«Όλα σε ένα» ο Ψωμιάδης

• Σκληρός προς τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο νομαρχιακό συμβούλιο, δεν διστάζει να επιτίθεται με πρωτοφανή οξύτητα και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ενώ την άλλη στιγμή ευχαριστεί τους δημάρχους της αντιπολίτευσης, γιατί «με αυτούς συνεργάζεται καλύτερα από ό,τι με τους δικούς του».

• Υποστηρικτικός μέχρι παρεξηγήσεως προς τον θεσσαλονικιό πρωθυπουργό και επικριτικός χωρίς ευγένειες και διακριτικότητες προς υπουργούς του (π.χ. Σουφλιάς) και κυβερνητικά στελέχη (π.χ. Τσιότρας), με εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που δεν χρησιμοποιούσε ούτε και επί προηγούμενης διακυβέρνησης.

• Μαχητικός υπέρμαχος του Χριστόδουλου και του μακεδονικού ζητήματος, που κρύφτηκε όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το Σκοπιανό, περιμένοντας από τον ʼνθιμο «να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά», παίρνοντας αυτός την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της αδιάλλακτης στάσης απέναντι στους Σκοπιανούς.

• Επιθετικός προς την κεντρική διοίκηση, φτάνοντας μέχρι το σημείο να απειλεί δημοσίως με παραίτηση από το αξίωμά του, ενώ μία ημέρα μετά ευχαριστούσε δημοσίως τη Μαριέττα Γιαννάκου, επειδή του έδωσε 6 εκατομμύρια ευρώ από τα 20 που είχε υποσχεθεί για τη σχολική στέγη.

Τα παραδείγματα πολλά και η λεπτομερής αναφορά τους θα κουράσει. Ωστόσο, χρήζει αναφοράς η πρωτοβουλία του να οργανώσει δύο τραπεζώματα τις τελευταίες ημέρες. Στο πρώτο κάλεσε τη διοικούσα επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, τους βουλευτές και τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ στο άλλο τους δημάρχους του νομού, ανεξαρτήτως του κόμματος στο οποίο ανήκουν.

Στο πρώτο τραπέζι ο νομάρχης επιτέθηκε εναντίον των υπουργών Σουφλιά και Γιαννάκου, λέγοντας μάλιστα πως «με κάποιους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ είχα καλύτερη συνεργασία». Μιλώντας ενώπιον των υφυπουργών Αδάμ Ρεγκούζα και Γιώργου Σαλαγκούδη, των ευρωβουλευτών Νίκου Βακάλη και Αντώνη Τρακατέλη, των βουλευτών της ΝΔ Γιουλέκα, Σπηλιόπουλου, Καλαφάτη, Καράογλου, Γαλαμάτη και Ζαχαράκη, του περιφερειάρχη Γ. Τσιότρα και κομματικών στελεχών, κατηγόρησε τους δύο υπουργούς ότι δεν δραστηριοποιούνται όπως θα έπρεπε ώστε να αντιμετωπιστούν χρονίζοντα προβλήματα του νομού. Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε ειδικότερα στα προβλήματα της σχολικής στέγης, το επαρχιακό οδικό δίκτυο, περιβαλλοντικά ζητήματα και άλλα. Απείλησε μάλιστα ότι μετά το Πάσχα θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κλείσιμο της νομαρχίας. Προανήγγειλε δε πως ο αδελφός του, Διονύσης, αναπληρωτής νομάρχης αρμόδιος για θέματα σχολικής στέγης, θα ανεξαρτητοποιηθεί σε περίπτωση που δεν δοθούν κονδύλια για σχολεία.

Η ομιλία του κ. Ψωμιάδη προκάλεσε την αντίδραση των παρισταμένων, με τον κ. Ρεγκούζα να του επισημαίνει ότι «τυχόν υλοποίηση των απειλών θα σημάνει την πολιτική σου αυτοκτονία». Απαντώντας ο νομάρχης, είπε πως «είμαι 25 χρόνια στην πολιτική και μπορώ να εκτιμήσω τις επιπτώσεις των πράξεών μου». Συστάσεις για πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος έκαναν και οι βουλευτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση του κ. Ψωμιάδη δεν ανταποκρίθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος απουσίαζε στις ΗΠΑ, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης και Έλενα Ράπτη και ο πρόεδρος της τοπικής ΝΔ Ιάκωβος Φραντζής (έλειπε στην Πορτογαλία).

Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Ψωμιάδης παραχώρησε ανάλογο γεύμα, προς δημάρχους του νομού αυτή τη φορά. Το «μενού» ήταν και πάλι αντικυβερνητικό, αλλά σαφώς πιο λάιτ από εκείνο προς τους βουλευτές της ΝΔ. Ενώπιον των δημάρχων ο κ. Ψωμιάδης εμφανίστηκε «υπερκομματικός» και «ανυποχώρητα διεκδικητικός», όπως είπε, απέναντι στην κεντρική διοίκηση. ʼφησε και πάλι αντικυβερνητικές αιχμές για την έλλειψη χρηματοδοτήσεων και ενδιαφέροντος και επικέντρωσε εκ νέου τα πυρά του στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. «Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν πάει άλλο. Βγαίνω μπροστά και δεν θα κάνω πίσω ώστε ο νομός να πάρει αυτά που δικαιούται. Η Αθήνα πρέπει να καταλάβει ότι τελείωσαν και οι αντοχές και οι ανοχές μας», είπε ο νομάρχης.

Δύο μόλις μέρες μετά το γεύμα με «γαλάζια» στελέχη, όπου είχε επιτεθεί μεταξύ των άλλων και στην υπουργό Παιδείας, ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε τη Μαριέττα Γιαννάκου (το ραντεβού ήταν κλεισμένο από πριν) στο γραφείο της στην Αθήνα. Αποτέλεσμα της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα, ήταν η δέσμευση της υπουργού να διαθέσει κονδύλι ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ για τη μερική κάλυψη αναγκών του προγράμματος σχολικής στέγης της νομαρχίας.

Το ποσό αυτό αφορά μέρος των οφειλών προς εργολάβους για σχολεία, τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί. Από την πλευρά του ο κ. Ψωμιάδης ευχαρίστησε την κ. Γιαννάκου, αλλά και τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, ήδη εισέπραξε έξι εκατομμύρια ευρώ και το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει άλλο ένα έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το πρόγραμμα της σχολικής στέγης.

Σημειώνω, τέλος, πως στο τραπέζι των δημάρχων μετείχαν, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του νομάρχη, 37 δήμαρχοι και κοινοτάρχες από τους 45 του νομού, με πιο ηχηρή απουσία αυτήν του δημάρχου Θεσσαλονίκης ο οποίος επικαλέστηκε προετοιμασία για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Έστειλε, όμως, επιστολή καθώς και εκπρόσωπό του στο γεύμα, στηρίζοντας, όπως σημείωνε, τις προσπάθειες του νομάρχη.


Σχολιάστε εδώ