πρωτοβουλία Πολυζωγόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να τόνισε σε συνεργάτη του ότι «εμείς συναίνεση στα τυφλά δεν θα δώσουμε», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε πως από τη μια η κυβέρνηση ζητά συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση και από την άλλη προσπαθεί να τη διασύρει.

Πάντως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιμένει ότι τα συνδικάτα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία να ανοίξουν το Ασφαλιστικό «με δικούς τους όρους», ώστε να μη θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και με στόχο την υπογραφή, από όλους τους ενδιαφερόμενους, Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για την Ασφάλιση.

Φυσικά η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει την πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης γύρω από τις επιδιώξεις της για «διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», οπότε το ΠΑΣΟΚ αναγκαστικά μπαίνει στον δρόμο του διαλόγου, προειδοποιώντας όμως ότι «θα συμμετάσχει στη συζήτηση, αλλά δεν θα επιτρέψει ρυθμίσεις εις βάρος των εργαζομένων».

Με δεδομένο ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ʼννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θεωρούν απαραίτητο να επιλυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα, ενώ άλλα κορυφαία στελέχη, Ρέππας, Βενιζέλος, Φλωρίδης, κινούνται στη γραμμή «καμία συναίνεση» στην κυβέρνηση, στο Ασφαλιστικό, είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτηθεί εκ νέου η εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις αρχίσει η συζήτηση του θέματος στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ